2012. feb 09.

2012.02.09

írta: Netarzenál
2012.02.09

Amennyiben India a Boeing AH-64D Longbow Apache Block III harci helikopterek megvásárlása mellett dönt, akkor a gépek fegyverzetébe tartozó Raytheon FIM-92F Block 1 Stinger ATAS infravörös önirányítású rövid hatótávolságú rakétákat is megvásárolná Új-Delhi. Azonban a 22 Apache mellett a helyi gyártású HAL Dhruv helikopter harci változatának fegyverzetében is integrálásra kerülne a Stinger légi indítású változata.

Közel 150 millió dollár értékben adott el EL/M 2032 repülőgép fedélzeti rádiólokátorokat az Izrael Aerospace Industries (IAI). A vevő kérésére a vásároló ország neve egyelőre titok, annyit azonban elárultak, hogy egy ázsiai országról van szó. Az IAI leányvállalata az Elta Systems együtt fog működni a vásárló országgal, a harci gépeik fedélzetén történő integrációs munkákban. 

Befejeződtek a Rockwell B-1B Lancer szuperszonikus bombázók fedélzeti radarjainak korszerűsítését célzó program földi- és légi tesztjei.  A próbákra a texasi Dyess légibázison került sor a 377. Teszt- és Kiértékelő Század segítségével. Az 1980-as évek közepén gyártott AN/APQ-164-es radarok (melyek rokonságban állnak az F-16 C/D-ken használt APG-68-asokkal) korszerűsítésénél elsősorban a megbízhatóság növelése játszotta a fő szempontot. Így lecserélésre került az adó, a vevő, a jelfeldolgozást végző számítógép is, valamint ez utóbbi új szoftvert is kapott. A frissített és immáron kilencszer üzembiztosabb AN/APQ-164-es radarok márciustól kerülnek beépítésre, elsőként a Dyess és az Ellsworth repülőtereken állomásozó egységek Lancereibe.

David Cameron brit miniszterelnök tegnap jelentette be, hogy a RAF egy további Boeing C-17A Globemaster III-ast fog rendszeresíteni. A Brit Királyi Légierő eddigi utolsó amerikai szállítógépét alig több mint egy éve vette át. A nyolcadik Globemaster anyagi hátterét (316 millió dollárt) a megszorításoknak köszönhetően sikerült előteremteni. Ha lehet hinni a híreknek a nyolcadik brit gép már a gyártósoron van és a következő hónapban végeznek az összeszerelésével. Várhatóan ez év júliusában fog szolgálatba állni.

A tervek szerint Indiában nagyobb ütemben folyik majd a Dassault Rafale gépek gyártása, mint Franciaországban. Az első gépnek - a jelenlegi állás szerint a 108 darabos mennyiségből - négy év múlva kell kigördülnie a HAL csarnokából, míg az utolsónak kilenc év múlva. Így 2016-tól évente mintegy 20 Rafale kerülhet ki az indiai üzemből, ez messze több mint a franciák évi 11-12 darabja. Persze a Párizs által eddig megrendelt 180 Rafale közül 110 már elkészült, az exportmegrendelések elmaradása miatt a gyártósor visszafogva üzemel a minél további életben tartás végett. 18 indiai Rafale szintén a franciák által készül majd el, ezzel egy kicsit tovább kitolható lesz a franciaországi gyártósor fennmaradása.

Jó hír India számára, hogy a Kalinyingrádban befejeződtek a TEG TALWAR-osztályú fregatt próbái. A hajó átadására 2011 áprilisi időpont volt kitűzve, a másik két testvérhajójával együtt történő megrendelésekor, 2006-ban. Akkor a felek úgy állapodtak meg, hogy az első hajót, a szerződéskötéstől számított 5 év elteltével kell átadnia az oroszoknak, majd arra újabb 6-6 hónapra a 2. és 3. fregattot. A késés okát a Jantar hajógyár vezetői a hasonló kialakítású hajók Moszkvából történt megrendelésében látják (6 db KRIVAK IV), mivel ez jelentősen megnövelte a hajógyári munkások feladatát.  A másik két indiai TALWAR, a TARKASH és a TRIKAND várható szállítási ideje nem ismert.

Finomítások folynak a DARPA Big Dog nevet viselt technológiai demonstrátor robotöszvérén. Most már LS3-as (Legged Squad Support System) megnevezést viselő szerkezet fejlesztésben a Boston Dynamics is részt vesz. A fejlesztők reményei szerint az LS3 181 kg-nyi felszerelést lesz képes szállítani, egyszeri üzemanyag feltöltéssel 64 km-t tud majd megtenni. Elődjéhez hasonlóan érzékelői segítségével a környező terepen lévő a mozgását gátló/nehezítő akadályokat deríti fel, illetve követi a katonákat és képes lesz egyszerűbb parancsok (állj, gyere ide, ül) végrehajtására is. Valamint generátora segítségével képes lesz a katonák elektronikai eszközeiben használt akkumulátorok feltöltésére is. Az LS3-as még ebben az évben a hadsereg és a tengerészgyalogság bevonásával harctéri körülményeket szimuláló teszteken is próbára lesz téve. Videó az LS3-asról.

Tegnap öt orosz repülőgép közelítette meg Japán légterét, ezért a Japán Légi Önvédelmi Erők készültségben lévő F-15J és F-2 vadászgépei riasztásra kerültek és nemzetközi légtérben elfogták az orosz gépeket. A japán Védelmi Minisztérium közleménye szerint két Tu-95 Bear stratégiai bombázót, két Szu-24 Fencer felderítő repülőgépet és egy A-50 Mainstay légtérfelderítőt fogtak el a vadászgépeik.

NETARZENÁL GALÉRIA

HMS LIVERPOOL (D 92) és a KUZNYECOV:1., 2.

Bell-Boeing MV-22B Osprey.

Belga Agusta A-109HA géppár.

Bolgár MiG-29 Fulcrum.

Ománi British Aerospace Hawk 103.


 

Szólj hozzá

apache teg lancer rafale 2032 stinger globemaster ah 64d longbow b 1b fim 92f el/m an/apq 164 c 17a tarkash trikand talwar osztály ls3