2012. már 08.

2012.03.08

írta: Netarzenál
2012.03.08

Nagy-Britannia nyolc Boeing C-17A Globemaster III teherszállító repülőgépéhez 20 Pratt&Whitney F-117-PW-100 sugárhajtóművet, tartalék alkatrészeket, GPS vevőket és kommunikációs berendezéseket kíván beszerezni összesen 300 millió dollár értékben. Az összegben továbbá mérnöki, műszaki és logisztikai támogatás is benne foglaltatik.

Öt évvel ezelőtt majdnem 28000 darab MRAP járműre érkezett megrendelés Washingtonból és hosszú ideig jelentős hiány mutatkozott az aknavédelemmel ellátott páncélozott járművekből az amerikai haderőn belül. Az iraki és az afganisztáni tapasztalatok alapján kifejlesztett, majd továbbfejlesztett MRAP-ek közül jelenleg több ezer darab jármű mára feleslegessé vált.

A használt járművek közül több a tengerészgyalogság által került megrendelésre, de a szárazföldi csapatok készletéből is jelentős mennyiség vált feleslegessé. Nagy részükre a selejtezés vár, míg egy kis részük továbbra is tartalékként kerül eltárolásra, így a szövetséges országok számára csak a fennmaradó példányok kerülhetnek majd átadásra. A feleslegessé vált aknavédelemmel ellátott páncélozott járművek darabszáma 2014-től várhatólag újra emelkedni fog az afganisztáni kivonulás miatt.

Spanyolországban fontolgatják, hogy a haditengerészet F-100-as osztályú fregattjait alkalmassá tegyék a ballisztikus rakéták megsemmisítésére. A fregattokra felszerelt SPY-1D AEGIS radarok némi szoftvermódosítás után képessé válnának a kilőtt ballisztikus rakéták pályájának pontos kiszámítására. A megsemmisítést végző SM-3-as rakéták integrációját szintén meg kell majd valósítani, ha az elhatározás megszületik az ügyben. A spanyolok számára további előnyt jelenthet, hogy az átalakítási munkálatok költséginek kiegészítésére akár NATO-forrásokat is igénybe vehetnének.

Az ég katonái című film.

NETARZENÁL GALÉRIA

Lengyel Leopárdok: 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8.

Bell OH-58D Kiowa Warrior harcban.

PZL-Swidnik W-3 Sokol.

Rockwell B-1B Lancer.

Grumman EA-6B Prowler.

Szólj hozzá

az nagy britannia ég iii boeing katonái mrap fregatt globemaster c 17a pratt&whitney f 117 pw 100 f 100 as osztályú spy 1d aegis sm 3