2012. már 16.

2012.03.16

írta: Netarzenál
2012.03.16

Befejezte az amerikai tengerészgyalogság a félaktív lézerirányítású APKWS rakéták tesztjeit. A 70 mm-es nem irányított rakétán alapuló fegyverből az elmúlt hónapok során több mint 80-at indítottak a tengerészgyalogosok. A próbák során az APKWS bizonyította megbízhatóságát, egyszerű kezelhetőségét és pontosságát, így akár már ebben a hónapban bemutatkozhat az afganisztáni harcokban.

A Hormuzi-szoros hajózhatóságának fenntartása érdekében további négy AVENGER-osztályú aknamentesítő hajót telepít a Perzsa-öböl térségbe az Egyesült Államok. Jelenleg négy AVENGER-osztályú egység, a USS SCOUT (MCM 8), a USS GLADIATOR (MCM 11), a USS ARDENT (MCM 12) és a USS DEXTROUS (MCM 13), ideiglenes otthona található meg a bahreini Manama kikötőjében. Erősítésként San Diegoból a USS SENTRY (MCM 3), a USS DEVASTATOR (MCM 6), a USS PIONEER (MCM 9) és a USS WARRIOR (MCM 10) indul majd el. A mindössze 1312 tonnás, 68 méter hosszú, 12 méter széles, 4,6 méteres merülésű, 14 csomós (25,76 km/h) sebességre képes hajók nem saját erőből fognak eljutni a Perzsa-öbölbe, hanem egy nagyobb hajó fedélzetén. Így pár hetet igénybe fog venni mire megérkeznek.

Kicsit gyorsabbak lehetnek azok a szintén aknamentesítésre használt MH-53E Sea Dragon helikopterek, melyek szintén a helyszínre lettek irányítva. Ezekből szintén négy példány települ majd át.  Így az USA 14 AVENGER-osztályú aknamentesítő hajójából csak kettő marad az államokban. Ezek a CHAMPION (MCM 4) és a CHIEF (MCM 14) névre keresztelt egységek. Ugyanis további négy aknamentesítő - USS AVENGER (MCM 1), USS DEFENDER (MCM 2), USS GUARDIAN (MCM 5), USS PARTIOT (MCM 7) - Japánban, Sasebo kikötőjében állomásozik. Az öbölbéli aknamentesítők majdani bázishajójaként szolgáló USS PONCE (LPD 15) AUSTIN-osztályú partraszállító hajó átalakítási munkálatai már megkezdődtek Norfolkban.

Indiában még ebben az évben szeretnék végrehajtani az első kísérleti indítást a repülőgépek fegyverzetébe szánt BrahMos szuperszonikus robotrepülőgéppel. A fejlesztést végző Brahmos Aerospace indiai-orosz vegyesvállalat eme változat megalkotásánál leginkább a robotrepülőgép tömegének lefaragásával és a fedélzeti elektronika módosításával van elfoglalva.

Nagy hatótávolságú GPS vezérlésű föld-föld rakétákat kíván beszerezni az izraeli hadsereg 25 millió dollár értékben. A 40 km-es hatótávolságú rakétákat az ez évben végrehajtott kiválasztástól számítva pár hónapon belül kell leszállítania a gyártónak, míg a nagyobb, 150 km-es hatótávolságú rakétákat 2014-2015 körül vennék át.  Az amerikai M270 MLRS korszerűsített változata is eséllyel pályázhat a megrendelésért, de nem szabad elfelejteni, hogy több hazai cég - Israel Military Industries, Israel Aerospace Industries, RAFAEL Advanced Systems Ltd – is esélyes lehet a megrendelés elnyerésére.

NETARZENÁL GALÉRIA

HMS ASTUTE: 1., 2., 3., 4.

Német Eurofighter.

B-2A Spirit.

Lockheed F-117A Nighthawk.

A VMM-161 Greyhawks egyik Bell-Boeing MV-22B Osprey-ja.

Iráni Bell 212.

Szólj hozzá

dragon gladiator warrior sea sentry uss 10) mh 53e brahmos apkws avenger osztály (mcm 11) 3)