2012.04.02

2012.04.02. 15:09

India szeretné ellátni hazai gyártású Arjun harckocsijait az izraeli Israel Aerospace Industries (IAI) által gyártott LAHAT páncéltörő rakétával. A 13 kg-os LAHAT a harckocsi lövegéből indítható útnak és félaktív lézeres irányítással vezérelhető a maximum 8 km-re lévő célba.

Március 31-én Olaszországban vízre bocsátották a második FREMM-osztályú fregattot. Ezen ceremónián természetesen a keresztelő is megtörtént, amelyen a hajó a VIRGINIO FASAN (F 591) nevet kapta. Az 5900 tonna vízkiszorítású, 139 méter hosszú, 19,7 méter széles VIRGINIO FASAN 2013 közepén kerül majd átadásra a haditengerészet részére. A VIRGINIO FASAN jelentősen eltér testvérhajójától a CARLO BERGAMINI (F 590) fregattól, hiszen a Róma által megrendelt tíz FREMM közül ez lesz az első, mely tengeralattjárók elleni harcra felkészítve épül meg. Ellenben a CARLO BERGAMINI-vel, mely általános célú fregattként fog szolgálni, további öt testvérhajójával egyetemben.

Oroszországban 2015-ig egy új műrepülő kötelék kerül majd felállításra. A csapat a Jakovlev Jak-130-as sugárhajtású kiképzőgépekkel fog repülni a bemutatókon. A típusból tavaly decemberben rendelt meg Moszkva 55 példányt.

Március 27-én kihajózott Plymouth kikötőjéből a HMS VIGILANT (S28) VANGUARD-osztályú ballisztikus rakétákat hordozó tengeralattjáró. A majdnem három és fél évet felemésztő nagyjavítást, reaktor újratöltést és korszerűsítést most a tengeri próbák követik, melyek után ez év júniusában állhat majd újra szolgálatba a tengeralattjáró.

Az Indiában megrendezésre kerülő DEFEXPO 2012-es védelmi ipari kiállításon a Northrop Grumman is jelen van. Új-Delhi egyre nagyobb hangsúlyt fektet a környező tengerrészek felügyeletére. A személyzet és a személyzet nélküli gépekkel egyaránt ellátható feladatkör betöltésére a Northrop Grumman MQ-4C BAMS (Broad Area Maritime Surveillance) pilóta nélküli gépet ajánlja az indiai vezetés figyelmébe. A Global Hawk speciálisan átalakított változatából Indiának 6-8 példányt kellene beszereznie a gyártó szerint, így egy év mind a 365 napján mindig lehetne egy MQ-4C a levegőben. A típus további előnye, hogy fedélzeti rendszerei képesek adatokat fogadni és továbbítani a Boeing P-8A Poseidon India által megrendelt változatának, a P-8I Neptunusz tengeri járőrgépnek.

Meg nem erősített hírek szerint Tajvanon is készülődnek az észak-koreai rakétaindításra. A hírek szerint a sziget keleti részére több Patriot PAC-3-as és Tien Kung-III "Sky Bow" (TK-III) légvédelmi rendszert telepítettek át.

NETARZENÁL GALÉRIA

Utolsó harci őrjáratán a USS ENTERPRISE (CVN 65).

MV-22B Osprey.

Kamov Ka-52.

Boeing F/A-18F Super Hornet.

Francia Sepecat Jaguar A.

Panavia Tornado F3.