2012. jún 12.

2012.06.12

írta: Netarzenál
2012.06.12

Tegnap lezuhant az egyik BAMS-D (Broad Area Maritime Surveillance) demonstrátor UAV az Egyesült Államokban. A Patuxen River légibázistól nagyjából 35 km-re lezuhanó gép lakatlan, mocsaras terültre esett Maryland partvonala mentén, személyi sérülést nem okozott. A Global Hawk haditengerészeti változatának, az MQ-4C-nek a kifejlesztéséhez régebbi Global Hawk-okat építettek át. A tegnap veszteséglistára került gép például egy RQ-4A Block 10-esből került átépítésre, melyet tavaly vont ki a légierő a szolgálatból. Eme változatból legyártott 16 gép közül, az utolsóként szolgálatba maradó hét gép került szétosztásra haditengerészet és a NASA között. Az utolsó Block 10-es 2006-os elkészülte óta, közel 35000 repült órát halmozott fel a típus, ennek következtében a kivonásra kerülők sárkányaiban már nem sok hátralévő üzemidő volt.

A három legkevesebbet repült példány került a flottához, ahol pont jól jöttek a kifejezetten a haditengerészet igényei szerint módosított MQ-4C 2015-ös szolgálatba lépéséig. A Block 10-es szériából a haditengerészet ezek előtt is kapott két példányt 2006-ban, amelyek szintén az MQ-4C demonstrációs kísérleteihez lettek használva. A NASA szintén rendelkezett már Global Hawk pilóta nélküli repülőgéppel, azonban az USAF jóvoltából további két példánnyal lett gazdagabb. Az első MQ-4C BAMS géppel a Northrop Grumman ebben a hónapban, a múlt hét csütörtökén készült el, első repülésére pedig ez év őszén, talán szeptemberben kerül majd sor. A flotta jelenlegi tervei szerint 68 gépet fog beszerezni, melyek a tengerfelszíni megfigyelésen és felderítésen túl hírszerzésre is alkalmasak lesznek, átvéve ezzel a Lockheed martin EP-3 Aries gépek feladatát is. A BAMS fejlesztési programja tovább folyik a megmaradt négy technológiai demonstrátor segítségével, melyek közül egy már az országhatártól távol is felbukkant.

Tajvanon még mindig nincs meg az a lap top, ami egy rakétás gyorsnaszád fedélzetéről tűnt el. A lopakodó kialakítású HUA KUANG VI-osztályban tartozó egység az eset idején Tajvan legnagyobb haditengerészeti bázisán, Tsoying kikötőjében horgonyzott. A számítógép tulajdonosa egy polgári cég alkalmazottja volt és számítógépén, a munkaköréhez szükséges kommunikációs kódok és a hajó fegyverzetéhez kapcsolódó anyagok voltak.

Pakisztánban a mai napon lezuhant egy Mirage V-ös az ország déli részén Uthal közelében. A Masroor bázisról több más gép társaságában kiképzőrepülésre induló vadászbombázó Karacsitól mintegy 40 km-re nyugatra szenvedett baleset. A gép pilótája, az egyik repülőszázad parancsnoka, sikeresen katapultált és szerencsére a Mirage a földön sem okozott sérülést. Egy hónap alatt ez már a második Mirage V amely balesetet szenved, ugyanis május 11-én szintén egy Mirage V járt szerencsétlenül az országban. Azt a gépet is biztonságosan el tudta hagyni a pilótája.

NETARZENÁL GALÉRIA

Holland CV9035NL: 1., 2.

Ukrán Szuhoj: 1., 2.

Saab J35J és egy Sk35C Draken.

Boeing KB-50J munkában.

Sikorsky MH-60G Pave Hawk.

Szólj hozzá

10 V Block UAV MQ-4C BAMS Global Hawk RQ-4A Northrop Grumman HUA KUANG VI-osztály Mirage