2012. júl 24.

2012.07.24

írta: Netarzenál
2012.07.24

A tavaly októberi első hat Raytheon APG-82(V)1-es radar után most újabb példányokat rendelt meg az Amerikai Légierő. Az AESA antennával készülő berendezések az F-15E Strike Eagle vadászbombázókba kerülnek majd beépítésre. A tegnap bejelentett megrendelés 10 APG-82(V)1-es radarra szól.

Megérkezett az Eglin légibázisra az első brit Lockheed Martin F-35B Lightning II-es. Az elkövetkező években a RAF-tól a ZM135-ös lajstromot kapó BK-1-es itt lesz majd megtalálható, ugyanis részt vesz a típus hadműveleti képességeit tesztelő és kiértékelő programban. A Királyi Légierő arra számít, hogy a típus 2018-tól válik bevethetővé a szárazföldi repülőterekről, míg a hordozófedélzeti szolgálat 2020-tól veheti kezdetét. A jelenlegi elképzelés szerint az F-35B a Marham-i bázison fog felbukkanni legelőször.

Két esetben is szándékosan okozott tűzet a USS MIAMI (SSN 755) LOS ANGELES-osztályú tengeralattjárón dolgozó egyik munkás, állapította meg az estet kivizsgáló bizottság. Sokáig egy porszívó volt a május 23-án keletkezett tűz kiváltó okaként megemlítve, azonban a 24 éves Casey James Fury, aki a tengeralattjárón csiszolási és festési munkák elvégzésével volt megbízva, egy ideig tartó tagadás után bevallotta, hogy ő okozta mind a két tűzet.

 A 400 millió dolláros kárt, és hét ember könnyebb sérülését okozó első tűzet a depresszíós és szorongásos Fury valóban egy porszívóval keltette, amelybe egy öngyújtót szippantott be, amely lángra lobbantotta a készülék porzsákját. A második esetben egy ex-barátnőjétől kapott szöveges üzenet elolvasása okozta érzelmi felindulás miatt próbált meg tűzet okozni alkoholos törlőkendővel, ezt azonban gyorsan sikerült megfékezni. A jelentős anyagi kár keletkezése miatt Fury jelenleg őrizetbe van véve és bírósági ítélethozatalra vár, ami akár életfogytiglan is lehet.

Washingtonban jóváhagyták India tavaly év végén bejelentett újabb hat C-130J Super Hercules katonai szállítógép beszerzésére vonatkozó tervét. A nagyjából egy milliárd dolláros beszerzést a 2008-ban megrendelt hat Super Hercules megvásárlása előzte meg 1,1 milliárd dollár értékben.

Ha nem is márciustól, mint arra számítani lehetett, de júniustól a Dyess légibázison állomásozó Rockwell B-1B Lancer szuperszonikus bombázók részére már két, az AN/APQ-164 radar korszerűsítésére szolgáló készletet adtak át, míg az Ellsworth támaszponton is elkészültek az első Bone radarjának modernizációjával. A munkát végző Northrop Grumman összesen hatvan kit legyártására kapott szerződést.

Dél-Koreában több hírügynökség is beszámolt arról, hogy Észak–Korea több katonai helikoptert telepített a két ország határvonala közelébe. A hírek szerint mintegy 50 Mi-2-es és Mi-8-as található meg a Sárga-tenger partja közelében lévő Taetan és Nuchon támaszpontokon, ahonnan felszállva, még katonákat is szállítva képesek több dél-koreai bázis ellen meglepetésszerű támadást végrehajtani.

Tajvanon augusztusban hadrendbe kerülhet a hazai fejlesztésű Ray Ting 2000, vagy Thunder 2000 rakéta-sorozatvető. A 8x8-as kerékképletű M977 HEMTT teherautó alvázon 60 darab 15 km-es hatótávolságú 117 mm-es Mk15-ös, vagy 27 darab 30 km-es hatótávolságú 180 mm-es Mk30-as, illetve 12 darab 45 km-es hatótávolságú 227 mm-es Mk-45-ös rakéta helyezhető el.  A szállító-indító járművet a tűzvezetéshez szükséges felszerelés mellett ellátták daruval is, így a rakétákat tartalmazó konténerek cseréje könnyedén megoldható a háromfős személyzet számára.

NETARZENÁL GALÉRIA

Saab J35J Draken: 1., 2.

Szólj hozzá

2000 755) Lightning USS F-35B Raytheon APG-82(V)1 MIAMI (SSN LOS ANGELES-osztály AN/APQ-164 Ray Ting Thunder ZM135 BK-1