2012. aug 02.

2012.08.02

írta: Netarzenál
2012.08.02

Megszületett a döntés, mely szerint Nagy-Britannia 2019 márciusában válik meg a Panavia Tornado vadászbombázók utolsó példányaitól. A légierő erre az időpontra két típussal, a Eurofighter Typhoon-al és az F-35B Lightning II-essel lesz felszerelve. Az utóbbi gép várhatólag 2018-ra éri majd el bevethetőségét a szigetországban. Jelenleg a RAF 124 GR.4/GR.4A változatú Tornado-val rendelkezik a Lossiemouth-i és a Marham-i légibázisokon állomásozó századaiban.

Ausztrália védelmi minisztere, Stephen Smith nem járul hozzá ahhoz, hogy amerikai nukleáris meghajtású repülőgép-hordozók állomásozzanak Ausztrália kikötőiben. Az Egyesült Államokban a Védelmi Minisztérium által a Kongresszusnak készült elemzés szerint a Perth közelében lévő HMAS Stirling bázis ideális hely lehetne az előretolt amerikai hordozók számára. Az elemzésben foglaltakról az ausztrál média is értesült és rögtön a védelmi minisztert kérdezték meg az elképzelés jövőjéről.

A spanyol S-80-as programban beszállítóként részt vevő angol Babcock átadta az első fegyverzetkezelő és újratöltő WHLS (weapons handling and loading system) rendszerét.  Az Armada Española (spanyol haditengerészet) számára négy S-80-as osztályba tartozó, levegőfüggetlen meghajtással rendelkező tengeralattjáró kerül megépítésre, ezek mind a Babcock WHLS rendszerét fogják használni, mely mechanikus, elektromos, elektronikus, hidraulikus, pneumatikus és szoftver rendszereket egyaránt tartalmaz.

Ez a szerkezet a vetőcsövek újratöltésén felül félautomatikusan végzi a kikötőben történő fegyverzet berakást is a torpedóhelységben. A Babcock WHLS nem csak a torpedók, de a robotrepülőgépek és aknák tárolására, betöltésére is képes. Ezenfelül aknatelepítésnél,  félig automatizáltan képes a két csőből egyszerre történő kivetésre is. A Babcock a WHLS rendszerhez tartozó vetőcsöveket, valamint az indítórendszert már leszállította a Babcock az S-81-es ISAAC PERAL nevű egységet építő Navantia számára. A további fegyverzetkezelő és újratöltő rendszerek átadása 2014-ig fog megtörténni.

Brazília 26 darab használt amerikai AAV-7-es kétéltű járművet kíván beszerezni. A kapcsolódó berendezésekkel, alkatrészekkel, képzési és logisztikai támogatással az üzlet becsült költsége 233 millió dollár.

Indiában a HAL (Hindustan Aeronautics Limited) üzemében befejeződött az első tételnyi, vagyis 66 darab BAE Systems Hawk Mk 132-es gyártása. A második gyártási sorozatban további 57 Hawk fog elkészülni, de jó esély mutatkozik arra, hogy ezeken felül további 20 gép is legyártásra kerüljön. Az első két sorozatból 106 gép a légierő, míg 17 Hawk a haditengerészet állományába fog kerülni.

Megérkezett Ghánába a két ex-német gyorsnaszád. A Sekondi haditengerészeti bázisra befutó GNS YAA ASANTEWAA és GNS GBEWAA 28 napig volt úton és a hazafelé tartó hajózás során érintették Franciaország, Spanyolország, Portugália, Szenegál és Libéria kikötőit.

Egy új koncepciógépet mutatott be a Lockheed Martin. A Sea Ghost a haditengerészeti igényeknek megfelelően készülne el és repülőgép-hordozókról kerülhetne bevetésre, katapultos indítást és fékezőkábeles leszállást használva. A pilóta nélküli Sea Ghost az RQ-170 Sentinel és az F-35C megépítése során szerzett tapasztalatok felhasználásával készülne el és képes lenne a felderítésen, megfigyelése, hírszerzésen felül a precíziós csapásmérést igénylő akciók végrehajtására is.  Az idejében megkezdett fejlesztés esetén a Boeing X-45C, Northrop Grumman X-47B és a General Atomics Sea Avenger gépek ellenfelének tekinthető Sea Ghost, 2018-ra már akár a hordozók fedélzetén is megjelenhet a gyártó szerint.

Oroszországban, a Balti Hajógyárban tegnap az első lemez ünnepélyes vágásának megejtésével kezdetét vette az első hazai gyártású MISTRAL-osztályú partraszállást támogató helikopterhordozó építése. A franciaországi DCNS Saint-Nazaire-i hajógyárában ez év február elsején megkezdték meg a majdan elsőként, 2014-ben átadásra kerülő orosz egység építését.

Egy újabb légibázis került kijelölésre az F-35-ös pilóták képzésére az USA-ban. A jelentős feladatért több repülőtér is versengett egymással, azonban végül az elhelyezkedése, kedvező időjárási viszonyai, na és kiépítettsége folytán a Luke AFB került ki győztesen a versenyből. Az elképzelés szerint az idetelepülő három F-35-ös század mellett e repülőtéren továbbra is megtalálhatók lesznek az F-16-oskat repülő egységek is, valamint a Fightning Falcon-ra történő pilótaképzés is folytatódnak a bázison. Az első Lightning II-es 2013 őszén fog megérkezni a Luke légibázisra.

NETARZENÁL GALÉRIA

A litván hadsereg folyamátkelési gyakorlata: 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7.

Szólj hozzá

Martin Sea BAE Lockheed Hawk Panavia Tornado GNS YAA ASANTEWAA GBEWAA Babcock WHLS S-81 ISAAC PERAL AAV-7 Ghost