2012. aug 22.

2012.08.22

írta: Netarzenál
2012.08.22

Lassan véget érnek azok a tárgyalások az USA és India között, melyeket 22 Boeing AH-64D Longbow Apahce harci helikopter beszerzése ügyében folytatnak. Az 1,4 milliárd dolláros megrendelésért vívott küzdelemben a Boeing gyártmánya az orosz Mil Mi-28-ast utasította maga mögé. Az üzlethez kapcsolódó legtöbb kérdésben már megállapodtak a felek, így a helikopterek megkapják az AN/APG-78 tűzvezető radarokat, valamint a Hellfire és a Stinger rakétákat is.

Hollandiában nemsokára, még az ősszel átadásra fog kerülni az első, teljes mértékben hadrafogható NH Industries NH90 helikopter. A haditengerészeti NFH (NATO Frigate Helicopter) variáns azonban a 2007-től kezdődő átadások ellenére is, hosszú ideig csak alig volt képes a még nem teljes kivitelben is a feladatainak ellátásra. A változások igen jelentősnek mondhatók, hiszen a Holland Királyi Légierő (RNLAF) 860. Százada által eddig repült forgószárnyasokon több mint 300 eltérés, változatás lesz az immáron teljesen bevethető példányokon.

Az egyik ilyen változtatás ami napjainkban egyre inkább előtérbe kerül, az a elektronikus hadviselési rendszer, beleértve az ellenintézkedésért felelős részegységeket is. Ezek a hírek szerint ősztől már teljes kapacitásukkal jelen lesznek a helikoptereken, de a fedélzeti rendszerek számítógépes programjai közül több is frissítésen fog átesni.  Az első teljes képességűvé vált NHI90-es átadása után viszonylag rövid időn belül további 7 helikopter is modernizálásra fog kerülni, azonban a teljes 20 gépes állomány csak 2015-re éri el ezt a szintet. A személyzetek részéről a hollandok szeretnék még ebben az évben azt elérni, hogy öt teljes, korlátozások nélkül bevethető legénység legyen megtalálható a század állományában. Így az első hadihajóra történő huzamosabb települést már a következő évben végre tudnák hajtani.

És még Hollandia és még helikopterek. Hamarosan sor fog kerülni a 2009 óta folyamatosan toldó három CH-47F Chinook átadására is. A késedelem oka a Honeywell által gyártott Block 6-os avionika volt.  Októberben viszont már a Gilze-Rijen-i légibázison állomásozó 298. Század átveheti a három F változatú gépét.  Három másik F variáns azonban a texasi Fort Hood bázison lesz megtalálható - nyolc holland Boeing AH-64D Apache harci helikopterrel együtt -, ahol a kiképzésben vállalnak szerepet. (Előzmény)

Sikeres hajtotta végre korszerűsítése utáni első Harpoon csapásmérő robotrepülőgépekkel végzett éleslövészetét az Ausztrál Királyi Haditengerészet ANZAC-osztályú (MEKO 200) HMAS PERTH (FFH 157) fregattja. A kaliforniai Point Mugu lőtéren végrehajtott próbák során két Block II-es Harpoon indítására került sor. Az egyik egy szárazföldi célpontot, míg a másik egy a part közelébe horgonyzót talált el. Pár hete a RIMPAC 2012 hadgyakorlat alatt hajtották végre a PERTH továbbfejlesztett rakétavédelmi rendszerének tesztjeit is. Ekkor a CEAFAR radarrendszer segítségével derítették fel a két célpontot, amit RIM-162 Evolved Sea Sparrow rakétákkal lőttek le. A fregattok korszerűsítése jelenleg is folyik, most éppen az osztály HMAS ARUNTA (FFH 151) egységén végzik a légvédelmi rendszer átalakítását Nyugat-Ausztráliában.

A kivizsgálás lezárult, így hivatalosan is bejelentették, hogy a karbantartás során elkövetett mulasztás miatt esett le egy burkolólemez ez év februárjában Japánban, a VAQ-136 Gauntlets század kötelékébe tartozó egyik Grumman EA-6B Prowler rádióelektronikai zavarógépről. A karbantartás során megbontott, majd nem kellően rögzített elem menetszél okozta leválása után az elrendelt alapos átvizsgálás időtartama miatt az Atsugi bázison két napig nem szállt fel a típus.

NETARZENÁL GALÉRIA

Japán Type 90 páncélosok: 1., 2., 3.

Lengyel Szu-22UM3K: 1., 2.

Szólj hozzá

NFH Grumman Boeing Chinook HMAS AH-64D NH90 NH Industries Longbow Apahce AN/APG-78 CH-47F ANZAC-osztály PERTH (FFH 157) CEAFAR EA-6B Prowler