2012. sze 21.

2012.09.21

írta: Netarzenál
2012.09.21

Szeptember 18-án végrehajtotta első repülését a Belgium számára gyártott első NHIndustries NH90-es helikopter. A TTH (Tactical Transport Helicopter) változatú gépből még további háromra, valamint ugyancsak négy haditengerészeti NFH (NATO Frigate Helikopter) variánsra érkezett megrendelés Brüsszelből 300 millió euró értékben, még 2007 májusában. A belga forgószárnyasok fedélzeti elektronika terén már teljes felszereltségűek lesznek. Érdekesség, hogy a TTH-k a franciaországi Marignane-i üzemben, míg az NFH-k a németországi Donauworth-ben található Eurocopter üzemben készülnek el.

Az új optikai érzékelők képességének köszönhetően egyre többször kerülnek bevetésre Afganisztánban az AC-130-as csatarepülőgépek a nappali órákban. Ebből kifolyólag a koalíciós szárazföldi erők tűztámogatottsága és információkkal való ellátottsága jelentősen javult, mivel a kamerák nagyobb távolságból képesek megfelelő minőségű képek előállítására, mint amely távolságról a tálibok fegyverei veszélyt jelenthetnének a gépre. A helyzetet kevésbé teszi kedvezőbbé az a tény, hogy a jelenleg alkalmazott fedélzeti fegyverek célzott lőtávolsága is jelentősen alulmarad a kamerák felderítési távolságához képeset. Ez azonban hamarosan változni fog, hiszen a légierő különleges műveletekért felelős parancsnoksága (AFSOC) a következő hónapban kezdi majd tesztelni a Hellfire irányított rakétákat az AC-130-ason.

És még egy kicsit az AFSOC-nál maradva meg kell említeni, hogy az angliai Mildenhall repülőterén települt egységeik számára jelentős változást fog hozni a 2013-as év. Következő év nyarán, júniusban, vagy júliusban megérkeznek a támaszpontra a CV-22 Osprey konvertiplánok a 352. Különleges Műveleti Ezred állományába, és lecserélésre kerülnek a kiöregedett MC-130 Talon II és a Combat Shadow gépek is. Utódjuk az MC-130J Commando II lesz.

A Guarani VBR-MR (Viatura Blindada de Reconhecimento Média de Rodas) gyalogsági harcjárművel szemben támasztott követelmények arra sarkalják az olasz Iveco-t, hogy hozzálásson egy nagyobb tömegű, erősebb fegyverzet, vagy páncélzat hordozására képes 8x8-as kerékképletű változat létrehozásának.

Már csak a Kongresszus jóváhagyása hiányzik ahhoz, hogy Indonézia is belépjen az AH-64D Longbow Apache harci helikoptereket birtokló országok sorába. A nyolc forgószárnyas eladásához vezető folyamat jelenlegi helyzetéről Hillary Clinton külügyminiszter beszélt csütörtökön, miután tárgyalt Marty Natalegawa indonéz külügyminiszterrel.

Bár az orosz MiG repülőgépek egyre kisebb számban lesznek megtalálhatók az Indiai Légierő állományában, az új beszerzések hatására mégis növekedni fog a repülőgépek és az azokat alkalmazó repülőszázadok száma.  Az IAF jelenleg 33-34 harci századdal rendelkezik, azonban 2017-re már 40 lesz megtalálható belőlük az országban.

NETARZENÁL GALÉRIA

Szólj hozzá

Guarani MC-130J Commando NHIndustries Osprey AH-64D Apache NH90 Longbow AC-130 CV-22 VBR-MR