2012. okt 12.

2012.10.12

írta: Netarzenál
2012.10.12

Szerdán, valamivel dél után sor került az első SKJOLD-osztályú gyorsnaszádról végzett Kongsberg NSM (Naval Strike Missile) robotrepülőgép indítására. Eme jelentős eseményt a KNM GLIMT gyorsnaszádról hajtották végre. A 336 kilogrammos, 185 km-es hatótávolságú robotrepülőgép navigációját GPS, míg a célpont felderítését hőképalkotó rendszer segíti. Az NSM az elkövetkező 20-25 évben a SKJOLD-osztályú gyorsnaszádok és a FRIDTJOF NANSEN-osztályú fregattok fegyverzetében lesz megtalálható. Sőt a továbbfejlesztett JSM (Joint Strike Missile) változat az F-35-ös fegyverzetét is erősíteni fogja. Szombaton egy újabb NSM indításra kerül majd sor, ezt azonban már a HNoMS ROALD  AMUNDSEN (F-311) fregatt fedélzetéről fogják végrehajtani.

Egy időszakos karbantartáson lévő E-8 JSTARS radargépen szakadt vezetéket találtak az ellenőrzések során.  A munkát a Northrop Grumman Lake Charles-i üzemében végzik el és az eset felderítése után a többi E-8-as átvizsgálását is elrendelték. Ezek során még egy gépen találtak folytonossági hiányt a kábelezésben.

Oroszországban az év végére tervezik az első tengeralattjáróról indítható BrahMos csapásmérő robotrepülőgéppel végzett indítási kísérletet. Az orosz - indiai koprodukcióban megszületett szuperszonikus robotrepülőgép ezen változatának most csak a víz alatti indítási próbáját szeretnék sikeresen végrehajtani, hiszen ha ezt a sarkalatos folyamatot hiba nélkül kivitelezik, akkor már nagy valószínűséggel a fegyvert rendszeresíteni fogják az indiai haditengerészet tengeralattjáróin. Jelenleg még nincs ledöntve, hogy Indiában milyen tengeralattjáróról kívánják majd bevetni a BrahMos robotrepülőgépeket, ha ez kiderül, akkor majd a további, most már a lehetséges indítási körülményeket szimuláló teszteket is el fogják végezni.

Jókora késéssel, de a General Atomics Electromagnetic Systems Group (GA-EMS) átadta az általa megépített ACL (Advanced Containment Launcher) elektromágneses ágyú prototípusát az amerikai haditengerészetnek. Az új fegyvertípus megrendelésért a cég a BAE Systems gyártmányával mérkőzik meg, mely jókora előnyre tett szert, hiszen már február vége óta a flotta szakembereihez került.

Az eddig legnagyobb közös légvédelmi gyakorlatot fogja végrehajtani az USA és Izrael október 21-től kezdődően. A három héten át tartó Austere Challenge 12 nevű hadgyakorlaton becslések szerint 3000 katona vesz majd részt.  Meg kell jegyezni, hogy az Austere Challenge 12-t eredetileg az év elején, áprilisban rendezték volna meg, csakhogy akkor elhalasztásra került izraeli részről, a költségvetési megszorítások miatt. Az eddig legnagyobb közös izraeli-amerikai légvédelmi gyakorlatra még 2009-ben került sor. A Juniper Cobra 10 akkor 2800 katona bevonásával zajlott le, a résztvevők szerint sikerrel. Most az Austere Challenge 12-n egy szír-iráni ballisztikus rakéták általi támadás kerül majd szimulálásra, az elhárításukban várhatólag Arrow-2, Iron Dome, Patriot PAC-3 komplexumok és a tervezett kettő helyett csak egy AEGIS rendszerrel ellátott hadihajó vesz részt. Meg nem erősített információk szerint az amerikaiak a THAAD rendszert is alkalmazni fogják. A gyakorlat fő célja az amerikai és az izraeli rakéta- és légvédelmi rendszerek együttműködési képességének megállapítása.

Axalp 2012 videó.

NETARZENÁL GALÉRIA

A görög HYDRA-osztályú (MEKO 200) PSARA (F 454) fregatt.

Indiai Hind.

Saab JAS-39 Gripen NG: 1., 2.

British Aerospace Harrier T12A.

Boeing F/A-18F Super Hornet.

Spanyol Tigris a JUAN CARLOS I partraszállást támogató helikopterhordozó hangárfedélzetén.

Szólj hozzá

Challenge General BrahMos SKJOLD-osztály KNM GLIMT NSM E-8 JSTARS Austere Atomics Electromagnetic ACL