2012. okt 25.

2012.10.25

írta: Netarzenál
2012.10.25

Október 16-án a Francia Légierő (Armée de l'air) kivonta a szolgálatból az utolsó Mirage F1CT vadászbombázóját is. A Dassault vállszárnyasából már csak vadászfelderítő CR és a kétüléses B variáns található meg a 2/33 Savoie század állományában. A CT 60 darabos mennyiségben szolgált valaha Franciaországban, míg a CR-ből 64 készült el, ezek közül két tucat még hadrendben van.

Szeptember 7-én egy újabb EQ-4B BACN (Battlefield Airborne Communications Node) repülőgép került átadásra a Northrop Grumman által az USAF részére. Ez volt a második gép abból a kettőből, melyeket még 2011 decemberében rendeltek meg. Az elsőt ez én júniusában adták át a légierőnek.

Hamarosan megduplázódik majd a brit Reaper UAV-k száma Afganisztánban a The Guardian szerint. Az első ilyen típusú pilóta nélküli gép három és fél évvel ezelőtt jelent meg az országban és azóta már 5 példány vigyázza a szövetséges csapatok békéjét. Ezen idő alatt összesítve 39628 órát repültek az afgán égbolton, és 334 lézervezérlésű Hellfire rakétát illetve bombát indítottak útjukra. Az újabb öt Reaper géppel ellátott XIII. század e hét péntekén válik hadrafoghatóvá és a lap értesülései szerint gépei, valamint az azok kiszolgálását végző földi személyzet tagjai öt héten belül átvezénylésre fognak kerülni Afganisztánba, míg a gépek irányítását végzők a RAF Waddington-i bázisáról hajtják végre a feladataikat.

Október 27-én, szombaton tartja majd a US. Navy a 10. VIRGINIA-osztályú tengeralattjárója, a  USS MINNESOTA (SSN 783) keresztelőjét.

Brazíliában megkezdődtek a repülési tesztek az elsőnek modernizált Panthera K2-es (Eurocopter AS565 Panther) helikopterrel. A hadsereg részére a Helibras (Helicópteros do Brasil) által gyártott forgószárnyasok közül mind a 34-et ellátják a 40%-as erősebb, FADEC vezérlésű Arriel 2C2CG gázturbinákkal, megerősített reduktorokkal, üveg pilótafülkével, új időjárásradarral, modern rádió adó-vevőkkel, navigációs rendszerrel, valamint a teljesítményt javító új Fenestron-nal. A helikopterek üzemideje 25 évvel hosszabbodik meg és az első Panthera K2-es decemberben kerül majd átadásra a hadsereg számára, míg az utolsó 34. példány 2021-ben.

Elkészült az első OH-58F Kiowa Warrior az Egyesült Államokban. A D változat utódjának szánt gépből három prototípus fog megépülni. A típus első repülését következő év áprilisában fogják végrehajtani, amit bizakodva vár a hadsereg vezetése, ugyanis az első gép tömege 24 kg-al a meghatározott 1630 kg alatt van, így repülési tulajdonságai várhatóan jók lesznek.  Ez az 1630 kg egyébként 90 kg-al kisebb, mint az OH-58D felszálló tömege. A kisebb súlyt a kevesebb vezeték, valamint a könnyebb rendszerek alkalmazásával sikerült elérni.

Külföldi országok haditengerészeteinek az érdeklődését is szeretné felkelteni a Lockheed Martin a Multi-Mission Combatant hajókkal. Ezek az amerikai haditengerészet számára tervezett és épített FREEDOM-osztályú LCS egységek igény szerint 85-118 méteres hosszig, valamint 1800-3500 tonna vízkiszorításig módosított változatai. A 40 csomós sebesség elérésre képes, 40 fős legénységgel rendelkező hajók több feladatra is alkalmassá tehetők.

NETARZENÁL GALÉRIA

A NAGY PÉTER rakétás csatacirkáló.

Grumman KA-6D Intruder.

Eurofighter EF-2000GS.

Bell UH-1Y Venom.

Panavia Tornado ECR: 1., 2.

Díszes ex-olasz General Dynamics F-16 ADF Fighting Falcon visszafelé tart az USA-ba.

Szólj hozzá

UAV Warrior K2 Mirage USS (SSN Reaper F1CT EQ-4B BACN MINNESOTA 783) Panthera Arriel 2C2CG OH-58F Kiowa Multi-Mission Combatant