2012. dec 27.

2012.12.27

írta: Netarzenál
2012.12.27

Ha az elkövetkező 364 napban nem áll be változás, úgy 2013. december 26-al kivonásra fog kerüli Brazíliában a 2006–2008 között beszerzett tíz együléses vadászgépből és két, kétüléses kiképző/vadászból álló Dassault Mirage 2000-es állomány. A helyi jelölésben F-2000-ként emlegetett, használtan beszerzett vadászgépekre ugyanis már csak kevesebb mint egy évig vonatkozik a gyártóval megkötött logisztikai támogatási szerződés. Természetesen nyílik lehetőség arra, hogy ezt meghosszabbítsák, hiszen az F-X2-es tender győztesének kihirdetése újra halasztásra került. Amennyiben kivonásra kerülnek a brazil Mirage-ok további sorsa sem biztos, hogy a földön ácsorgás, vagy a szétbontás lesz, mivel nem zárható ki, hogy India átvesz akár több darabot is a továbbra is fogyatkozó flottájának megerősítésére. A gépek nagyobb mérvű üzemidő-hosszabbítás nélkül egyébként 2016-ig maradhatnának szolgálatban.

Ma jelentette be a Fülöp-szigetek Védelmi Minisztériuma, hogy három helikoptert fognak beszerezni Európából. Ezek AgustaWestland AW 109 Power típusú forgószárnyasok lesznek és haditengerészeti feladatok ellátására lesznek kialakítva. Megvásárlásukra 32,5 dollárt fognak elkölteni.

A dél-koreai védelmi beszerzési programiroda (Defense Acquisition Program Administration – DAPA) tegnap kifejtette, hogy ha esetleg az USA-ban olyan döntés születne, hogy eladják az ország számára a Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk pilóta nélküli felderítőgépeket (lásd a december 25-i bejegyzést) az még nem fogja azt jelenteni, hogy azokat meg is vásárolják. Ugyanis alaposan tanulmányozni fogják a tengerentúlról visszaérkező dokumentumokat, és ha azok nem felelnek meg az elvárásaiknak, követelményeinek úgy elállnak a Global Hawk gépek beszerzésétől. Mindenesetre a nagy magasságban hosszú ideig repülni képes pilóta nélküli gépek által nyújtott felderítési képességre szüksége van az ázsiai országnak, így alternatívaként készen állnak a Boeing Phantom Eye, vagy a Global Observer AeroVironment gépek megvásárlási lehetőségéről is tárgyalni.

Oroszországban a következő évtől kezdődően elindul a Degtyarev 6S8-1 12,7 mm-es nehéz mesterlövészpuskák beszerzési programja. A mesterlövészek számára a 2014-es év is hoz kedvező változásokat, hiszen ekkor a 7.62 mm-es Dragunov, a 9 mm-es VSS, és a 12,7 mm-es ASVK mesterlövészpuskák számára fognak új távcsöveket beszerezni. A hadsereg vezetése 2016-ra el szeretné érni, hogy legalább 1000 mesterlövészüket 1-2 km-es távolságig hatásos fegyverrel lássák el.

NETARZENÁL GALÉRIA

2SZ5 Jácint.

Dassault Mirage 2000B.

Chengdu F-7 GBI: 1., 2.

Convair F-106A Delta Dart.

Gloster Meteor T.7.

Boeing B-52G Stratofortress.

Szólj hozzá

2000 109 Power Global Mirage Phantom Dassault Boeing AgustaWestland Eye AW Observer AeroVironment Degtyarev 6S8-1