2013. jan 15.

2013.01.15

írta: Netarzenál
2013.01.15

Egy múlt hét pénteki sajtótájékoztatón derült ki, hogy a Pentagonban már fontolgatják a CV-22-es Osprey gépek Japánba történő telepítési lehetőségeit. A légierő különleges műveleteket végrehajtó parancsnoksága alá tatozó változatok, a Washington által a csendes-óceáni térségnek nagyobb figyelmet biztosító védelmi stratégia keretében bukkannának fel a szigetországban. A tájékoztatás szerint a telepítés helyéről és idejéről még nem született meg a döntés, így a tokiói kormányzattal sem vették fel még a kapcsolatot ez ügyben az amerikaiak.

Lassan eljön azaz idő amikor kifut első harci őrjáratára a USS FREEDOM (LCS 1) hadihajó. Az elmúlt hónapokban a legénység gyakorlatoztatásán felül egyéb módosítások is történtek a hajón. Az egyik és talán legfontosabb, hogy az eredeti tervekhez képest megnövelték a legénylég létszámát. Az eddig próbák során ugyanis kiderült, hogy 40 fő nem képes a hajón felmerülő összes feladat ellátására. Így további elhelyezési lehetőségek megvalósításába fogtak és ennek eredményeképpen a FREEDOM most már 50 fős legénységgel készül a február végére tervezett első kifutásra. Azonban a bevetések igényei szerint cserélhető rendszermodulok kezelői ebben természetesen nincsenek benne, velük további 98 fővel lesz nagyobb a hajó legénységi állománya. Február végéig még egyszer szárazdokkba fog kerülni a hajó, ugyanis új rejtőszínekkel lesz ellátva. Ez a hírek szerint négy színből, fehérből, feketéből és két eltérő árnyalatú kékből tevődik majd össze.

Pár héten belül már aláírásra kerülhet a nyolc AW159 Lynx Wildcat helikopter megrendelésérő szól szerződés Dél-Koreával, az AgustaWestland reményei szerint. A haditengerészeti helikopterek számára kiírt megmérettetésen az amerikai Sikorsky MH-60R-nél bizonyult jobbnak az európai gyártmány. Az új helikopterek 2015 és 2016 között érkezhetnének meg az országba. A Lynx legújabb változatából 62-őt a brit haderő rendelt meg 2,5 milliárd dollár értékben, ezeket a hadsereg 2014-től, míg a haditengerészet 2015-től állítja szolgálatba.

Törökországban január 11-én az FNSS átadta az első AZMIM (Amfibik Zırhlı Muharebe İstihkam İş Makinesi = kétéltű páncélozott harci földmunkagép) kétéltű páncélozott földmunkagépet. A tulajdonságaiban egyedülálló jármű legfontosabb feladata a folyamátkeléseknél történő földmunkák elvégzése a partváltás megkönnyítése érdekében, megfelelő védelmet biztosítva a kezelőknek. A hadsereg által megfogalmazott követelményeknek megfelelő jármű tervezését az FNSS kezdete meg 2009. március 10-én. Legénysége két főből áll, legnagyobb sebessége 45 km/h és nappali, valamint éjszakai kamerarendszerrel is ellátták. A török hadsereg eddig 12 példányt rendelt meg az AZMIM-ból, ezeket várhatólag az év végig át fogják adni.

NETARZENÁL GALÉRIA

AZMIM kétéltű páncélozott földmunkagép: 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7.

Bell UH-1Y Venom.

Dassault Mirage 50EV.

Boeing AV-8B(R) Harrier II+.

MiG-25PU.

Holland Northrop NF-5A.

Szólj hozzá

1) USS AgustaWestland AW159 Wildcat Lynx Osprey (LCS CV-22 FREEDOM FNSS AZMIM