2013. feb 04.

2013.02.04

írta: Netarzenál
2013.02.04

Már említésre került egy lehetséges brazil-orosz fegyverüzlet. Nos, a napokban újabb hírek láttak napvilágot erről. A dél-amerikai ország jelenleg háromütegnyi Pantsir S1-es (SA-22 Greyhound) önjáró légvédelmi rendszer, valamint Igla kézi légvédelmi rakéták lehetséges megvásárlásáról fog tárgyalásokat kezdeni még ebben a hónapban.

Kudarcba fulladt Afganisztánban az olasz C-27A katonai szállítógépek programja. Amerikai segítséggel került beszerzése 16 példány, közel 600 millió dollárért, azonban használatukat megnehezítette az alkatrészek és a karbantartás hiánya. Washingtoni vélekedés szerint az ország légiereje nem lesz képes a gépek önálló üzemeltetésére 2017-ig, így más megoldás szükségeltetik a légi szállítókapacitás megvalósítására. Az Alenia Aermacchi North America, az olasz gyártó amerikai leányvállalata csak hetek, hónapok alatt képes a megrendelt alkatrészek leszállítására, így fordulhatott elő, hogy a több mint egy tucatnyi gépből, csak 4-6 képes a felszállásra.

Márpedig a gyors, biztonságos és külföldi segítség nélkül megvalósítható légi szállításra szükség lenne az országban, ugyanis hadsereg járművei számára is ezen az úton jut el az üzemanyag, lőszer, cserealkatrész a távoli helyőrségekbe. A C-27A-k nélkül megesett már az is, hogy az őrjáratra nem indultak el a földi csapatok eme hiányosságokra hivatkozva. A helyzet tehát súlyos és gyors megoldást igényel, így az USAF fogja kisegíteni szövetségesét négy darab használt C-130-as átadásával. Az első két H változatú gépet még az idén szeretnék átadni az afgánoknak, a személyzet képzése ez év második negyedévében el is fog indulni.

Átadásra került az első három Pilatus PC-7 Mk II-es kiképző repülőgép az Indiai Légierő számára február 2-án. A 75 megrendelt gépből az elsők saját szárnyukon tették meg a Svájc és India közötti távolságot, svájci pilótákkal üléseikben. A már megrendelt mennyiségen felül a jövőben várható az opcióként megjelölt további 37 gép megvásárlásáról szóló bejelentés is.

NETARZENÁL GALÉRIA

Zátonyon a USS GUARDIAN (MCM 5): 1., 2.

Felderítő Foxbat.

F-16D Block 52+ Fighting Falcon útban Egyiptom felé.

Görög NH90-es: 1., 2.

Dassault Mirage 2000N.

Háborús veterán.

Szólj hozzá

America Alenia Aermacchi Pilatus Greyhound Pantsir S1 SA-22 C-27A North PC-7