2013. feb 13.

2013.02.13

írta: Netarzenál
2013.02.13

Az ebben a hónapban az Egyesült Arab Emírségekben megrendezésre kerülő IDEX (február 17-február 21) kiállításon és vásáron fogja bemutatni a General Atomics Aeronautical Systems az RQ-1 Predator  jobb hírszerzési, megfigyelési és felderítési képességekkel, valamint automatikus fel-és leszállási rendszerrel is ellátott Predator XP változatának valós méretarányú modelljét. Az exportkorlátozások alá nem eső rendszereket tartalmazó XP variáns iránt a gyártó elmondása szerint már számos ország érdeklődött, így például az Egyesült Arab Emírségek is.

Ecuador hadserege 100 darab AMGeneral HMMWV M1038-es változatú terepjáróval erősítette meg járműflottáját.

Korlátozottan, de már bevethetők az új-zélandi NH90-es helikopterek. A megrendelt nyolc forgószárnyasból eddig négy érkezett meg az országba és ezek már képesek a nem taktikai jellegű, országon belüli személy- és teherszállítási feladatok ellátására. Az NH Industries bejelentése szerint a fennmaradó négy példány még ebben az évben leszállításra fog kerülni.

Az Észak-Koreában végrehajtott harmadik földalatti, 6-7 kilotonnás nukleáris robbantásra válaszul a déli testvér ország védelmi minisztériumának szóvivője, Kim Min Szok bejelentette, hogy manőverező robotrepülőgépeket fognak telepíteni a Koreai Köztársaság északi részeibe, valamint felgyorsítják az ország 800 km-es hatótávolságú ballisztikus rakéta programját is. Szöul ezeken felül a ballisztikus rakéták elleni képességének további növelését is elhatározta.

1959. február 12-én vonta ki állományából az utolsó Convair B-36 Peacemaker stratégiai bombázógépét az USAF.

Nem sokkal azután, hogy az Uttarlai légibázosról egy gyakorlórepülésre felszállt, lezuhant egy MiG-27 ML Bahadur vadászbombázó Indiában a tegnapi napon. A gép pilótája sikeresen katapultál, azonban a becsapódó roncsok egy hároméves kisfiút és egy nőt a földön megsebesítettek, valamint megöltek több kecskét is.

NETARZENÁL GALÉRIA

M-ATV Afganisztánban.

Kongói CN-235.

Japán-ausztrál közös kötelék.

Eurocopter TH89 Cougar.

Avro 698 Vulcan B.2.

Xian JH-7A FBC-1 Flying Leopard.

Szólj hozzá

XP Systems General Predator NH90 Atomics HMMWV Aeronautical RQ-1 M1038 Convair B-36 Peacemaker MiG-27ML Bahadur