2013. már 06.

2013.03.06

írta: Netarzenál
2013.03.06

Míg a világ legtöbb országának hadseregében évek óta egyre jobban meghúzzák a nadrágszíjat, addig Kínában folyamatosan növelik a hadi kiadásokat. Erre az évre 10,7%-al több pénzeszköz áll majd rendelkezésre mint tavaly, vagyis 119 milliárd dollárt fordíthatnak a haderő fenntartására, növelésére és modernizálására. Ugyanis ezek a politikai vezetése egyik legfőbb elvárásai. Tavaly Kína tudhatta magáénak a világ második legmagasabb katonai költségvetését, ez hatodrésze volt annak, mint ami felett az Egyesült Államok rendelkezett.

Szépen csendben végzi az Alenia Aermacchi a különféle földi teszteket az M-346-os Master sugárhajtású kiképzőgépen. Két hétig például a légi üzemanyag felvételnél esetlegesen fellépő elektrosztatikus kisülés jelenségét vizsgálták a gépen, amire két szárny alatti és egy törzs alatti póttartályt is felfüggesztettek a tesztek idejére. A tankolócső és a hajlékony tömlő végén lévő kosár között a csatlakozás megtörténte előtt akár 10000 voltnyi statikus elektromosság is létrejöhet.

Pár hónapon belül megszülethet az a megállapodás Pozsony és Moszkva között, ami lehetővé fogja tenni, hogy Szlovákiában licenc alapján készüljenek orosz (szovjet) katonai felszerelések és fegyverek. Az orosz fővárosban tárgyaló kormányközi bizottságoknak akár még a jövőben is lehet tennivalója, hiszen egy helikopterekre vonatkozó karbantartási és gyártási szerződés megkötésére is nyílhat lehetőség az elkövetkező időkben.

Tárgyalásokat kezdett az amerikai hadsereg a Eurocopterrel az UH-72A Lakota helikopterek 2017-től kezdődő modernizációjának lehetőségeiről. Eddig még nem jelentették be, hogy a US. Army milyen képességeket vár el a majdani UH-72B-től.

Új légtérfelderítő rádiólokátort kapott a jelenleg karbantartáson tartózkodó brit HMS IRON DUKE (F 234) Type 23-as osztályú fregatt. A BAE Systems által gyártott Artisan 3 koordinátás radar a későbbiekben a brit flotta szem lesz, hiszen a többi Type 23-as mellett, a partraszállító hajók és a Type 26-os fregattok, valamint a QUEEN ELIZABETH-osztályú repülőgép-hordozók is ezzel lesznek felszerelve. A 700 kg-os, korszerű zavarvédelemmel rendelkező Artisan képes a hangsebességnél háromszor nagyobb sebességgel repülő légi eszközök követésére is, valamint egyidejűleg 800 repülőeszköz nyomon követését képes végrehajtani. Az IRON DUKE várhatólag a következő évben tér majd vissza a szolgálatba.

Szicília körüli vizekben kerül megrendezésre február 23-tól a NATO legnagyobb tengeralattjárók elleni hadgyakorlata a Proud Manta 2013 (Poma 13). A két héten át tartó hadijátékon 4 tengeralattjáró, 16 repülőeszköz és 8 hadihajó vesz részt  10 országból (Kanada, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Norvégia, Spanyolország, Törökország, Egyesült Királyság, Egyesült Államok). Az USA csak a USS BARRY (DDG 52) rombolóval és egy P-3C tengeri járőrgéppel van jelen, de Nagy-Britannia három Merlin helikoptert küldött el a 814. és 829. századoktól.

Jelenleg repülési tilalom alatt vannak Németországban a Eurocopter EC 665 Tiger UHT harci helikopterek a március 4-én bekövetkezett baleset miatt. Mint az mára kiderült, a személyzet csak könnyebb sérüléseket szenvedett a Bajor Alpokban bekövetkezett balestben és csak megfigyelésre tartották bent őket a kórházban. A Hessen szövetségi tartomány északi részén található Friztlar-ban települő 36. Harcihelikopter-ezred 74+20-as lajstromjelű gépének esetét vizsgálják, még nem hozták nyilvánosságra a gépveszteség okát. Ám az megerősítést nyert, hogy egy ASGARD-F változat volt érintet a balesetben. A német hadsereg jelenleg 29 Tiger helikopterrel rendelkezik, a megrendelt 40-ből 12-őt terveztek átalakítani ASGARD-F változatra.

Tegnap délután Indiában a tengerbe zuhant a haditengerészet egyik HAL Chetak (Aérospatiale Alouette III) helikoptere. Az ország délkeleti partjainál szerencsétlenül járt forgószárnyason négyen tartózkodtak, közülük két, sérüléseket nem szenvedett főt már kimentettek a helyszínre érkező erők, másik két társuk után még folyik a kutatás.

NETARZENÁL GALÉRIA

Az építés alatt álló ZUMWALT romboló (DDG 1000): 1., 2., 3.

Szu-30MKI.

Boeing B-47E Stratojet.

E-7A Wedgetail.

Piasecki H-21C Shawnee.

JF-17 Thunder.

Szólj hozzá

665 Master UHT BAE Systems Eurocopter Tiger Alenia Aermacchi HAL EC M-346 Artisan UH-72A Lakota IRON DUKE Chetak