2013. máj 09.

2013.05.09

írta: Netarzenál
2013.05.09

Tajvanon bejelentették, hogy az évtized végén, egészen pontosan 2019-ben fogják csak kivonni a szolgálatból a Northrop F-5E/F Tiger II vadászbombázókat. A típus első példányai még 1974-ben érkeztek meg a szigetországba, fénykorukban több mint 60 példány viselte az ország felségjelzését. A 66 Tigrisből napjainkra már csak 32 gép maradt hadrendben. A ROCAF (Republic of China Air Force) jelenleg még a régebbi F-16A/B gépek modernizálását, valamint új építésű F-16C/D gépek beszerzését tartja megvalósíthatónak.

Bár még folynak a tárgyalások az áremelkedés mértékéről, a BAE System továbbra is gyártja és szállítja le Szaúd-Arábia részére a Eurofighter Typhoon vadászbombázókat. 2008 és 2011 között 24 gép került átadásra a megrendelt 72-ből, ezek közül hat volt kétüléses példány.

Április 3-án került aláírásra az a szerződés, mely lehetővé fogja tenni, hogy az új amerikai P-8A Poseidon tengeri járőrgépek sikerrel küzdhessenek a tengeralattjárók ellen akár 10000 méretes repülési magasságból is. Mindezt a jól ismert Mk 54-es torpedó segítségével fogják végezni, amit egy kinyíló szárnyú irányítókészlettel látnak el a Boeing jóvoltából. A 19,2 millió dolláros szerződés értelében a létrehozandó HAAWC (High Altitude Anti-Submarine Warfare Weapon Capability) egy nagy magasságból is alkalmazható tengeralattjárók elleni fegyverrendszert fog eredményezni.

A torpedó tulajdonképpen a HAAWC alatt foglal helyet, ami a P-8A bombatárjából történő leoldást követően a tengeralattjáró vélt tartózkodási helyére szállítja az Mk54-es torpedót. Mindezt a már említett kinyíló szárnyakkal, a JDAM bombákban is használt irányítórendszerrel és műholdas navigációval fogja megvalósítani. A célpont közelébe maximum 7-10 perces siklást követően ér az Mk 54-es torpedó, amiről leválik a HAAWC és a vízbe érkezését egy ejtőernyő fékezi le. A HAAWC előnye egyrészt a megnövekedett hatótáv lesz, másrészt a P-8A őrjáratozási ideje is hosszabb lehet, hiszen az Mk 54-es leoldásához nem kell a jelenleg is alkalmazott 30 méteres magasságra süllyednie, ezzel jelentős mennyiségű üzemanyag spórolható majd meg. A HAAWC várhatólag 2016-ra fog megvalósulni.

Egy új kisméretű precíziós fegyvert fejlesztett ki a török Roketsan.  Az egy méter hosszú, nagyjából 25 kg-os bomba az UMTAS félaktív lézeres vezérélésű rakétán alapul, azonban a rakétamotort elhagyták és az orr-részbe egy kamera került beépítésre. A repülési tesztek hamarosan elkezdődnek majd a bombával, ami a hazai Anka UAV fegyverzetében is meg fog jelenni és a remények szerint akár 8 km-re a céltól is eloldható lesz, megfelelő repülési magasság esetén.

NETARZENÁL GALÉRIA

Altay téli teszten.

Bombákkal (is) megpakolt Strike Eagle.

Lódarazsak.

Díszes német McDonnell Douglas F-4F Phantom II.

Fékernyős Fitter.

Westland Wessex HC2.

Szólj hozzá

Northrop Tiger Eurofighter Typhoon P-8A Poseidon Roketsan F-5E/F HAAWC