2013. máj 17.

2013.05.17

írta: Netarzenál
2013.05.17

Várhatólag júliusban fogja megkezdeni a DARPA a légi indítású JASSM csapásmérő robotrepülőgépek hajók elleni változatának tesztelését. Az új változat alapját a megnövelt hatótávolságú AGM-158B JASSM-ER biztosítja.

Május 9-től 24-ig hat F-16-os és közel 100 főnyi személyzet tartózkodik a lengyelországi Lask támaszponton az Wisconsini Légi Nemzeti Gárda 115. Vadászrepülő-ezredétől. Az amerikai gépek és személyzetük a lengyel F-16-ok mellett a MiG-29 és Szu-22 repülőgépekkel is végeznek közös repüléseket, szimulált harcfeladatokat.

Az év végéig megkapják az afgán fegyveres erők a 2011 májusában megrendelt 21 Mi-17V5 katonai szállító helikopterek utolsó példányait is. Ebből a mennyiségből 12 darabot kell átadniuk az oroszoknak ebben az évben. A szerződés szövege további 12 forgószárnyas megvásárlására is kitér mint opció, ezek esetleges érvényesítéséről szintén még ebben az évben megszületik a döntés.

Svédországban a Saab továbbra is komolyan veszi Sea Gripen NG programot. Ennek egyik újabb bizonyítéka, hogy egy brazil haditengerészeti pilóta segítségével alapos teszteket folytattak le. Ezeken egy JAS-39D kétüléses gép volt a segítségükre, hogy megállapíthassák, mennyire felehetne meg a hordozófedélzeti üzemre a svéd vadászbombázó. Romulo Sobral elmondása szerint a Gripen fedélzeti műszerezettsége, repülési képessége – különösen alacsony sebességtartományokban - a földi kiszolgálás egyszerűsége és a szárazföldi repülőgéphez képes erősnek mondható futóműve igencsak figyelemreméltó. Azonban azt is kifejtette, hogy a jelenlegi állapotában még messze van attól, hogy megfelelhessen a repülőgép-hordozókon történő alkalmazás követelményeinek. Brazíliában a haditengerészet várhatólag 2025-re fog beszerezni 24 merevszárnyú repülőgépet az NAe SAO PAULO hordozóra. Ezek típusa gyaníthatóan meg fog egyezni az FX-2-es tenderen győztesnek kikiáltott típussal.

Szerdán, helyi idő szerint valamivel éjfél előtt egy újabb sikeres tesztet hajtottak végre az AEGIS BMD 4.0-ás ballisztikus rakéták elleni védelmi rendszerrel. A próbára most is a Hawaii környéki tengerrészen került sor. A rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát szimuláló célpontot a USS LAKE ERIE (CG 70) TICONDEROGA-osztály cirkáló fedélzetéről indított SM-3 Block IB ellenrakéta kinetikus harci része sikerrel semmisítette meg. (Meg kell jegyezni, hogy a LAKE ERIE esetében négy év alatt ez volt a 10. indítás.) A tavaly május 9-én és június 26-án végrehajtott sikeres próbákon is az SM-3 Block IB ellenrakéta került indításra, mely az Európába 2015-től telepítendő rakétavédelmi rendszer egyik elemét fogja képezni.

Ausztráliában a Védelmi Minisztérium tervezi, hogy adatokat kér az Egyesült Államoktól a Northrop Grumman MQ-4C Triton távirányítású tengerészeti járőrgépről. A Global Hawk módosított változatáról minden elérhető műszaki adatot, költségvetési számítást és továbbfejlesztési lehetőséget szeretnének megtudni az ausztrálok. Nem tűnik valószínűtlennek az a feltételezés, hogy ezen adatok birtokában a 2016-tól Amerikában hadrendbe álló MQ-4C Triton megrendelése jó eséllyel megvalósulhat a jövőben.

Egyes hírek szerint Kínában több tíz olyan repülőtér található, ahol a futópálya és a gurulóutak kivételével mindent a föld alá rejtettek. Becslések szerint a nagyjából 40 darab ilyen védett légibázison 1500 repülőgép elhelyezésére, javítására, felfegyverzésére nyílik mód a legtöbb bomba és rakéta hatása ellen védett felszín alatti objektumokban.

NETARZENÁL GALÉRIA

Tajvani KUANG HUA VI osztályú gyorsnaszádok.

McDonnell Douglas F-15C Eagle.

Westland WG-13 Lynx HMA8DAS.

Norvég Sólymok.

Saab SF37 Viggen.

Thaiföldi Pilatus PC-9A.

Szólj hozzá

4.0 Block Sea MQ-4C Gripen Triton SM-3 AGM-158B JASSM-ER IB NG Mi-17V5 AEGIS BMD