2013. máj 20.

2013.05.20

írta: Netarzenál
2013.05.20

Újra a Szevmas hajógyár szárazdokkjába került az INS VIKRAMADITYA repülőgép-hordozó. Most nem egy újabb meghibásodás miatt, hanem a júliusban kezdődő végső tengeri próbák előtti utolsó simítások elvégzése folytán. Kívül, a vízvonal alatti részen is egy újabb festékréteget visznek fel a hajótestre, míg belül a még el nem készült kabinok kerülnek befejezésre. Júliustól tehát a Fehér-tengeren lesz megtalálható a hordozó, míg augusztus-szeptember hónapokban a Barents-tenger vízén. Az India számára történő átadás ideje még változatlanul december eleje a hajógyár közleménye szerint.

Franciaországban továbbra sem biztos a Dassault Rafale vadászbombázó sorsa. Eddig 200 példány megvásárlása biztos, de hogy végül mennyi kerül majd átadásra a légierő és a haditengerészet számára, azt még nem tudni. Valaha 294 példány beszerzése szerepelt Párizs tervezetében, de ezt azóta már alaposan lecsökkentették. A legújabb hírek szerint a 234 darabos mennyiség várhatólag tovább fog csökkenni 225 darabra. A szűkös anyagi források egyik nyertese a Mirage 2000D vadászbombázó lehet, ugyanis korszerűsítéssel akár 2020-on túl is szolgálatban maradhat. A modernizálást a Thales végezné el. Az új avionika mellé új radar is társulna a 700 millió eurós beruházás eredményeként.

És még Franciaországnál maradva. A DCNS által épített FREMM-osztályú fregattokból csak nyolc kerül megvásárlásra, a tervezett tizenegyből. Ezek közül hat tengeralattjárók elleni, kettő pedig légvédelmi feladatokra lesz szakosodva. Mindenesetre a DCNS a munkaerő megtartása érdekében már tervez egy kisebb hajóosztályt is. Ezekkel várhatólag 2020 után is stabil marad a cég anyagi helyzete.

Továbbá kiderült az is, hogy a Maliban folytatott hadműveletek támogatására az eddig használt Harfang UAV-k nem elegendők. Gyors megoldásként Franciaország az Egyesült Államokhoz fordult két MQ-9 Reaper UAV minél hamarabbi eladásának ügyében május elején. Párizs szeretné, ha már a gyártósoron lévő gépek közül kaphatnának meg egy párat és a szükséges földi irányítóállomást, még az év vége előtt. A jövőben akár további 12-16 UAV megrendelésének a lehetőségéről is egyeztetések folynak.

Izraelben sem dúskálnak már a katonai költségvetés tervezésekor a felhasználható pénzmagban. Éppen ezért egy új őrhajó terveivel próbálják meg a döntéshozók kegyét elnyerni. Az öregedő Saar 4.5-ös egységek helyett a nagyobb Saar 5-ök beszerzése lehetetlen, éppen ezért egy 800 tonnás vízkiszorítású, légvédelmi, hajók és szárazföldi célpontok elleni rakétafegyverzettel ellátott egység, a Saar S-72 lehetne az ideális váltótípus. A rakétás fegyverzetet egy ágyú egészítené ki. Az 50 fős legénység mellett még 20 fő számára nyílna elhelyezési lehetőség, az IAI Elta EL/M-2258 ALPHA fejlett könnyű fázisvezérelt radarjával ellátott egységen, ami 21 napig lenne képes egyhuzamban a tengeren tartózkodni.

Egy új személyzet nélküli vízfelszín alatti jármű, vagyis UUV prototípusát mutatta be a QinetiQ. A Sea Scout légi indítású jármű külső méreteinek köszönhetően gond nélkül betölthető az SH-60 Sea Hawk helikopterek és a P-8A Poseidon tengeri járőrgépek szonárbójáinak indítóiba. A Sea Scout UUV testének végén három rugalmas antenna került elhelyezésre, ezekkel válik lehetővé a GPS adatok vétele, illetve az észlelések eredményeinek továbbítása. Mégpedig úgy, hogy az UUV függőleges helyzetbe manőverezik, antennáit a vízfelszín fölé tolja, mindeközben a hajócsavar segítségével megőrzi függőleges helyzetét. Belső részében akár két különféle érzékelőt is szállíthat, így egyaránt képes lehet tengeralattjárók és aknák felderítésére, akár 200 méteres mélységben is. A Sea Scout UUV képes a 15 csomós (27 km/h) sebesség elérésére is, de lassabb tempóval haladva akár 8 órán keresztül is működőképes maradhat.

Indiában a Védelmi Minisztérium jóváhagyta az izraeli Rafael Spike huzalvezérlésű páncéltörő rakéták beszerzését. Ez valamelyest kényszerből történt, hiszen az amerikai Javelin-t nem tudták megvásárolni. Pedig jelentős bevételt remélhettek az amerikaiak, hiszen 359 zászlóalj fegyverzetének korszerűsítését határozták el Indiában. Így most az izraeliek örülhetnek, hiszen 2,77 milliárd dollár értékben akár több mint 44000 darab rakéta is megvásárlásra kerülhet 2017-ig bezárólag. Első lépésben 15 szimulátor, 8356 rakéta és 321 indító kerül beszerzésre. A Spike továbbá 2000 modernizált BMP-2 Sarath gyalogsági harcjármű fegyverzetében is felbukkanhat.

A mai napon Tajvanon egy újabb vadászgép zuhant a tengerbe, kevesebb mint egy hét alatt. A kétüléses Mirage 2000-5Di pilótái sikeresen katapultáltak az ország északi részén, egy meg nem határozott ok miatt félbeszakadt, a Hsinchu repülőtérről 09:54-kor megkezdett kiképzőrepülésükről.

NETARZENÁL GALÉRIA

SM-3 Block IB startja.

Gyakorlás közben „emberesen” és „embertelenül”: 1., 2., 3., 4.

EA-6B Prowler: 1., 2., 3., 4.

Denel CSH-2 Rooivalk.

Villámok: 1., 2., 3., 4.

Hawker Siddeley Nimrod MR.2.

Szólj hozzá

Sea Mirage INS Scout FREMM-osztály 2000D Rafael Spike Reaper MQ-9 VIKRAMADITYA QinetiQ Saar S-72 2000-5Di