2013. jún 05.

2013.06.05

írta: Netarzenál
2013.06.05

Nagy-Britanniában 11 évnyi fejlesztés után már a hadsereg műszaki alakulatainak birtokába került a Terrier nevet viselő műszaki harckocsi. A Védelmi Minisztérium 60 darab Terrier beszerzését fogja megvalósítani 386 millió font ellenében. A BAE Systems által gyártott járműveken felül ebben az összegben a szimulátorok és logisztikai csomag is megtalálható. A Terrier terepen képes lépést tartani a Warrior gyalogsági harcjárművekkel és a Challenger 2-es harckocsikkal, légi szállítását pedig egy A400M Atlas is képes megoldani. A 31,5 tonnás Terrier kezelőszemélyzete 2 fő, fegyverzetét egy 7,62 mm-es géppuska alkotja.

Egyre több jel utal arra, hogy a kor aktuális fenyegetettségének megfelelően formálódik át Japán hadereje. Jelenleg a partraszálló képesség nagyobbításán van a hangsúly, hiszen már jelenleg is folynak viták Kínával a Senkaku/Diaoyu-szigetek ügyében és várhatólag a jövőben még további hasonló nézeteltérésre lehet majd számítani más országokkal is.  Az ország védelmi erejének még mindig hangsúlyos részét képezi a páncélos haderő, ám ezek elsődleges feladat egy esetleges invázió esetén az ellencsapás végrehajtása és a partra szállt erők visszaszorítása lenne.

A kétéltű képesség fejlesztése nagyjából egy évtizede kezdődött el és ennek kézzelfogható eredményei napjainkban már látszódnak is. Az OSUMI-osztályú 14000 tonnás partraszállást támogató helikopterhordozókból három egység készült el a 90-es évek végén és a 2000-es évek elején. A haditengerészet vezetése még napjainkban sem tett le egy további egység beszerzésének tervéről.  A nagyobb, 19000 tonnás HYUGA-osztály egységeiből kettő épült meg és a Japán Tengerészeti Önvédelmi Erők (JMSDF) terveiben két további, immáron 27000 tonnás partraszállást támogató helikopterhordozó beszerzése is szerepel. Ez a négy nagyobb egység képezné a magját a helikopterhordozó-rombolókból álló harccsoportoknak. Ezen erők felszerelését négy tucat kétéltű AAV-7A1S páncélozott szállító harcjárművekkel és V-22 Osprey billenőrotoros gépekkel szeretnék megerősíteni a jövőben.

Tokió áprilisban jelentette be, hogy japán hadihajók mellett 250 főnyi tengerészgyalogos is részt fog venni a Dél-Kalifornia partjainál ebben a hónapban megrendezésre kerülő Dawn Blitz 2013 hadgyakorlaton. Itt a partraszállási műveletekben történő együttműködést gyakorolják majd az Egyesült Államok, Kanada és Új-Zéland erőivel együtt. Ez az első alkalom 1945 óta, hogy a japán szárazföldi erők az anyaországtól távol, egy ilyen komplex jellegű műveletben - még ha ez csak egy gyakorlat is - de részt vesznek. A Dawn Blitz 2013 hadgyakorlaton résztvevő OSUMI- és HYUGA-osztályú egységek fedélzetén valós képet kaphatnak a szállított csapatok elhelyezési és életkörülményeiről egy hosszú tengeri út alatt, ami mindenképpen iránymutató tapasztalás lehet a haditengerészet vezetői számára.

Franciaország és Japán tárgyalásokat kezdet közös fegyverzetfejlesztési projektek lehetőségéről. Tette ez Tokió mindezt annak ellenére, hogy kifogásolja Párizs Kína és Oroszország számára történő fegyvereladásait. A két ország védelmi miniszterei, Jean-Yves Le Drian és Itsunori Onodera már találkozott is egymással, a június 7-én Tokióban megrendezésre kerülő kétoldalú csúcstalálkozó előtt.

NETARZENÁL GALÉRIA

Ausztrál M1A1 Abrams páncélosok menetben.

Dassault Mirage F1CR: 1., 2.

Convair F-106A Delta Dart.

Hawker Siddeley Nimrod MR.1.

WZ-10.

Atlas a levegőben.

Szólj hozzá

BAE Systems Osprey Terrier V-22 OSUMI-osztály HYUGA-osztály AAV-7A1S