2013. jún 11.

2013.06.11

írta: Netarzenál
2013.06.11

Makettekkel ellenőrizte a Kongsberg és a Lockheed Martin, hogy a norvégok által fejlesztett JSM (Joint Strike Missile) robotrepülőgép elfér-e az F-35-ös fegyverterében. Ezek a próbák is sikert hoztak, akárcsak az egy hónappal ezelőttiek, ahol szintén eme fegyvert felfüggeszthetőségét vizsgálták, ám akkor a szárny alatti csomópontokra.

Nem járt sikerrel Indonézia azon terve, hogy tárgyalásos úton jobb belátásra bírja Szöult a KFX/IFX program felfüggesztésének ügyében. Dél-Koreában ugyanis nem látják ennyire fontosnak a projekt folytatását, így azt határozatlan időre, de felfüggesztik. A KFX/IFX projekt halasztása természetesen rontotta Dél-Korea hitelességét, ami akár még további bonyodalmakhoz is vezethet a két ország között, hiszen Jakarta terveiben T-50-es sugárhajtású kiképzőgépek és három tengeralattjáró beszerzése szerepelt Dél-Koreából.

Pénzhiány miatt Horvátország továbbra is a MiG-21-esek szolgálatban tartását határozta el. Nyolc Bisz és négy UM változatot még 2003-ban modernizált a román Aerostar, most hasonló mennyiségben terveznek további MiG-eket korszerűsíteni. Erre a munkára a román cég mellett pályázik az ukrán Odeszai Repülőgépjavító Vállalat is. Az ukránokkal még nem szereztek kézzel fogható tapasztalatot, úgy mint román kollégákkal, de előnyt jelenthet, hogy a Jemen számára nagyjavított, ám eddig ki nem fizetett MiG-21-esek közül többet is eladnának Zágrábnak.

Decemberig Japán védelmi miniszterének posztját betöltő Satoshi Morimoto szerint nem zárható ki, hogy a szigetország kénytelen lesz lassabb ütemben beszerezni a tervezett 42 F-35A Lightning II-es vadászbombázóit. Az ok, a japán jen esése a dollárhoz viszonyítva. Amikor a felek szerződést kötöttek a gépek beszerzéséről, akkor még 82 jen ért 1 dollárt, napjaikra azonban már lényegesen többet, 100 jent kell beváltani 1 dollár ellenében. Az árfolyam ezen negatív hatását ki kell küszöbölni, hiszen a térségben légi fölényért Oroszországgal és Kínával ha tetszik, ha nem versenybe van Japán.

Morimoto úgy véli, a beszerzendő gépek további pár évvel történő elodázása lehet a megfelelő lépés Tokió számára, úgy hogy még időben szolgálatba állíthassák az új típust. A dolgok jelenlegi állása szerint az első négy, még Amerikában épült Lightning II-es 2017-ben érkezik meg, másik 38, helyben összeszerelt társuk 2023-ra készülhet el. Japánban az egyre növekvő kínai aktivitás miatt 20 F-15J/DJ vadászgépet fognak áttelepíteni az ország déli régiójába, ezenfelül ebben az évben 6 F-15-ös és nem részletezett mennyiségű F-2-es radarja, fedélzeti elektronikája, közepes hatótávolságú légiharc fegyverzete kerül modernizálásra.

Lengyelországban a cseh Aero Vodochody L-159 ALCA gépével visszalépett a nyolc sugárhajtású kiképzőgép beszerzésére kiírt tenderről. A megrendelésért versengő pályázók közül ugyanis csak a Alenia Aermacchi (M-346), a BAE Systems (Hawk) és a Lockheed Martin (T-50) nyújtott be előzetes ajánlatot gépeikkel kapcsolatosan június 7-ig.

Bizakodóak a Boeing-nál és a Bell-nél a V-22 Ospery billenőrotoros gépek jövőjével kapcsolatban. Hamarosan ugyanis 6,5 milliárd dolláros megrendelés érkezhet a konvertiplánokra. Egyrészt 92 példányt a tengerészgyalogság számára rendel meg a haditengerészet, továbbá a légierő részéről is igényt tartanak 7 Osprey-ra. Mindezeken felül további 100 V-22-es sorsáról is döntés születhet a jövőben. Ezekből 48 darab a flotta részére kerülne beszerzésre és várják az első külföldi megrendelők megjelenését is.

Líbia június 7-én két Lockheed Martin C-130J-30-as Super Hercules teherszállító beszerzésének kérelmével fordult Washingtonhoz. A gépekhez 10 Rolls-Royce AE 2100D3 hajtóművet (8 beépítve és 2 tartalék), tartalék alkatrészeket, képzést és logisztikai támogatást is igényelnének, így ez 588 millió dolláros kiadással járna.

Az F-35A-ról történt első AIM-120 AMRAAM indítás videója.

NETARZENÁL GALÉRIA

Német Boxerek Afganisztánban.

Apacsszkij.

Handley Page HP-80 Victor K.2 és K.1A.

Bombardier E-11A.

B-1B Lancer.

A La Manche csatornából kiemelt Dornier Do-17-es maradvány.

Szólj hozzá

F-35 JSM Rolls-Royce Ospery MiG-21 V-22 C-130J-30 Aero Vodochody L-159 ALCA KFX/IFX AE 2100D3