2013. jún 26.

2013.06.26

írta: Netarzenál
2013.06.26

Révbe ért az USAF B-52H Stratofortress nehézbombázói számára kifejlesztett CONECT rendszer. Az első próbarepülésre még 2011 augusztusában került sor. Akkor egy hat órás repülés során sikeresen tesztelték a Combat Network Communications Technology (CONECT) nevet viselő rendszert. Az öreg bombázók ezzel felszerelve teljesen kihasználhatják a harctéri internet nyújtotta összes előnyt. A CONECT-el ellátott B-52-es gépszemélyzet egyaránt tud kommunikálni a földön és levegőben lévő szövetségesekkel, adatokat kaphat tőlük és továbbíthat nekik, mindezt a műholdas adatátvitel segítségével. A földi és légi tesztek még az év októberében befejeződtek, de a CONECT gyártása nagyjából fél éves késést szenvedett el. Jelenleg a Stratofortress-ek fedélzetén a  Evolutionary Data Link (EDL) adatátviteli rendszer található meg. Ez is egy hálózat-központú hadviselést lehetővé tevő rendszer, mellyel a BUFF személyzete jobban képessé válik a földi csapatok közvetlen légi támogatására.

De az EDL nem tévesztendő össze a hasonló, ám jóval összetettebb CONECT-el, hisz míg az EDL egy laptop a szükséges kábelezéssel és szoftverrel, addig a CONECT egy olyan rendszer, melynek képességei túlszárnyalják az EDL-ét és a személyzet műszerfalába beépített számítógépeket is tartalmaz. Éppen ezért az EDL csak mintegy ideiglenes megoldásként kerül a bombázók fedélzetére. A Tinker légibázison a következő hónapban kezdik meg az első B-52-es felszerelését a CONECT-el, amely további szolgáltatást is nyújt majd a személyzet tagjai számára, ugyanis ők egy zajszűrővel ellátott headset segítségével tudnak majd kommunikálni egymással repülés közben. Ebben a költségvetési évben nyolc CONECT kerül megvásárlásra, de a remények szerint a 2014-ben már 30 beszerzésére lesz elegendő pénz.

Elsőként az Egyesült Arab Emírségek fogja megvásárolni a Predator XP távolról irányított repülőgépet. A közelmúltban aláírt szerződés értelmében öt példányt rendeltek meg ebből a gépből, pedig az első még el sem készült és az első felszállásra is várni kell, bár talán még ebben az évben végre fogja hajtani. Az előrejelzések szerint akár 200 darabra is akadhat megrendelő, jelenleg Kazahsztán, Kuvait, Szaúd-Arábia és Dél-Korea mutat még komolyabb érdeklődést a Predator XP iránt.

NETARZENÁL GALÉRIA

HMS WESTMINSTER (F 237) fregatt.

Lockheed SP-2H Neptune.

Kivonás előtt és még szolgálatban.

Shenyang J-8H.

TUSAS által épített F-16-os.

Bolgár Eurocopter AS-565MB Panther.

Szólj hozzá

XP Predator B-52H Stratofortress CONECT EDL