2013. jún 27.

2013.06.27

írta: Netarzenál
2013.06.27

Elkészültek a Lockheed Martin Marietta-i üzemében az első izraeli megrendelése épített C-130J Sámson repülőgéppel. A Super Hercules ezen változatából eddig 3-ra írtak alá megrendelést, az első gép a következő év tavaszán fog megérkezni a 103. repülőszázadhoz. A gép felszereltsége jelenleg még nem teljes, több Izraelben gyártott berendezés még nem került beépítésre.

Jövő ilyenkorra már szeretné az első AH-64E harci helikopterekkel felszelt alakulatát ellátni új lézeres célmegjelölő és távolságmérőkkel az amerikai hadsereg. A jelenleg is használt rendszerek még a hidegháború idején születtek, így napjainkban már egyre költségesebben tarthatók üzemben. Az új lézeres célmegjelölő és távolságmérőket a Lockheed Martin fogja leszállítani a februárban elnyert 162 millió dolláros megrendelés alapján. Ezek a legújabb technológiák mellett egy további, az emberi szem számára biztonságos hullámhosszal is el lesznek látva.

Jól vizsgázott a legutóbbi teszteken az LCS hajóosztályra szánt aknafelderítő rendszer. A Florida partjainál végzett, egy valós konfliktust szimuláló próbák során leginkább az AN/AQS-20A szonárt vonató RMS önálló aknafelderítő rendszer megbízhatóságát vizsgálták, ugyanis ennek hidraulikus rendszerében számos meghibásodás lépett fel legutóbb. Ezeket sikerült a Lockheed Martin szakembereinek orvosolni.

Ahogy azt bő egy évvel ezelőtt már tudni lehetett egy évvel késett a CV-22B Osprey gépek megjelenése Európában. Az első két gép június 24-én landolt az angliai RAF Mildenhall bázison. A légierő megrendelésére készült változatból összesen 11 gép fog Európába kerülni. A gépek a 352. Különleges Műveleti Ezred, 7. Különleges Műveleti Századának állományába fognak kerülni és Európán kívül akár Afrikában is bevetésre kerülhetnek. A speciális igények szerint módosított CV-22B 18 főnyi katona szállítására képes, a tengerészgyalogságnál használt MV-22B-vel szemben nagyobb távolságra is, mivel üzemanyagának mennyiségét 3400 literrel megnövelték. A Mildenhall-i támaszpontra várhatólag a következő évben fog megérkezni az utolsó CV-22B.

Kedden viszont az Eglin bázisra érkezett meg a harmadik brit megrendelésre legyártott F-35B Lightning II-es vadászbombázó. A  BK-3-as jelzést és ZM137-es lajstromot kapott gépet az amerikai tengerészgyalogság pilótája, Roger Hardy alezredes vezette a 90 perces Fort Worth-ből induló útján. A három brit gép jelenleg a tengerészgyalogság kiképzésért felelős VMFAT-501-es századánál található meg. Az F-35-ös program több mint 500 brit beszállító vesz részt, (BAE Systems, GE Aviation, Martin-Baker, SELEX, Cobham, Ultra Electronics, UTC, Rolls-Royce) ők egy gép majd 15 százalékát állítják elő, beleértve a törzs hátsó részét, az üzemanyag-ellátó rendszert, na és persze a katapultülést is. 

2019-ig 95 Sniper ATP célmegjelölőt fog leszállítani Szaúd-Arábia számára a Lockheed Martin, 21,39 millió dollárért.

Tavaly már a hatodik helyen szerepelt Izrael a világ fegyverexportőrjeinek listáján. Figyelemre méltó, hogy Izrael exportja 74 százalékkal nőtt, 2,4 milliárd dollárra, és ezzel együtt természetesen piaci részesedése is emelkedett 2,4 százalékról 3,5 százalékra. 2012-ben továbbra is az USA és Oroszország adta el a legtöbb fegyvert 28 milliárd dollár és 10 milliárd dollár értékben, míg Franciaország 4,5 milliárd és az Egyesült Királyság néhány 4 milliárd dolláros értékesítéssel a 3 és a 4. helyet szerezte meg. Ötödik Németország lett 3 milliárd dolláros fegyvereladással. A legnagyobb felvevőpiacoknak India, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Törökország, Egyiptom, Dél-Korea, Ausztrália és Irak számítottak.

Június 29-én kivonásra kerülnek Németország utolsó, még szolgálatban álló McDonnell Douglas F-4F Phantom II vadászgépei. Majdnem 40 év szolgálati idővel a háta mögött a típus attól az egységtől vesz búcsút, ahol először, 1974 márciusában megjelent. A Német Szövetségi Köztársaság elsőként a JG 71 Richthofen ezredet fegyverezte át az új típusra, melyből az évek során összesen 263 példányt (ebből 88 felderítő RF-4F volt) szereztek be.

Tegnap helyi idő szerint valamivel 19:00 után a Luke légibázis közelében lezuhant egy F-16D Fighting Falcon vadászbombázó. A bázistól 5 kilométerre délnyugatra, a sivatagba csapódó gépből mind a két hajózó sikeresen katapultált.

NETARZENÁL GALÉRIA

Warrior.

Vought RF-8G Crusader.

McDonnell Douglas F-4F Phantom II.

Kawasaki C-1.

Szuhoj Szu-34.

NHI NH-90NFH.

Szólj hozzá

Douglas Sniper RMS ATP F-35B Phantom McDonnell Osprey C-130J CV-22B AH-64E Sámson BK-3 ZM137 AN/AQS-20A F-4F