2013. aug 12.

2013.08.12

írta: Netarzenál
2013.08.12

Augusztus 9-én végrehajtotta első repülését a Törökország számára gyártott első Airbus Military A400M Atlas teherszállító. Az MSN9-es helyi idő szerint 13:56-kor szállt fel Sevilla-ból és öt és fél óra múlva landolt sikeresen ugyanott.

Szintén ezen a napon kezdte meg szolgálatát Argentínában a Grob 120TP típus. A légcsavaros gépekből 10 példányt vásároltak meg, ezeket az alapfokú pilótaképzésben kezdték el használni. Jelenleg az E-501-től E-510-ig terjedő lajstrommal ellátott gépek felszereltsége igen vegyes, például a műszerfal csak részben digitális, az analóg műszerek majd a jövőben kerülnek lecserélésre. Érdekes, hogy a tízből négy az új Martin Baker Mk.17 könnyű katapultülések nélkül került leszállításra, mint ismeretes a dél-amerikai országban nem szívesen látják a brit cég termékeit. Ennek ellenére ezt a hiányosságot is hamarosan pótolni fogja a Grob Aircraft AG.

További Argentínához kapcsolódó hír, hogy az IA-63 Pampa III sugárhajtású kiképzőgép első felszállására a legújabb hírek szerint következő év első negyed, vagy félévében kerítenek sort, és a 17 megrendelt példányból ez első várhatólag 2014 végéig kerül majd átadásra. Az orosz Zvezda K-36-os katapultülésekkel ellátott Pampa III első példányának elkészülte októberre várható a FAdeA (Fabrica Argentina de Aviones) szerint. Pár hónappal ezelőtt még decemberi felszállást és 2014 közepi átadási dátumot prognosztizáltak a vállalatnál. A harciasabb GT (Generation Tactics) könnyű támadógép változat prototípusának építésének kezdete még nem ismert, de az eddig megrendelt 22 GT-t várhatólag 2014 és 2017 között tudják majd legyártani.

Még mindig felszállási tilalom alatt állnak az olasz gyártmányú Alenia Aermacchi M-346 Master sugárhajtású gyakorlógépek. A típusból eddig kettő zuhant el, egyik 2011 novemberében Dubai partjainál, valószínűleg elektromos hiba miatt, míg a másik ez év májusában Olaszországban egy gyakorlórepülés során. A gyártó elmondása szerint a vizsgálatok hamarosan befejeződnek és az M-346-ok újra felszállhatnak.

China Lake-ben adták át a 100. ATK AGM-88E AARGM rakétát az amerikai haditengerészet számára augusztus 5-én. A fegyver gyártósora lassan már egy éve teljes gyártókapacitással üzemel, tavaly 72 rakéta az amerikai haditengerészet, míg 9 az olasz légierőnek került leszállításra. Ezek azonban nem teljesen új példányok voltak, hiszen 53 AGM-88E a régebbi AGM-88B HARM új érzékelőegységgel és fedélzeti elektronikával történő átalakításával jött létre. A tavaly tavasszal befejezett tesztek során az AARGM összesen  633 órát töltött a levegőben F/A-18C/D/E/F és EA-18G gépekre függesztve, valamint 12 éleslövészetet is végrehajtottak vele. 

Készen áll következő, szolgálatba állítása előtti utolsó tengeri próbajáratainak elvégzésére az első indiai építésű nukleáris tengeralattjáró, az INS ARIHANT. A 6000 tonnás vízkiszorítású rakétahordozó 87 megawattos atomreaktorát a múlt héten indították be és fejezték be rajta a kifutás előtti teszteket. A tengeralattjárót 2009. július 26-án bocsátották vízre és csapásmérő fegyverzetét a héttonnás induló tömegű, 10,4 méter hosszú K15-ös ballisztikus rakéta alkotja, mely egy egytonnás robbanófejet 700, míg egy 189 kg-osat 1900 km-re képes eljuttatni. Ez utóbbi pontosan megfelel egy nukleáris robbanófej tömegének.

Illeszkedő póttartályokkal végzett múlt heti repülése után törzse alatt egy fegyverkonténerrel is felszállt az F/A-18F vadászbombázó. Az aerodinamikai tesztet végző gépen az illeszkedő póttartályok is rajta voltak. A Super Hornet csökkentett radarkeresztmetszettel rendelkező, továbbfejlesztett Silent Hornet nevű változata egy fegyverkonténerbe 4 AMRAAM-ot, vagy 2 AMRAAM-ot és 2 227 kilogrammos bombát szállíthat. A Silent Hornet 3 ilyen konténert hordozhat majd, egyet a törzse, míg egyet-egyet a szárnyai alá függesztve.

NETARZENÁL GALÉRIA

A japán Type 10-es harckocsi bemutatja a hidropneumatikus felfüggesztését: 1., 2., 3., 4.

Ukrán Flanker: 1., 2.

Sea Harrier FRS.1.

Dassault Mirage IIIO.

Vadászatra kész Super Hornet.

Az első spanyol építésű Tiger HAD-E harci helikopter: 1., 2., 3.

Szólj hozzá

Master Military Hornet Airbus A400M Alenia Aermacchi ATK M-346 Silent ARIHANT Atlas AGM-88E AARGM FAdeA K15 IA-63 Pampa Grob 120TP