2013. sze 03.

2013.09.03

írta: Netarzenál
2013.09.03

Dániában kutató-mentő feladatokat is ellátnak a szállítási feladatok mellett az AgustaWestland AW101-es Merlin helikopterekkel. Ezen képességeik javítása céljából legalább nyolc L-3 Wescam MXTM-15-ös elektrooptikai/infravörös szenzortornyot szereznek be a 14 példányban rendszeresített forgószárnyasok számára. A gépek gyártója által felügyelt integrációs munkálatokkal várhatólag 2014-ben készülnek el a dán védelmi minisztérium beszerzésért és ellátásért felelős szervezeténél.

Ma adta át az első modernizált A-1M AMX vadászbombázót az Embraer a brazil légierő részére.

Az amerikai haditengerészet nagy hatótávolságú távirányítású tengeri járőrgépei, az Northrop Grumman MQ-4C Triton-ok 2015-től állnak majd szolgálatba. Ezek a gépek elsőként Point Mugu, Jacksonville, Kadena, (Japán) Andersen (Guam) Sigonella, (Olaszország), valamint Hawaii és Diego Garcia támaszpontokról fognak üzemelni. A gépek irányítását végzők számára a Jacksonville-i bázison kerül majd kialakításra az oktatásukhoz szükséges központ, míg a karbantartókat Point Mugu-ban képzik majd.

A két támaszponton a szükséges fejlesztésekre több tíz millió dollár költenek el, ezek során a szükséges oktatótermek és szimulátorok mellett, egy az elektromágneses hullámok számára áthatolhatatlan szigeteléssel rendelkező hangárt is felhúznak. Jacksonville–ben egy műveleti központot is kialakítanak, innen az összes levegőben lévő Triton irányítható és nyomon követhető lesz és ezek érzékelőinek adatait is megjeleníthetik majd a teremben. Point Mugu-ban 2014 októberére fejeződnek be az építkezések, míg Jacksonville egy hónappal később áll majd készen.

NETARZENÁL GALÉRIA

Az Sz-350E Vityáz légvédelmi rendszer 50P6E jelzésű szállító-indító járműve: 1., 2.

McDonnell Douglas EAV-8B Harrier II.

Boeing F/A-18F Super Hornet.

IAI F-21A Kfir.

Kawasaki T-4.

NHI NH90 NFH Caiman.

Szólj hozzá

MQ-4C Northrop Grumman Triton A-1M Embraer AgustaWestland AW101 Merlin AMX L-3 Wescam MXTM-15