2013. sze 20.

2013.09.20

írta: Netarzenál
2013.09.20

Hollandiában tovább folyik a páncélos fegyvernem leépítése a hadsereg pénzügyi megszorításaira hivatkozva. Most a 2009-től megkezdett és a 2012-ben befejezett szállításoknak köszönhetően 184 darabos mennyiségben szolgálatba állított BAE Systems CV9035NL gyalogsági harcjárművekből kerül kivonásra szám szerint 44 darab.

Első alkalommal indítottak két SM-3 (Standard Missile-3) Block IB légvédelmi rakétát gyors egymásutánban az Aegis BMD 4.0.2 fegyverrendszer történetében szeptember 18-án. Erre az eseményre is az elsősorban tesztcélokra szolgáló USS LAKE ERIE (CG 70) TICONDEROGA-osztályú cirkálóról került sor. A Hawaii-szigetek Kauai nevet viselő tagjáról indított, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát imitáló célt az első SM-3-as ütközéssel semmisítette meg, a próbalövészet forgatókönyvében az indításon és a cél felé történő repülésen felül más szerepet nem szántak a második Block IB elfogórakétának.

A teszt érdekessége az volt, hogy valós helyzetet is szimuláltak, ugyanis a cirkáló legénységével nem közölték a célpont indítási idejét, helyét és repülési pályáját. Ezeket mind a LAKE ERIE fedélzeti rendszerei állapították meg az AN/SPY-1-es rádiólokátortól beérkező információk alapján. Jelenleg négy japán rombolón kívül 27 amerikai hadihajó képes a ballisztikus rakéták lelövésére, a most is tesztelt továbbfejlesztett Aegis rendszer és Block  IB rakéták 2015-től kerülnek majd bevezetésre.

Hamarosan újra szolgálatba léphet a dél-afrikai SAS MANTHATISI (S 101) tengeralattjáró. A kissé balszerencsés egységen végeztek az akkumulátorok cseréjével és a kikötői ellenőrzések a következő hónapban kezdődnek majd el a Type 209/1400-as osztályba tartozó tengeralattjárón. Ezek az akkumulátorok egyébként embernyi méretűek és 480 darab található meg belőlük a MANTHATISI-n, össztömegük 250 tonna. Márciustól tervezik végrehajtani a tengeri próbajáratokat és a MANTHATISI 2014 szeptemberétől állhatna újra hadrendbe.

A DCNS Lorient-i hajógyárában szeptember 18-án vízre lett bocsátva a FREMM-osztályú PROVENCE fregatt. A harmadik francia megrendelésre készült egység testvérhajóinak száma csökkentésre került az idei évben, így csak nyolc kerül megvásárlásra Párizs által, a tervezett tizenkettőből. Ezek közül hat tengeralattjárók elleni, kettő pedig légvédelmi feladatokra lesz szakosodva. A PROVENCE természetesen még nincs teljesen kész, még számos szerelési munka hátra van addig, míg sor kerülhet az első kifutására.

Nagy-Britanniában ma hajtják végre a VC10K.3-as tankergépekkel az utolsó repülést. A típus ezen változatából már csak két példány, a ZA147-es és ZA150-es alkalmas a felszállásra, rájuk október 1-től már nem számít a hadvezetés.

NETARZENÁL GALÉRIA

A szállítmány.

Northrop (CASA) SF-5B(M) Freedom Fighter.

Repülésre termett.

Saab J35J Draken.

Westland WG-13 Lynx AH.7.

Lockheed WC-130H Hercules.

Szólj hozzá

4.0.2 Block Standard Type SM-3 LAKE ERIE FREMM-osztály 209/1400 MANTHATISI IB TICONDEROGA-osztály BMD VC10K.3 Missile-3 AN/SPY-1 Aegis CV9035NL PROVENCE