2013. sze 27.

2013.09.27

írta: Netarzenál
2013.09.27

Igazán jelentős, 248,7 millió dolláros megrendelés érkezett az AGM-114 Hellfire II-es (ez a jelölés a K, M, N Q, L, P változatokat foglalja magába) rakétákat gyártó Lockheed Martinhoz. Ezért a pénzért 3318 Hellfire rakéta kerül legyártásra az amerikai hadsereg, a haditengerészet, a légierő, valamint Szaúd-Arábia, Dél-Korea, Kuvait, Hollandia és Ausztrália számára.

Tajvanon éles lőgyakorlatot hajtottak végre egy SM-2-es légvédelmi rakéta felhasználásával csütörtökön. Ezzel a rakétával legutóbb hat évvel ezelőtt került sor lövészetre, a tajvani haditengerészet beszámolója szerint igen megbízható a 130 km-es távolságig hatásos típus, így nem kell sűrűn a képességeit ezen igen költséges - darabonként majd 3 millió dollárba kerül egy SM-2-es rakéta – ellenőrizni. A 111 km-re repülő, támadó szándékú repülőgépet szimuláló célgépre történő indítást egyébként a KEE LUNG (ex-KIDD-osztály) hajóosztályba tartozó MA KONG (DDG 1805) romboló fedélzetéről hajtották végre, a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt 1,5 órás késéssel, de teljes sikerrel.

Tizenhárom év elteltével nem jelent nagy újdonságot az a hír, miszerint Brazíliában újra halasztásra került az F-X2-es tender győztesének kihirdetése. Így 2015-ig várni kell az újabb lehetőségre a győztes bejelentésével kapcsolatban. Az utóbbi időben a Boeing F/A-18 Super Hornet volt a befutó a döntéshozáshoz közel álló források szerint, azonban a Petrobras olajvállalat mellett az elnök személyes levelezését is érintő kémkedési botrány miatt az ország miniszterelnök asszonya, Dilma Rousseff nem kíván aláírni semmilyen szerződést az elkövetkező hónapokban.

A következő évben pedig újra választások lesznek a dél-amerikai országban, így jön ki a 2015-ös, bár lehet, hogy így is túl optimista dátum, hiszen Brazília 2016-ban az Olimpiai játékoknak ad majd otthont. Ez lehetőséget biztosíthat több gyártónak is termékiek további reklámjához, eladásához, de egyben a Super Hornet számára végzetes lépés is lehet, hiszen a típus gyártása a jelenlegi rendelési állományt figyelembe véve 2016 közepén-végén áll le az ausztrál megrendelésre készülő 12 EA-18G Growler elkészültével.

Végrehajtotta első francia kezelőszemélyzet általi repülését az MQ-9 Reaper UAV az amerikai Holloman légibázion szeptember 24-én (előzmény). A két órán át tartó repülés során a földi irányítók megismerkedhettek a gép szenzorjainak képességeivel és irányításnak módozataival, az öt héten át tartó földi kiképzés és az öt órás szimulátorban végzett oktatás után. Két másik kezelőszemélyzet hamarosan szintén végrehajtja első „repülését” az MQ-9-el. Az első két gép és a földi irányítóállomás talán már ez év vége előtt átadásra fog kerüli Franciaország részére.

Belgium 40 darab Raytheon AIM-9X Sidewinder Block II-es légiharc-rakéta, 36 CATM-9X-2 gyakorlópéldány, valamint tartalék alkatrészek megvásárlása és az üzemeltetéshez szükséges logisztikai támogatás jóváhagyása ügyében keresete meg Washingtont. Mindennek becsült költsége 68 dollár lenne.

Egy újabb Lockheed Martin MC-130J Commando II-es géppel lett gazdagabb az USAF tegnap. A most átadott példány a Nagy-Britanniában található Mildenhall támaszponton fog állomásozni. A Super Hercules ezen változata képes éjjel, vagy rossz időjárási viszonyok között is alacsonyan repülni, végrehajtani üzemanyag átadást helikopterek, vagy CV-22 Osprey gépek részére. A szállítási és teherdobási feladatokra is alkalmas, valamint képes ejtőernyősök szállítására is. Az MC-130J Commando II-t 2012. március végéig nem hivatalosan több néven is emlegették, így például: Combat Shadow II, Combat Knife és Combat Arrow. A különleges műveletek támogatására és végrehajtására képes gépekből az AFSOC (a légierő különleges műveletekért felelős parancsnoksága) eddig 27 példányt rendelt meg.

Három BMP-3-as gyalogsági harcjárművet vett át a líbiai hadsereg a Mitiga légibázison. Ezeket még 2010-ben rendelte meg az észak-afrikai ország. További orosz páncélosokhoz kapcsolódó hír, hogy Peruban bemutatták a T-90S harckocsit a hadsereg vezetőinek (előzmény).

NETARZENÁL GALÉRIA

Zubr a parton.

Grumman F-14A Tomcat.

Aermacchi MB-326H.

Airbus A330-243MRTT.

Kawasaki P-1.

Eurocopter EC725 Cougar Mk2+.

Szólj hozzá

AIM-9X Sidewinder MC-130J Commando MA F-X2 (DDG Raytheon Reaper MQ-9 Hellfire BMP-3 AGM-114 T-90S SM-2 KEE LUNG KONG 1805)