2013. okt 16.

2013.10.16

írta: Netarzenál
2013.10.16

Már a tavalyi évtől kezdve próbálnak a kínaiak megrendelőt találni a Predator UAV-re hasonlító CH-4-es jelzést viselő felfegyverezhető távirányítású repülőgépükre. Az 1,1 tonnás, 14 méteres szárnyfesztávolságú és 9 méter hosszú repülőgép maximális repülési magassága 5300 méter és több mint 14 órán át képes a levegőben tartózkodni. Félszárnyai alatt két-két, egyenként 100 kg-ig terhelhető felfüggesztési pont került kialakításra. Ezekre vagy a 45 kg-os, 10 km-es hatótávolságú, műholdas, vagy félaktív lézeres önirányítású rendszerrel ellátott AR-1-es rakéták, vagy a 100 kg-os műholdas irányítású FT-5-ös siklóbombák szerelhetők fel. Egy CH-4-es ára nagyjából a fele az amerikai Predator-énak.

Dél-Koreában a sikeres integrációt követően megszületett a döntés, hogy az izraeli Elbit Systems sisakkijelzőjét fogják rendszeresíteni a helyi gyártású Korea Aerospace Industries Ltd. (KAI) Surion helikoptereken.

Eddig már három repülőgéptípussal zárultak le a tesztek az FW APKWS II precíziós rakétákkal. A 70 mm-es irányítás nélküli Hydra rakétákon alapuló FW APKWS II-t az A-10C Thunderbolt II, az F-16-os, és az AV-8B Harrier II repülőgépeken tesztelték. Az plusz két FW (Fixed Wing) betű azt jelöli, hogy ez az eredeti APKWS merevszárnyú gépek számára módisított változata. Ugyanis a forgószárnyasokkal és távirányítású gépekkel ellentétben ezeknél nagyobb erejű rezgéseknek és hőmérsékletváltozásnak van kitéve a felfüggesztett fegyverzet. Ezeket az eredeti APKWS nem viselte túl jól, ezért az irányítást végző rendszereit át kellett alakítani. A tesztekhez 50 FW APKWS II-t használtak fel.

Innovatív és életképes javaslatokat vár a Brit Védelmi Minisztérium a 2014 végén kivonásra kerülő HMS ILLUSTRIOUS (R 06) további hasznosítására. London elképzelése szerint a 210 méter hosszú, 22000 tonnás vízkiszorítású, 32 éves szolgálatot a háta mögött tudható hajót testvérhajóihoz (INVINCIBLE, ARK ROYAL) hasonlóan nem bontanák le, hanem megőriznék az utókor számára. Ehhez magáncégek, vállalatok, alapítványok tervezeteit várják. A felmerült ötleteket a következő évben vitatják majd meg.

NETARZENÁL GALÉRIA

FGM-148 Javelin indítása.

Chengdu J-10A.

Jak-130.

Lockheed F-16CM Fighting Falcon.

Sikorsky SH-3H Sea King.

English Electric Lightning F.3.

Szólj hozzá

Systems KAI APKWS Elbit Surion CH-4 Hydra FW AR-1 FT-5 ILLUSTRIOUS