2013. okt 18.

2013.10.18

írta: Netarzenál
2013.10.18

Még mindig naprenden van az USA-ban az A-10 Warthog csatarepülőgépek kivonásának ötlete. Ha az összes, még szolgálatban lévő 326 A-10-et kivonnák, akkor mintegy 3,5 milliárd dollárt takaríthatnának meg a légierő költségvetéséből öt év alatt, az egyik legutóbbi számítás szerint. A légierő a gép által nyújtott közeli légitámogatási képességet a precíziós fegyverekkel pótolná, ezek jelenleg már bevethetők az AC-130, az F- 15E, az F-16C/D, a B-1B és a B-52H gépekről is. Persze azt is meg kell említeni, hogy 2010 és 2012 között éppen az A-10-ek kerültek a legkevesebbe a légierő repülőgépei közül, 1,1 milliárd dollárba. Ugyanekkor viszont az F-15E vadászbombázók 1,3 milliárd dollárral, míg az F-16-ok 3,1 milliárd dollárral könnyítették meg a védelmi költségvetést.

Ha a tényleges üzletkötés még messze is van, annyit már sikerült elérnie a Brazíliába látogató orosz küldöttségnek, hogy alaposan felkeltették ajánlataikkal a dél-amerikai ország katonai vezetésének figyelmét. Az egy milliárd dollárosra becsült fegyvervásárlást megelőzően, két hónapon belül egy brazil szakmai csoport fog ellátogatni Oroszországba és várhatólag 2014 közepéig megkötésre kerül majd az első szerződés is. Ez minden bizonnyal az SA-24 Igla-Sz kézi légvédelmi rakéták, valamint SA-22 Pantsir-Sz1 légvédelmi komplexumok beszerzéséről fog szólni.

Ami a vadászbombázókat illeti, Brazíliában nincs olyan gátló tényező, ami kizárná az ország részvételét a Szuhoj T-50 PAK-FA fejlesztési munkálataiban. Moszkva jóváhagyásával egy csapásra megoldottá válna a használt és ez év végén kivonásra kerülő francia Mirage 2000-ek pótlása, hiszen a Szuhoj T-50-es sorozatgyártásának felfutásáig a brazilok Szu-35-öket lízingelhetnének. Brazília 2006–2008 között beszerzett tíz együléses vadászgépből és két, kétüléses kiképző/vadászból álló Dassault Mirage 2000-es állományt. A helyi jelölésben F-2000-ként emlegetett vadászgépekre már csak erre az évre, egészen pontosan december 26-ig vonatkozik a gyártóval megkötött logisztikai támogatási szerződés. Természetesen nyílik lehetőség arra, hogy ezt meghosszabbítsák, hiszen az F-X2-es tender győztesének kihirdetése újra halasztásra került. A gépek nagyobb mérvű üzemidő-hosszabbítás nélkül egyébként 2016-ig maradhatnának szolgálatban.

Még egy pár sor elejéig a két ország haditechnikai kapcsolatánál maradunk, ugyanis a 2008-ban megrendelt 12 Mi-35M Hind-E harci helikopterekből eddig kilenc került átadásra. A 150 millió dolláros beszerzés még hátralévő részét, vagyis a három helikoptert ez év végén, vagy a következő év elején leszállítják a megrendelőnek. A típussal Brazíliában is kedvezőek a tapasztalatok. A latin-amerikai országba történő szállítási ütemterv némi csúszást szenvedett, ugyanis az utolsó három forgószárnyasnak 2011 augusztusában kellett volna megérkeznie, de az oroszok a késedelmes szállításról csak annyit nyilatkoztak, hogy ennek technikai okai voltak.

Hamarosan Irakba is megérkezhet az első Mi-28NE Night Hunter harci helikopter a gyártó bejelentése szerint. A 10 helikoptert. a légi és földi személyzet képzésével együtt még 2012-ben rendelte meg Bagdad.

Továbbra is a harci helikopteres vonalon maradva: Tajvan november elején, talán már november 4-én átveheti első hat Boeing AH-64E gépét. A 2 milliárd dollárért megrendelt 30 Apache Guardian modell közül az utolsó 2014-ben kerül majd a szigetországba. Az USA-ban fellépő pénzügyi nehézségek miatt a helikopterek pár nappal később érkeznek meg, ugyanis ezeket október végére várták. A következő szállítmány decemberben kerül átadásra. Az Egyesült Államokban átképzésre küldött 61 pilóta és fegyverzetkezelő már mind befejezte az átképzést és visszatért Tajvanra, így az első század már a következő évben bevethetővé válhat.

Egy kis pontosítás az ausztrál C-27J Spartan gépekkel kapcsolatban: Az első kengurus Spartan felszállása november közepén lesz, ez még így is két hónappal hamarabb fog bekövetkezni, mint ahogy arra előzetesen számítani lehetett. Az első gép a következő év első felében kerül majd átadásra, azonban ez és a második, valamint az ötödiknek megépülő példány az Egyesült Államokban marad a légi és földi személyzet képzésének támogatása céljából. Így Ausztráliában csak a harmadik és a negyedik példány érkezik majd meg a tíz darabos mennyiségben megrendelt típusból elsőkként 2015 márciusában.

NETARZENÁL GALÉRIA

Puma.

Shenyang J-15 Flying Shark.

Pakisztáni MIrage.

Lockheed CP-140 Aurora: 1., 2.

Felderítésre kész Lódarázs.

Elrejtett szépség.

Szólj hozzá

Night C-27J Spartan Mi-35M Hunter AH-64E SA-24 SA-22 Mi-28NE A-10 Warthog Igla-Sz Pantsir-Sz1 Hind-E