2013. nov 30.

2013.11.30

írta: Netarzenál
2013.11.30

Chilében a légierő parancsnoka bejelentette, hogy növelni szeretnék a haderőnem szállítási kapacitását. Ezért hamarosan szállítógépek beszerzésére lehet majd számítani. A Fuerza Aerea de Chile jelenleg két C-130H és egy B változatot alkalmaz, ezek közül a két H repülőelektronikai modernizálása már eldöntött tény. Ennek fényében valószínűsíthető további Hercules teherszállítók beszerzése, de mivel konkrét összeg eddig nem került említésre, így ezek lehetnek akár használt, de modernizáláson átesett további H változatok is.

Egyes források szerint Egyiptom számára hamarosan leszállításra került az a hat Airbus Military C295M szállítógép, amit az országban uralkodó állapotok miatt eddig visszatartottak. A gyártóval megkötött egyezség szerint a gépeket ez év végig át kell adni. Ennek csak politikai korlátai vannak, hiszen minimum 3 egyiptomi C295M már elkészült.

Erősíteni fogja a hat francia LA FAYETTE-osztályba tartóz (helyi jelölés KANG DING-osztály) fregattjának fegyverzetét Tajvan. Ennek során a hazai fejlesztésű Hsiung Feng III-as robotrepülőgépek megjelennének a francia eredetű fregattok fedélzetén is és a régi amerikai eredetű KNOX-osztályba (helyi jelölés JANG CSI) tartozó fregattokon is már a következő évtől kezdődően. A hangsebesség kétszeresével repülni képes, 150 km-es hatótávolságú, 6,1 méter hosszú, 1,5 tonnás, 180 kg-nyi harci résszel rendelkező robotrepülőgépek már felszerelésre kerültek a flotta nyolc CSENG KUNG-osztályú (licenc alapján helyben épített OLIVER HAZARD PERRY-osztály) fregattjából ötnek a fegyverzetébe.

Valamint a  lopakodó kialakítású HUA KUANG VI-osztályú rakétás gyorsnaszádokon is rendszeresítésre kerültek. A KANG DING-osztályú fregattokon eddig nyolc  Hsiung Feng II-es robotrepülőgép volt megtalálható, ezek hatótávolsága rövidebb és sebessége is kisebb, mint a Hsiung Feng III-é. Továbbá az USA-tól használtan megvásárlásra kerülő négy OLIVER HAZARD PERRY-osztályú fregatt is átfegyverzésre fog kerülni. Mindezen lépések szükségességét Kína egyre erősödő tengeri erejével magyarázzák Tajpejben. Meg nem erősített források már tavaly arról cikkeztek, hogy egy 400 millió dolláros fegyvervásárlás keretében 120 Hsiung Feng III-as robotrepülőgéppel erősítik meg a flottát. A KANG DING-osztályú fregattok légvédelmi képessége is javulni fog, ugyanis a 100 km-es hatótávolságú Sky Sword II-es légvédelmi rakéták is megjelennek majd rajtuk.

Dél-Koreában decemberben szeretnék véglegesíteni a Taurus KEPD 350MR 500 km-es hatótávolságú csapásmérő robotrepülőgépek beszerzését. Az európai eredetű fegyvert a Boeing F-15K-ról indítanák. Az Egyesült Államoktól vásárolt gépek nagy hatótávolságú csapásmérő fegyverzetét jelenleg a 270 km-es hatótávolságú AGM-84H/K SALM-ER alkotja, ebből 40 darabot szeretett be eddig Szöul.

Már a Nagy-Britanniától történő elválás utáni haderőstruktúra is tervezésre került Skóciában a Skót Nemzeti Párt részéről. Elképzelésük szerint a légierőt 2000 hivatásos és 300 tartalékos alkotná, a gépállományban pedig 12-16 Eurofighter Typhoon mellett 6 C-130J Super Hercules is megtalálható lenne egy helikopteres század mellett. Tengeri járőrgépekből négyet terveznek beszerezni, míg a pilótaképzést a NATO szövetségi rendszerében valósítanák meg.

Ahogy azaz előző bejegyzésben említve lett, sort is kerítettek az MBDA Storm Shadow csapásmérő robotrepülőgéppel végzett első repülési tesztre a Eurofighter Typhoon esetében. November 27-én a Szardínia szigetén található Decimomannu bázisról szállt fel a kétüléses IPA2-es Typhoon, a szárnyak alatti belső függesztési pontjaira rögzített fegyverekkel. Ezekre a felfüggesztőkre eddig leginkább a pót-üzemanyagtartályokat erősítették fel. A nagyjából 1,3 tonnás, kicsit több mint 5 méter hosszú, 250 km-es hatótávolsággal rendelkező MBDA Storm Shadow csapásmérő robotrepülőgép már megtalálható az olasz és a brit légierő Panavia Tornado vadászbombázóinak fegyverzetében is. A Typhoon esetében az integrálás várhatólag 2015-re fejeződik majd be.

NETARZENÁL GALÉRIA

General Dynamics EF-111A Raven.

A háttér is szép.

Kawasaki T-4.

AgustaWestland EH-101 Mk516.

Indiai OT-64A.

General Dynamics F-16AM Fighting Falcon.

Il-38SD.

Douglas A-4SU Skyhawk.

Lockheed C-130E Hercules.

Boeing 737-7ES Peace Eagle.

Terepen: 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7.

F-105D.

Útra kél a Penguin.

Délibábtigris.

Horvát 21-es különleges festéssel: 1., 2.

Géppárban: 1., 2.

Puma a sivatagban: 1., 2., 3., 4.

AV-8B Harrier.

Díszes darázs.

Rakétás Rafale.

Leopard 2: 1., 2.

Aerospatiale AS-332B1 Super Puma.

Szólj hozzá

Taurus Military Airbus MBDA LA C-130H Shadow Hsiung Feng Storm FAYETTE-osztály KEPD C295M KANG DING-osztály