2014. máj 03.

2014.05.03

írta: Netarzenál
2014.05.03

Évekkel ezelőtt lehetett már arról hallani, hogy Izraelben nem csak vadász és vadászbombázó feladatokra használják az légierő F-15-eit. A héten látott napvilágot az, hogy a Double Tail Knights Squadron gépei azok, melyek felderítőrepüléseket is végrehajtanak. A Sasok törzse alá függesztett konténerek segítségével ferde tengelyű légi fényképezéssel a határvonal átrepülése nélkül is képesek jó minőségű felvételek készítésére. A felderítőrepülések során ez a gyakoribb, de sokszor előfordul, hogy át kell repülni a célterület felett a Hezbollah elleni akciók előtt és/vagy után.

A Dél-Libanon felett végrehajtott bevetések során ekkor a még részletesebb függőleges tengelyű légi fényképek készítésére nyílik mód. A pilóta nélküli repülőgépek mellett az izraeli légierő rendelkezik egy Bonanza és a Beechcraft King Air gépekkel felszerelt felderítő-századdal is. A vadászgépek előnye a fentiekkel szemben egyrészt a gyorsaságukból adódó rugalmasság, a nagyobb önvédelmi képesség és a jobb minőségű képet biztosító, ám nehezebb kamerák hordozásának képessége.

Elkészült az első felfegyverezhető AC-235-ös szállítógép. Az ATK és a KADDB (King Abdullah II Design and Development Bureau) által módosított CN-235-ös Jordánia számára kerül majd átadásra hamarosan. A 30 mm-es M230-as gépágyún felül 70 mm-es APKWS irányított rakéták is beszerzésre fognak kerülni a gépekhez. A BAE Systems ezeket 2016-tól tervezi leszállítani.

Szaúd-Arábiában a Saif Abdullah hadgyakorlatot követő katonai díszszemlén volt látható először a Kínából beszerzett Dongfeng 3 (DF-3A) ballisztikus rakéta. A 3300 km-es hatótávolságú fegyver két tonnás harci résszel van ellátva. A folyékony hajtóanyagú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták 36-60 példányát az 1980-as évek végén vásárolta meg Rijád.

Május elsején reggel, helyi idő szerint 10:20 körül lezuhant az amerikai haditengerészet pilótaképzéssel foglalkozó VT-28-as Rangers századának egyik T-34C Turbo Mentor repülőgépe. A Corpus Christi tengerészeti légibázisról felszálló és a Mexikói-öböl vízébe csapódó gépet mind a két fő sikeresen, sérülések nélkül elhagyta, őket a parti őrség hajói mentették ki a tengerből.

A majdani sorozatgyártással megegyező kivitelben elkészült első Boeing AH-6i Little Bird könnyűhelikopter végrehajtotta első repülését. A 20 percen át tartó forgószárnyalás alatt csak kis magasságban végeztek előre, hátra és oldalirányú manővereket a géppel, a kormányozhatóság ellenőrzése érdekében. A típusra, mely az amerikai haderőben az AH-6S jelölés viseli már 2013 novemberében megérkezett az első exportmegrendelés. Szaúd-Arábia 24 példányt szerez be a támadó és felderítő feladatokra egyaránt alkalmas gépekből.

Szeretné az elektronikai hadviselésre is alkalmassá tenni Northrop Grumman MQ-8C Fire Scout robothelikoptereit az amerikai haditengerészet. Ezt a célt egy külső függesztésű konténerrel valósítanák meg, amit jelenleg még csak a MCAP (Multi Capability Pod) jelöléssel illetnek. Ezt a Northrop Grumman fogja megalkotni, számukra már át is utaltak 10,8 millió dollárt.

NETARZENÁL GALÉRIA

Kifutás közben.

Egy Kalóz.

General Dynamics F-111E Aardvark.

Eurocopter AS-555UN Fennec.

Felhők felett kettesben.

Ideát.

Alacsonyan és gyorsan.

Dassault Mirage IIIRS.

McDonnell Douglas F/A-18A+ Hornet.

USS THEODORE ROOSEVELT (CVN 71).

JF-17 Thunder.

North American F-100F Super Sabre.

Eurocopter AS-332L1 Super Puma.

LTV TA-7P Corsair II.

McDonnell F-4N Phantom II.

Indul az MK 54-es.

McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle.

Sikorsky UH-60L Black Hawk.

Dassault Mirage F1C-200.

Két MiG-31BM.

Bell OH-58D Kiowa Warrior.

Hawker Siddeley Harrier GR.3.

Mil Mi-24P.

Szólj hozzá

Northrop Grumman MQ-8C Fire Scout MCAP F-15 Bonanza Beechcraft King Air AC-235 ATK KADDB Dongfeng DF-3A VT-28 T-34C Turbo Mentor