2014.08.09

2014.08.09. 08:35

Indiában a haditengerészet arra kérte a Védelmi Minisztériumot, hogy tegyék lehetővé két tengeralattjáró beszerzését. A francia SCORPENE-osztály hat egységét a Projekt 75-ös program keretén belül szerezik be, ezek közül az elsőt már 2012-ben át kellett volna adni. De ez a program lassan halad, az első kész SCORPENE csak 2016-ban kerül átadásra és 2018-ban léphet szolgálatba, így áthidaló megoldásra van szükség. Ez lenne a fent említett két egység, amelyeket Oroszországból vásárolnának meg.

Két héttel ezelőtt a Rosoboronexport képviselői érkeztek Új-Delhibe, két AMUR-osztályba tartozó tengeralattjáró megvásárlási és/vagy bérleti lehetőségével. Ez az ajánlat megnyerte a flotta vezetésének tetszését és szeretnék elérni a pénzügyi források jóváhagyását. Azonban az országban nem tapasztalható egységes nézet az orosz gyártású tengeralattjárók megfelelőségéről. Többen inkább a nyugati gyártású tengeralattjárók mellett teszik le a voksukat, így ez a döntés is jelentős késedelmet szenvedhet az érvek és ellenérvek egymásnak feszülése miatt.

Egy új sisak első példányait próbálták ki az Egyesült Államokban. Ez a páncélosok legénysége és a szállított lövészek számára készült és a fej védelme mellett további szolgáltatást is nyújt. A repülőgépek és helikopterek fedélzetén már régóta megjelent sisakkijelző rendszerek után ezt a fejvédőt is ellátták a képi megjelenítéshez szükséges rendszerrel. Az áll elé felszerelhető rész pedig a repeszek és a lökéshullámok elleni védelmen felül a porszűrést is elvégzi, így a személyzet a legzordabb viszonyok között is tiszta levegőt lélegezhet be a nyitott búvónyílások ellenére is. A sisakra, a kijelző rendszer és az állat védő rész igény szerint felszerelhető, így az mindig a leghatékonyabban lesz alkalmazható a kiképzés közben, a gyakorlaton és a valós harci helyzetekben egyaránt.

Vízre bocsájtották a 10. LCS-osztályú fregattot is az USA-ban. A USS MONTGOMERY (LCS 8) egy trimarán testű változat, vagyis az INDEPENDENCE-osztály tagja. Ebből ez a negyedik egység ami vízre került.

Uruguay két használt Airbus Military C212-300 Aviocar szállító repülőgéppel növeli légi szállítási képességét. A portugál légierő állományából kivont gépekről július 25-én írták alá a szándéknyilatkozatot a felek. A gépek mellé tartalék alkatrész és logisztikai csomag is beszerzésre kerül. Uruguay számára nem ismeretlen a típus, hiszen 1981-től három C212-200 szállító és egy C212-200MP tengerészeti járőr változat áll szolgálatban.

NETARZENÁL GALÉRIA

Sikorsky UH-60L Black Hawk.

General Dynamics F-16B Fighting Falcon.

Tupoljev Tu-22M-3.

Grumman F-14A Tomcat.

Lockheed U-2S.

Bell-Boeing MV-22B Osprey.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

Agusta Westland Merlin HC.3.

Szu-7BM.

Bell AH-1Z Viper.

Avro 698 Vulcan B.2.