2014. nov 08.

2014.11.08

írta: Netarzenál
2014.11.08

Lengyelországban egy újabb fegyverbeszerzés első lépése kezdődik el hamarosan. A tervek szerint egy 800 km-es hatótávolságú csapásmérő robotrepülőgépet terveznek beszerezni a haditengerészet számára. A flotta új tengeralattjáróira kerülne ez a fegyver, ami a szárazföldi célpontok ellen is bevethető lenne. Az elképzelés szépséghibája jelenleg az, hogy olyan felszín alatti egységekkel még nem rendelkezik Lengyelország, ami számára ez a csapásmérő robotrepülőgép rendszeresítésre kerülne. De erre nem kell sokat várni az illetékesek szerint, mivel még ebben az évben elkezdődik a tengeralattjárók kiválasztási programja.

Az ázsiai piacon próbál meg vevőt találni a Marder gyalogsági harcjármű modernizált változatára a Rheinmetall. A Marder Evolution még a Eurosatory 2012-n került bemutatásra. A megerősített páncélzattal és aknavédelemmel rendelkező Marder új erőforrást (600 lóerős MTU MB883) és erőátviteli rendszereket, klímát és továbbfejlesztett felfüggesztést is kapott. A könnyebb változat fegyverzetét a M151 Protector távirányítású fegyverállványra lehet felszerelni, míg a nehezebb (43 tonnás), egy 105 mm-es löveget kap az Oto-Melara által gyártott toronyba szerelve.

Franciaország két NHIndustries NH90 TTH helikoptert telepített át Maliba. A Phalsbourg-ban állomásozó 1. harci helikopter-ezred géppárja november 3-án kelt útra és négy nap alatt 10 közbenső leszállással, valamint 32 órányi repült idővel jutottak el az afrikai kontinensre. Természetesen ennek a távolságnak a megtételét  pótüzemanyag tartályok beépítése tette lehetővé, ezekből helikopterenként hármat szereltek be. Így felszállósúly elérte a maximális 11 tonnát, míg a levegőben tölthető idő az 5 órát. A két NH90-es két Pumát váltott le és a helikopterek, valamint személyzetük a megérkezésüket követő 24 órás pihenő után már bevetésre is kerültek.

A RAF és a Raytheon UK közösen hajtott végre egy újabb tesztet a Eurofighter Typhoon vadászbombázóval. A BT017-es példányról egyszerre két Paveway IV-es lézeres félaktív és műholdas irányítórendszerrel ellátott bombát oldottak le két célpont ellen.

Már a második brit megrendelésre készült Airbus Military A400M Atlas is végrehajtotta első repülését a spanyolországi Sevillában.

Oroszországban már a próbapadon vizsgálják a következő generációs bombázógép, a PAK-DA hajtóművét. A Kuznyecov tervezőintézet produktumáról adatok nem került napvilágra. Legújabb hírek szerint a PAK-DA első felszállására 2019-ben kerülhet sor.

A Namer páncélozott gyalogsági harcjárművek átadási ütemének növelését szeretné elérni az izraeli hadsereg vezetése. Ennek jelenleg egyetlen akadálya van, a finanszírozás. A harcmezőn már bizonyította megfelelő védelmi képességét a Merkava harckocsi bázisán létrehozott Namer, aminek gyártási ütemet az eddigi kétszeresére, háromszorosára szeretnék felfuttatni.

Jelentős átalakítás várhat az indiai hazai fejlesztésű sugárhajtású kiképzőgépre a Sitara-ra. A gép hibáinak tanulmányozására felkért BAE Systems szakemberiből álló vizsgálóbizottság véleménye szerint a középfokú pilótaképzésre tervezett gépnek az átesési sebessége túl magas, 208 km/h, ami gondot okozhat a leszállás során az kiképzés alatt álló növendékeknek. A szerintük ideálisnak tekinthető 170 km/h körüli átesési sebesség eléréshez alapos változtatásra van szükség a farokrésznél, ami akár egy évvel még tovább késleltetheti a típus fejlesztését.

Átvette első Fennec helikopterét az indonéz hadsereg. A típus egy és két hajtóműves változatából hat-hat darab kerül beszerzésre 2016-ig. Indonéziánál tartva meg kell említeni még, hogy ebben az évben háromszor járt indonéz katonai küldöttség Oroszországban. Látogatásaik céljai tengeralattjárók, hadihajók, helikopterek és kézi lőfegyverek beszerzésének lehetőségei voltak.

Október 20-tól 18-ra csökkent az Ausztráliában szolgálatban álló Locheed AP-3C Orion tengeri járőrgépek darabszáma. Ekkor került ugyanis nyugdíjazásra az első gép (A9-663) abból a háromból, amelyik nem került modernizálásra. Ez év végéig még további kettő társa is kivonásra fog kerüli.

Öt évvel a tervezetnél korábban kerülnek kivonásra a Boeing AV-8B Harrirer II-es vadászbombázók az amerikai tengerészgyalogságnál. Mindezt az F-35B program haladási sebessége teszi majd lehetővé, mivel az első, ezt a típust repülő alakulat VMA-211-es 2016-re éri el a bevethetőségi szintet. Így a nyugati parton települő erőknél 2020-ra eltűnik a brit eredetű típus, míg a keleti parton található egységek 2025-ig tartják hadrendben a Harrier-t. Meg kell jegezni, hogy eddig a 2025-os kivonási dátumot a F/A-18A, B, C, D esetében emlegették, de ezek 2029-ig maradnak hadrendben a bőrnyakúaknál.

Egy SM-3 Block IB és két SM-2 Block IIIA egyidejű indításával végeztek el éleslövészet az USA-ban. Előbbit egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát utánzó, míg utóbbiakat két csapásmérő robotrepülőgépet szimuláló célpontra indították.

Vízre került a SAN ANTONIO-osztályú partaszállító hajók újabb példánya. A USS JOHN P. MURTHA (LPD 26) október 30-án került a habok közé, mint a hajóosztály 10. egysége. Átadásra 2016 májusában kerül sor,

Október 21-én mutatták be hivatalosan is az első Peru számára gyártott KT-1P turbóprop kiképzőgépet Dél-Koreában. A Korea Aerospace Industries négy példányt fog elkészíteni, míg a többi 16-ot majd Peruban szerelik össze a dél-koreai részegységekből 2016-ig.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

Itt a jövő.

McDonnell Douglas A-4F Skyhawk.

Sikorsky SH-60J Seahawk.

Chengdu F-7BGI.

Dassault Rafale C.

Sikorsky CH-53G: 1., 2.

MiG-29.

Eurocopter EC-665 Tiger ARH.

AgustaWestland EH-101 Mk.516.

Lockheed Martin F-16DJ Fighting Falcon.

Szólj hozzá

Marder Oto-Melara NH90 Paveway Eurofighter A400M PAK-DA Namer Sitara Fennec AP-3C AV-8B SM-3 MURTHA KT-1P