2015. ápr 18.

2015.04.18

írta: Netarzenál
2015.04.18

Teljesítette első útját Németország által elsőként, még tavaly év végén átvett Airbus Military A400M Atlas teherszállító repülőgépe. A 54+01 lajstromú példány repült a wunstorfi bázisról a szenegáli Dakar repülőterére, rakterében egy mobil víztisztító berendezést szállítva.

Egyre nagyobb hangsúly helyeződik glóbuszunk északi részére. Ennek köszönhetően az orosz Pantsir Sz-1 (SA-22 Greyhound) önjáró rövid hatótávolságú légvédelmi komplexum is továbbfejlesztésen fog átesni. A sarki régióban is megkövetelt mozgékonyság érdekében egy a helyi terepviszonyokkal jobban megbirkózni képes lánctalpas alváz kerülhet a jól ismert rendszer alá. Korábban az Egyesült Arab Emírségekből várt megrendelés miatt már egy GMZ-352M1E alvázra szerelt verzió is létrehozásra került. Továbbá a zord klimatikus viszonyokkal szemben is megpróbálják ellenállóbbá tenni az új változatot.

Jelentősen lecsökken a Svájc által hadrendben tartható Northrop F-5E Tiger vadászgépek mennyisége. A típus szerkezetének átvizsgálása során 10-nél nem javítható repedést találtak, így ezeket kénytelenek lesznek kivonni. Másik hat gép javíthatónak lett ítélve, ezek 2016 első negyedévének végéig visszatérhetnek a szolgálatba. Így összesen 20 együléses maradhat továbbra is az ország légierejének kötelékében az eddig meglévő 30-ból. A kétüléses példányoknál nem találtak repedéseket.

A svéd légierő számára gyártandó első 60 Saab JAS-39E Gripen vadászbombázó mindegyikén megtalálható lesz a Selex Skyward-G infravörös szenzor a héten aláírt megállapodásnak köszönhetően. A légi és földi célpontok azonosítására képes Skyward-G a szélvédő előtt nyert elhelyezést a középvonaltól kissé jobbra eltolva a továbbfejlesztett Gripen változaton.

Olaszország megrendelte a 9. és a 10. FREMM-osztályú fregattját is. A csökkenő költségvetési vetési lehetőségek ellenére is találtak Rómában 764 millió eurót a két, eddig opcióként szereplő egység beszerzésére.

Litvániában viszont a szárazföldi haderő fog új harceszközöket kapni, hiszen 12 Panzerhaubitze 2000 (PZH 2000) 155 mm-es önjáró tarack beszerzését határozták el a balti országban. A Németországtól beszerzésre kerülő páncélos technika közeljövőben még gyarapodhat is, hiszen Vilnius Berlintől ARTEC Boxer 8x8-as gyalogsági harcjárművek megvásárlási lehetőségét is várja. Jelenleg annyi tűnik biztosnak, hogy a PZH 2000-ek eladása elől nem zárkózott el a német fél, a konkrét tárgyalások májusban veszik majd kezdetüket.

Dél-Afrikában az egyre korosabb Lockheed C-130BZ Hercules szállítógépek lecserélése került újra reflektorfénybe. A SAAF 1963-ban szerzett be hét Lockheed C-130B Hercules-t, ezek közül hat még jelenleg is szolgálatban van. Ezek mellé 1996-ban érkezett meg három ex-US Navy C-130F, valamint két év múlva további két ex-US Air Force C-130B változat. Az F variánsok hamar kivonásra kerültek, de a kilenc B 1996 és 2009 között egy nagyjavításon és modernizáláson esett át, így korszerű képernyős pilótafülkét is kaptak. Ezek a gépek már a C-130BZ jelölést viselik. Már közel egy éve aktívan kampányol az országban a Lockheed Martin a jelenleg legkorszerűbb J Super Hercules eladása ügyében, eddig vajmi kevés sikerrel. Most egy akciósnak is tekinthető árral próbálják meg a számukra kedvező döntést kicsikarni a döntéshozókból. A hírek szerint gépenkénti 60 millió dollár, vagy még ez alatti ár körüli összeggel szeretnék a megrendelést elérni.

Ausztráliában igen sikeresen zajlanak a BAE Systems Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS) lézeres félaktív irányítású rakétáival végzett tesztlövészetek. A Tiger harci helikopterek fegyverzetébe szánt eszközzel a földről hét példányt indítottak 100%-os találati eredményt produkálva. A légi próbák során 10 rakétát használtak fel, ezeket 1500 - 4500 méteres távolságokból, illetve 60 és 460 méteres repülési magasságból indították el, maximum 295 km/h-s sebesség mellett. Ezek során is hibátlannak bizonyult az APKWS. A hadsereg mellett a haditengerészet is szeretné hadrendbe állítani az APKWS-t, ott a Sikorsky MH-60R helikopterekről alkalmaznák.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

Felszíni menetben.

Eurocopter EC-725AP Cougar Mk2+.

Boeing F/A-18F Super Hornet.

British Aerospace Hawk 51.

McDonnell Douglas F-4G Phantom II.

EHI EH-101 Merlin HC.3.

Felderítő Falcon.

Tupoljev Tu-95RT.

English Electric Lightning F.6.

General Dynamics F-111E Aardvark.

CASA C-295M.

Sikorsky S-51.

MiG-21UM.

Szólj hozzá

A400M Atlas Pantsir Sz-1 SA-22 Greyhound F-5E Tiger Skyward-G FREMM-osztály PZH Boxer C-130BZ APKWS