2015. sze 05.

2015.09.05

írta: Netarzenál
2015.09.05

Hét hónappal a tervezett időpont előtt megérkezett Nagy-Britanniában a RAF második Boeing RC-135W Airseeker rádióelektronikai felderítőgépe is az Egyesült Államokból. A tavaly júliusban leszállított első példánytól több mint 60 részletében különböző második példány a típuson már jelentős tapasztalatot szerzett személyzetnek köszönhetően hetek alatt bevethetővé fog válni. Ezeket a módosításokat hamarosan az elsőnek megérkezett RC-135W is megkapja. A típust üzemeltető 51. repülőszázad utolsó, harmadik repülőgépe 2017 végéig megérkezik az Egyesült Királyságba.

Lassan elkészül Norvégia négy eddig megrendelt Lockheed Martin F-35A Lightning II-es vadászbombázói közül az első. Az AM-1-es jelzést viselő példányt ezen a héten vonták be a lopakodást elősegítő anyaggal. A gép elkészülte után első állomáshelye az amerikai légierő Luke légibázisán lesz, ahol a pilóták és a földi személyzet képzését fogja segíteni.

Franciaországban vízre került a 2012 augusztusában építeni kezdett hatodik FREMM-osztályú fregatt. Az AUVERGNE (ha a politika másképp nem dönt) a negyedik francia lobogó alatt szolgálatba álló egység lehet. A DCNS Lorient-i hajógyárában jelenleg további három egység építése zajlik, Párizs 2019 közepe előtt hat FREMM fregattot szeretne a flotta kötelékébe tudni.

Legalább 50 M1A1 Abrams használt harckocsit kap a marokkói hadsereg az Egyesült Államoktól az FMS program keretén belül. A használt páncélosok átadásáról két évvel ezelőtt kezdődtek meg a konkrét tárgyalások. Ez előtt, még 2012 júniusában az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség 200 harckocsi eladásának kérelmével fordult a döntéshozókhoz. Marokkó páncélos ereje jelenleg 48 T-72-ből, 320 M60-ból (beleértve 120 M60A3TTS-t), 184 M-48A5-ből, és 116 osztrák SK-105 Kürassier-ből áll.

Szaúd-Arábia előrehaladott tárgyalásokat folytat az amerikai kormánnyal két LCS-osztályú fregatt vásárlásáról. A több mint 1 milliárd dolláros üzlet jelentős lépés lehet az évek óta tervezett, de számottevő előrelépést felmutatni eddig még nem tudó szaúdi flottafejlesztési programban. Rijádból származó információk szerint az arab fél még az év vége előtt szeretné lezárni a tárgyalásokat

Egyidejűleg forrósodott fel és vált ritkává Indiában a helyi fejlesztésű LCH könnyű harci helikopter TD3-as prototípusa körül a levegő, mivel ezzel a példánnyal kezdték meg a típus nagy tengerszint feletti magasságon végzett tesztjeit. Az extrém időjárási körülményeiről is ismert Leh bázison idén februárban már próba alá vetették a típus hidegtűrő képességét. A két Turbomeca Shakti hajtóművel ellátott forgószárnyas a hírek szerint most is jól vizsgázott, jelentős üzemanyag- és fegyverterhelés mellett is végre tudott hajtani fel- és leszállásokat.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Bell 206B-3 JetRanger III.

Sepecat Jaguar GR3.A.

McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle.

MiG-29UB.

Aerospatiale SA-330E Puma HC.1.

Boeing F/A-18E Super Hornet.

Douglas C-124C Globemaster II.

Let L-410UVP-E Turbolet.

Eurofighter EF-2000 Typhoon FGR.4.

Saab TF-35 Draken.

AgustaWestland AW-139.

Szuhoj Szu-22M4.

McDonnell Douglas F/A-18C Hornet.

Handley Page Victor K.2.

Vought F-8E(FN) Crusader.

Lockheed C-5A Galaxy.

Mil Mi-2.

Boeing AV-8B(R) Harrier II+.

Rockwell B-1B Lancer.

Vought A-7K Corsair II.

Boeing Chinook HC.2.

Szólj hozzá

Boeing RC-135W Airseeker Lockheed Martin F-35A Lightning FREMM-osztály fregatt AUVERGNE M1A1 Abrams LCS-osztály LCH TD3