2015. nov 28.

2015.11.28

írta: Netarzenál
2015.11.28

Hazánkból Dr. Szabó László külgazdasági és külügyi államtitkár vezetésével a múlt héten egy delegáció érkezett a Dél-afrikai Köztársaságba. A látogatás célja a két ország közötti gazdasági területen történő együttműködési lehetőségek feltérképezése volt. A bevándorlási problémák, oktatási, egészségügyi, kereskedelmi, közlekedési infrastruktúra és iparfejlesztési témák mellett a két ország védelmi iparának jövőbeli kapcsolata is szóba került. Magyarország mobil kórházak, víztisztító berendezések, laboratóriumok, UAV-k és biztonságtechnikai berendezések területén tudna hasznos termékekkel segíteni a dél-afrikai államon. A másik oldalról a Denel Aviation CSH2A Rooivalk harci helikopter eladása is szóba került. Az eddig nem túl sikeres típussal még számol a Denel, hiszen most zajlik egy átfogó modernizációt eredményező továbbfejlesztési terv előkészítése. A típus iránt jelenleg több ország, köztük a haderőre az utóbbi években jelentős összegeket költő Brazília is komoly érdeklődést mutat. A dél-afrikai vállalat vezetése a fejlesztéshez és a gyártáshoz is partnereket keres szerte a nagyvilágban, így ezt a lehetőséget, a gyártási technológiák átadásával együtt, a magyar küldöttségnek is felajánlották. A becslések szerint a gyártósor újraindítása 75-100 legyártott példány esetén lenne kifizetődő, így hazánknak is jelentős mennyiségben kellene vásárolni a CSH2A Rooivalk harci helikopterekből, egy esetleges nagyobb külföldi megrendelés esetén is, a 2012-ben utód nélkül kivont Mil Mi-24 Hind-ek pótlására.

A 12 megépült CSH2A-ból eddig egy példány került veszteséglistára egy baleset következtében, a többi 11 forgószárnyas pedig az Mk 1F szintre történő modernizálás útjára lépett. Ez több mint két éven át tartott, de a program már 2013-ban lezárult, úgy tűnik sikerrel. Ugyanis a korszerűsítés befejezése óta nagyobb meghibásodásról még mindig nem érkezett jelentés a gyártóhoz, a típust a Bloemspruit bázison repülő 16. Századtól, így a megbízhatóságot sikerült jelentősen növelni. Az első Mk 1F szintre modernizált CSH2A egyébként 2010 szeptemberében készült el. A módosítások eredményeképpen megújult a kommunikációs rendszer, a rádió navigációs berendezések és a gépágyú, valamint a rakéták találati pontosságának növelésére is sor került. Egy év alatt számos hibára derült fény a módosításokat követően, de most már kijelenthető, hogy a reduktorban észlelt problémák már a múlté és az orr alatti 20 mm-es F2-es gépágyúnál sem lépnek fel túlhevülési és megbízhatósági problémák. Ami a Rooivalk Mk 1F fegyverzetét illeti, az az említett 20 mm-es gépágyúból és a Forge Zeebrugge 70 mm-es nem irányított rakétákból és az igény szerinti irányítórendszerrel (infravörös önirányítás, vagy lézeres félaktív irányítás) ellátott Rheinmetall Denel Mokopa irányított rakétákból állhat. A várható elektronikai korszerűsítés mellett elsőként a Rooivalk hatótávolságát kívánja megnövelni a gyártó.

Németország most már haditechnikával is csatlakozhat az Iszlám Állam ellen hadakozó nemzetközi koalícióhoz. Berlin 4-6 felderítő repülésekre felkészített Panavia Tornado harci gép mellett egy Airbus A310 légi utántöltőt is a koalíciós erők növelésére szán. Továbbá egy német fregatt fog csatlakozni a francia CHARLES DE GAULLE repülőgép-hordozó vezette kötelékhez, valamint a német kémműholdak is egyik legfőbb feladata lesz, hogy minél több információt szerezzenek az Iszlám Állam ellen harchoz. A döntés megszületéséhez a következő héten tartandó parlamenti szavazás adhatja meg a zöld jelzést.

A kor szavára hallgatva egy új tüzérségi eszköz fejlesztését végzik Oroszországban, a Burevesztnyik Központi Tudományos Kutatóintézetnél. A 2015-ös moszkvai díszszemlén bemutatott 2SZ35 Koalicija–SZV lánctalpas önjáró tarack tornyát és lövegét szeretnék egy módosított KAMAZ-6560 teherautó alvázára szerelni, így egy könnyebb járművek kapva. Az automata töltőrendszer miatt a toronyban személyzet nem tartózkodna, a 152 milliméteres tarack irányzását a páncélozott kezelőfülkéből végeznék.

Egy új vegyi-biológiai és sugárfelderítésre specializált páncélos próbáit kezdték meg az orosz ejtőernyős alakulatoknál. Az RKM-5M prototípusait a tervek szerint ejtőernyős dobásnak is ki fogják tenni. A 13,2 tonnás, 6 méter hosszú, úszóképes jármű személyzete 3 fő, fegyverzetét egy 7,62 milliméteres PKT géppuska alkotja, amihez 1440 lövedéket szállít.

Indiában az alapfokú képzés után a középfokú pilótaképzésben is használhatónak találták a svájci Pilatus PC-7 Mk II-es turbólégcsavaros kiképzőgépeket. A pilótaképzésben használandó helyi fejlesztésű típusok még mindig számos gyermekbetegséggel küzdenek, így az európai gyártó terméke alaposan megvethette a lábát az országban.

A 40. példány átadásával lezárult a szintén nem zökkenőmentes Antonov AN-32RE taktikai szállítógépek modernizációjának első szakasza. Az ukránok által elvégzett munkálatok összességében több mint 18 hónapos csúszást szenvedtek. A további modernizációt helyben végzik majd el 64 szállítógépen, amikből kettővel már végeztek is, jelenleg másik négy példány kapja meg az erősebb hajtóműveket, az összeütközés elkerülő és földközelséget jelző rendszereit, műholdas navigációs rendszerét, korszerűsített rádió magasságmérőjét, egy új radart, két többfunkciós kijelzőt a pilótafülke műszerfalára és új oxigén rendszerét, valamint üléseit. A 400 millió dolláros korszerűsítésről szóló szerződést 2009-ben kötötték meg és két szimulátor átalakítása is benne foglaltatik.

Várhatólag a francia elnök, Francois Hollande indiai látogatása során kerül véglegesítésre 36 Dassault Rafale vadászbombázó beszerzése. Az MMRCA tendert megnyerő típus jövője az eddig még nem véglegesített szerződésnek köszönhetően nem mondható biztosnak.

India várhatólag a következő évben négy nagyjavított Mil Mi-25-ös Hind harci helikoptert fog átadni Afganisztán számára. A két ország között 2011-ben született stratégiai együttműködési megállapodás, ennek értelmében idén áprilisban teherautók mellett három, nagy tengerszint feletti magasságon is üzemképes Cheetah (Aérospatiale SA-315) könnyűhelikopter került átadásra.

Japán az észak-koreai ballisztikus rakéták jelentette veszély csökkentésére erősíteni szándékozik rakétavédelmi képességét. Most az amerikai THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) rendszer beszerzésének lehetőségeit vizsgálják meg. A THAAD rendszer Dél-Koreába történő telepítésnek amerikai tervére Kína és Észak-Korea heves tiltakozással válaszolt a közelmúltban.

November 19-én Ausztráliában elkezdték a harmadik HOBART-osztályú romboló, a HMAS SYDNEY építését. A 147 méter hosszú, a 18,6 méter széles és 4,9 méteres merüléssel rendelkező egység elsőnek elkészült testvérhajója a HMAS HOBART, a következő évben kezdi majd meg tengeri tesztjeit.

Szolgálatba állt az ötödik LCS fregatt az Egyesült Államokban. A USS MILWAUKEE (LCS 5) a harmadiknak elkészült FREEDOM-osztályú egység anyakikötője San Diego lesz. Az Austal által épített trimarán változatba tartozó USS OMAHA (LCS 12) november 20-án került vízre.

Sikeresen tesztelték repülés közben a Harpoon légi indítású csapásmérő robotrepülőgép legújabb változatát. Az AGM-84N Harpoon Block II+ legfőbb újdonsága, hogy a célpont adatait indítás után is módosítani lehet. A zavarvédettebbé is tett fegyvert egy Boeing F/A-18E Super Hornet indította útjára november 18-án a Point Mugu tengeri lőtér légterében, majd helyesbítette a becsapódás helyét az adatátviteli rendszer segítségével, a Harpoon után küldött jelekkel.

A 926 kilométeres hatótávolságú AGM-158B JASSM-ER csapásmérő robotrepülőgép lesz az öreg Boeing B-52H Stratofortress bombázók új fegyvere. A Lockheed Martin-nal már aláírásra került egy 9,1 millió dolláros szerződés az integrációs munkálatok elindításáról. Az AGM-158B JASSM-ER-t a terve szerint a bombatárba szerelt forgódobról és a szárnyak alatti felfüggesztési pontról egyaránt bevetheti majd a 2040-ig szolgálatba maradó B-52H 2018-tól, vagy 2019-től.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

AgustaWestland HH-101A Caesar.

Dassault Mirage 2000-5F.

Lockheed Martin F-22A Raptor.

Sud SE-3130 Alouette II.

MiG-29.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

Westland Sea King HAS.6.

McDonnell Douglas F/A-18A+ Hornet.

Dassault-Dornier Alpha Jet A.

Hawker Beechcraft U-125A.

Sikorsky UH-60JA.

MiG-23BN.

Saab J35J Draken.

Lockheed P-2H Neptune.

Boeing CH-47JA Chinook.

Breguet 1050 Alize.

Aerospatiale AS-532UL Cougar.

Szólj hozzá

HMAS SYDNEY Denel Aviation CSH2A Rooivalk Panavia Tornado Airbus A310 CHARLES DE GAULLE 2SZ35 Koalicija–SZV KAMAZ-6560 RKM-5M Pilatus PC-7 Mk II Antonov AN-32RE Dassault Rafale Mil Mi-25 Hind THAAD HOBART-osztály USS MILWAUKEE (LCS 5) FREEDOM-osztály USS OMAHA (LCS 12) AGM-84N Harpoon Block II+ AGM-158B JASSM-ER Boeing B-52H Stratofortress