2015. dec 19.

2015.12.19

írta: Netarzenál
2015.12.19

Lengyelország 273 millió dollárért vásárol a hazai fejlesztésű Poprad rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerből. Ebből az AMZ-Kutno Zubr-P 4x4 terepjáró páncélozott járműre telepített, távirányítású toronyra szerelt, négy Grom infravörös irányítású kézi légvédelmi rakétával felfegyverzett rendszerből eddig két prototípus épült meg. Ezek mellé 77 sorozatban gyártott kerül leszállításra 2018-tól 2021-ig évente 14, 22, 22 és végül 19 darabos mennyiségben. A friss gyártású Popradok mellé a megépített két prototípus is a sorozatban gyártottakkal fog szolgálatba állni, de csak az azokkal teljesen megegyező kialakítást hozó átépítést követően.

51 évnyi szolgálati idő után 2016. január elsejével nyugdíjba vonul Hollandiában az Aérospatiale SA316 Alouette III helikopter. A típus majdan 77 hadrendbe állított példánya közül az első 1964-ben került átadásra. A könnyű helikoptereket a szállítási feladatokon kívül felderítésre, futárszolgálatra, valamint az egészségügyi evakuálási feladatokra is igénybe vették az eltelt öt évtized során összegyűjtött több mint 450000 repült óra alatt.

Svédország december 17-én átvette az első teljes képességű NHIndustries (NHI) NH90 (helyi jelölés HKP 14F) tengeralattjárók elleni harcra specializált helikopterét. A skandináv állam eredetileg öt tengeralattjárók elleni és 13 kutató-mentő (helyi jelölés HKP 14E) feladatkör ellátására képes variánst tervezett beszerezni. Ezt később 9-9 arányra módosították. Az NH90-es helikopterekből eddig 260 darabot adtak már át 13 nemzet haderőnemei számára.

A következő évtől újra élénkebbé válik Tel-Aviv és Washington között a tárgyalás, a Lockheed Martin F-35B Lightning II vadászbombázók beszerzése ügyében. A 33 hagyományos fel-és leszállásra képes A változat mellé a zsidó állam további 17 rövid fel-és leszálló képességgel bíró B modifikációt is hadrendbe állítana.

Hadihajók fedélzetére telepítve szeretne egy tesztsorozatot lefolytatni az izraeli haditengerészet az Iron Dome tüzérségi lövedékek elleni védelmi rendszerrel. A cél, a kétezres évek elején a Földközi-tengeren feltárt óriási földgáz mezőkön létesített fúrótornyok védelme. A Tamar (datolya) és a Laviatán (bálna) gázmezők becsült készlete 1.480 milliárd köbméter. Az ezekből kitermelt földgáz jelentős részét szolgáltatja az izraeli villamos energia termelésnek.

Elhagyta Németországot az ötödik DOLPHIN-osztályú tengeralattjáró. Az izraeli megrendelésre épített INS RAHAV nevű egység, akárcsak 2014-ben átadott testvérhajója az INS TANIN újgenerációs, nagyobb hatótávolságot biztosító levegő-független meghajtó rendszerrel rendelkezik.

Törökország úgy döntött, hogy a BAE Systems-el működik együtt a nagyra törő nemzeti vadászgép projekt (Milli Muharebe Uçagi - MMU) sikerének érdekében. A jelenleg még TF-X néven is ismert program célja az F-16-ok leváltása 2030-as években egy hazai előállításban készülő korszerű vadászbombázóval. Hazai részről a fővállalkozó a Turkish Aerospace Industries (TAI) lesz.

Irak számára újabb páncélos technikát adott át a cseh Excalibur Army. A T-72-es harckocsikból és BVP-1 [Csehszlovákiában beépített BMP-1] gyalogsági harcjárművekből álló szállítmány pontos mennyiségéről a felek nem hoztak nyilvánosságra adatokat.

December 15-én leszállították a Japán Tengerészeti Önvédelmi Erők számára az utolsó Eurocopter H135 helikoptereket is. A 14. és a 15. gép, akárcsak korábban átadott, és 2011-től szolgálatba lépett társaik a pilótaképzésben vesznek részt TH135-ös jelzéssel.

Immáron Japánban is kezdetét vett a Lockheed Martin F-35A Lightning II vadászbombázók gyártásának egyik leglátványosabb fázisa, az összeszerelés. A Mitsubishi Heavy Industry nagojai gyárában a törzs, a farokrész és a szárnyak összeillesztésével elkezdett alakot ölteni az első szigetországban megszülető példány, az AX-5-ös december 15-én. Ez a példány várhatólag 2017-ben készül el. Az első négy japán F-35-ös még a texasi Fort Worht-ben kerül legyártásra. A Nagojában lévő gyár a második USA-n kívüli hely, ahol korunk egyik legmodernebb harci gépének gyártása folyik, az olaszországi Cameri mellett.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Boeing CH-47D Chinook.

MiG-23MF.

Panavia Tornado F.3.

Rockwell B-1B Lancer.

Kawasaki C-1.

McDonnell Douglas F-4F Phantom II.

Dassault Super Etendard.

Aero L-159A ALCA.

Saab TF35 Draken.

Northrop Grumman B-2A Spirit.

Mil Mi-24V.

Mirage IIIE.

Boeing C-17A Globemaster III.

Korea Aerospace FA-50PH Golden Eagle.

Lockheed F-104G Starfighter.

Sud SE-3130 Alouette II.

Szu-35Sz.

Boeing-Sikorsky RAH-66 Comanche.

Lockheed U-2S.

Fiat G-91Y.

LMAASA IA-63 Pampa II.

Saab JA37C Viggen.

Sepecat Jaguar E.

Szuhoj T-50.

Boeing Vertol CH-46D Sea Knight.

Szólj hozzá

Poprad AMZ-Kutno Zubr-P Grom Aérospatiale SA316 Alouette III NHIndustries NH90 HKP 14E HKP 14F Lockheed Martin F-35B Lightning II Iron Dome DOLPHIN-osztály RAHAV MMU TF-X T-72 BVP-1 BMP-1 Eurocopter H135