2016.01.23

2016.01.23. 07:11

Franciaország Ausztráliával közösen vizsgálja, hogyan lehetne az NH90TTH helikoptereket a lehető legjobban, de minimális kiadással a különleges erők igényeinek megfelelővé tenni. Párizs a Eurocopter H225M Caracal, míg Canberra Sikorsky S-70A speciálisan felszerelt utódját szeretné megtalálni az európai forgószárnyasban. A különleges erők részéről gyaníthatóan igény lenne egy, a tehertér padlóján kialakított nyílásra a gyorsköteles ereszkedéshez, a hátsó teherrámpán elhelyezett további géppuskára, valamint a kibővített kommunikációs rendszerre is.

Izraelben igen alapos korszerűsítésnek tervezik alávetni az amerikai Boeing F-15I Raam vadászbombázókat. Az F-35-ös megjelenése ugyanis nem szorítja nagyon háttérbe a nagy hatósugarú, nagy teherbírású típust. Központi elemként az újabb fegyverintegráció mellett egy AESA antennájú rádiólokátor beépítése is napirenden van. Ennek típusa még nem eldöntött tény, de a Raytheon APG-82(V)1-e jó eséllyel indulhat a megrendelés elnyerésért.

Még nem eldöntött tény, hogy az ócskavas telep, vagy a múzeumi öregkor vár az indiai INS VIRAAT (R22) repülőgép-hordozóra, de az igen, hogy ez lesz az utolsó január, amit szolgálatban tölt. Az élemedett kor mellett szó az a tény is, hogy a fedélzeti csapásmérő erőt képviselő Sea Harrier-ből napjaikra már csak hat példány repülőképes, Nagy-Britannia kimerült mint alkatrészforrás és ezt az alváltozatot máshol nem rendszeresítették.

Egyenlítői-Guinea azt tervezi, hogy BMP-3 gyalogsági harcjárművek vásárol Oroszországból. Tavaly Moszkva egy 200 darabos megrendelést adott fel a típusra, de a 60-60 darabos mianmari és marokkói megrendelések eltörpülhetnek az Irakból és Szaúd-Arábiából várató 500 és 950 darabos megrendelés mellett. Az orosz páncélos megjelenése nagy előrelépést fog jelenteni az afrikai ország haderejében, ahol jelenleg fél tucat BRDM-2-es, 20 ex-cseh BMP-1-es és fél tucat BTR-70-es található meg.

Várhatólag 2017-ben fog levegőbe emelkedni az első, csökkentett gyártási költségekkel rendelkező rotorlapátokkal a Bell V-22-es billenőrotoros gépe. Az új rotorlapátok gyártási technológiája meg fog egyezni a V-280-as típushoz majdan készülőkkel. A típust érintő további fejlesztések lesznek a teljesítményt kevésbé csökkentő porszűrők, valamint a kisebb infravörös hőkép.

Január 12-ém a Csendes-óceán felett kijelölt térségben első alkalommal került sor az AIM-9X Sidewinder légi-harc rakéta indítására a Lockheed Martin F-35-ös fedélzetéről. Az indítást végző AF-1-es példány jelenleg a 461. teszt repülőszázad állományában található meg.

Idén márciusban várhatólag végleg befejeződnek a munkálatok a USS AMERICA (LHA 6) fedélzetén. 2012 június 4-én került vízre a USS AMERICA partraszállást támogató hordozó, a Huntington Ingalls Industries Pascagoula-i hajógyárában. Az akkor még csak nagyjából 29000 tonnás hajó, ha teljesen elkészül 44971 tonnás vízkiszorítású lesz, hossza 257 méter, szélessége 32 méter. Legénységének létszáma 1059 fő, ebből 65 tiszt és mellettük további 1687 fő elhelyezésére nyílik lehetőség. A WASP-osztály egységeihez képest nagyobb hangárfedélzettel, kibővített repülőgép üzemanyag-tároló kapacitással és „zöld”üzemanyaggal üzemelő gázturbinás hajtóművekkel rendelkező egység mozgatásáról villanymotorok gondoskodnak. Feladata elsősorban az F-35B Lightning II-esek és az MV-22 Osprey gépek szállítása lesz a partraszállások légi támogatása céljából.

Már a brazil nemzeti lobogó leng az egykori francia SIROCO, most már BAHIA (G40) tatján Toulon kikötőjében. A partraszállító hajón a Dél-Amerikába történő áthajózás előtt még akad egy kis javítani és festeni való.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Douglas A-4N Skyhawk.

Kawasaki P-1.

Bell 412HP.

Avro 698 Vulcan B.2.

Lockheed C-141B Starlifter.

Sepecat Jaguar E.

Fairchild A-10A Thunderbolt II.

Transall C-160D.

AIDC AT-3.

Boeing Vertol CH-46E Sea Knight.

Dassault Mirage 2000C.

Saab S100D Argus.

Boeing B-52H Stratofortress.

Szuhoj Szu-30MKI.

British Aerospace Harrier GR.7.

Canadair CT-133 Silver Star.

AgustaWestland T-129A ATAK.

Antonov An-32.

AgustaWestland AW-149.

Fiat G-91T/3.

McDonnell Douglas F-15C Eagle.

Saab JA37D Viggen.

Kawasaki XC-2.

Dassault Mirage IIIRS.

Hawker Sea Fury FB11.

General Dynamics F-16C Fighting Falcon.

süti beállítások módosítása