2016. jún 11.

2016.06.11

írta: Netarzenál
2016.06.11

Június 3-án Portugália számára átadta a General Dynamics European Land Systems (GDELS) az utolsó 14 Pandur II-es gyalogsági harcjárműveket a megrendelt 188-ból. A páncélosokat még 2005 februárjában rendelték meg, 260 darabos mennyiségben. Azonban a 390 millió dolláros beszerzés 2012 októberében a megrendelő által vélt késedelmes szállítási időpontok miatt megakadt, de végül egy csökkentett mennyiségben és költségvetéssel valósult meg.

Nem bírják a Perzsa-öböl melegét a brit haditengerészet legmodernebb felszíni egységei a TYPE 45-ös rombolók. Ugyanis a Közel-Kelet térségében hajózva, rendszeresen az integrált elektromos meghajtási (IEP) rendszerek hibájából áramszünetek teszik változatossá a fedélzeti létet.

Izraelben a Golán-fennsíkon tartott hadgyakorlat során a műszaki csapatok már használták a Namer páncélozott szállító harcjármű műszaki változatát. A világnak ez év áprilisában bemutatott variáns elsősorban aknamezők mentesítésére, más páncélosok vontatására és kisebb árkok, vízfolyások áthidalására alkalmazható.

Még egy hír elejéig Izraelben és a páncélosoknál maradunk, ugyanis az Elbit a harckocsik és egyéb páncélos járművek személyzete számára is megalkotta a repülőgépekről és a helikopterekről jól ismert sisakkijelzőt. Az IronVision kamerarendszere 360 fokos, nagy felbontású képek segítségével biztosít valós képi információkat a személyzet tagjai számára nappal, éjszaka, bármilyen időjárási viszonyok között, 150-300 méteres távolságon belül.

Az újonnan kinevezett török ​​védelmi miniszter, Fikri Isik és pakisztáni kollégája Khawaja Muhammad Asif találkozott múlt hét péntekén Iszlámábádban, hogy megvitassák országaik jövőbeli kétoldalú védelmi együttműködési lehetőségeit. A találkozót követő sajtótájékoztatóból kiderült, a megbeszélések során fő szerepet a török T129 ATAK harci helikopter Pakisztán általi beszerzési lehetősége képezte. Ellentételezésként a Pakisztánban gyártott Super Mushshak alapfokú oktató repülőgép török megvásárlási lehetősége került felajánlásra. Haditengerészeti téren is lehetséges a kooperáció, ugyanis a török ADA-osztályú (ismert MILGEM-osztályként is) korvettekből akár négyet is megvásárolna Pakisztán, de a pakisztáni haditengerészet AGOSTA-osztályú tengeralattjáróinak modernizációs programjában is szívesen látnák a török védelmi ipar tagjait.

Mivel a kongresszusi jóváhagyás már 2014-ben megszületett, így Katar véglegesítette 24 Boeing AH-64E Apache Guardian harci helikopter megrendelését, amikkel a felfegyverzett Aerospatiale SA 342 Gazelle helikopterek váltják le. A 3 milliárd dolláros szerződés 2019-re ütemezi az első forgószárnyas átadását, míg az utolsó 2020 májusában érkezik meg a megrendelőhöz. Fegyverzetükben a AGM-114R Hellfire lézeres irányítású rakéták, valamint a FIM-92H Stinger levegő-levegő rakéták is megtalálhatók lesznek.

Jó eséllyel elektromos tűz tette mozgalmassá a dél-afrikai tűzoltók életét a múlt hét péntekén. A lángok ugyanis a fokvárosi kikötőben horgonyzó VALOUR-osztályú fregatt, az SAS AMATOLA fedélzetén csaptak fel és nagyjából 45 percig tomboltak. A tűz oltásában a haditengerészeti tűzoltók mellett a városi tűzoltók is részt vettek. A hírek szerint személyi sérülés nem történt, és fregattban is elenyésző kár keletkezett.

Új időtartam rekordot állítottak fel Kínában, már ami a Tupoljev Tu-16-os bombázók helyi gyártású példányaival történő tenger feletti repülést illeti. A H-6K variánssal ugyanis 10 órán át cirkáltak a Dél-kínai-tenger feletti légtérben, amire ilyen hosszú időtartamban eddig még nem volt példa.

Kanadában a liberális kormány köreiből kiszivárgott hírek szerint a légierő számra a Boeing F/A-18E/F Super Hornet vadászbombázók beszerzését tervezik. Ottawában a döntéshozók még nem hozták meg a végleges döntést a Lockheed Martin F-35-ös program törléséről, de már többször megemlítették nyilatkozataikban ezt a lehetőséget. Persze ezt még nem kell meghozni, jó eséllyel Kanada is azt az utat fogja bejárni, amit Ausztrália. Ott ugyanis az F/A-18A/B Hornet mellé az F-35 Lightning II-es hadrendbe állásáig a jelentősen továbbfejlesztett Super Hornet került beszerzése, a régebbi gépek alapos modernizálása mellett. Kanadában 400 millió dollárt szánnának nagyjából 80 darab CF-18-as korszerűsítésére, amivel egy évtizeddel tovább maradhatnának szolgálatban a gépek.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Saab JAS-39C Gripen.

AgustaWestland AW-159 Wildcat.

Lockheed Martin F-16CJ Fighting Falcon.

Dassault Mirage 2000D.

Avro 698 Vulcan B.2.

Lockheed F-104G Starfighter.

Alenia Aermacchi C-27J Spartan.

Aero L-39ZA Albatros.

Dassault Rafale M.

Northrop CF-116D.

NHI NH90NFH.

Hawker Siddeley Buccaneer S.2B.

Grumman E-2C Hawkeye.

Alenia Aermacchi M-346 Lavi.

Boeing F-15SG Strike Eagle.

Dassault Mirage 2000-5DI.

Szu-30MKI.

Sepecat Jaguar GR.1A.

Dassault-Dornier Alpha Jet A.

BAE Systems Hawk 165.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

Pilatus PC-9A.

Il-28B.

Szólj hozzá

fregatt Namer Lockheed Martin F-35 Lightning II Boeing AH-64E Apache General Dynamics European Land Systems Pandur II TYPE 45 Elbit IronVision T129 ATAK AGOSTA-osztály ADA-osztály MILGEM-osztály Aerospatiale SA 342 Gazelle VALOUR-osztály SAS AMATOLA Tupoljev Tu-16 H-6K Boeing F/A-18E/F Super Hornet