2016. okt 15.

2016.10.15

írta: Netarzenál
2016.10.15

Ukrajnában a Kijevben székelő Precision Systems fejlesztett ki egy új automata gránátvetőt. Az RGS30-as jelzésű fegyver az ukrán fegyveres erők igénye hívta életre. Ők egy kicsi, könnyen hordozható, harcjárműbe ki-és beszálláskor sem akadályozó önműködő fegyvert igényeltek, minél nagyobb hatótávolsággal. Ezen koncepció alapján került megtervezésre az RGS30-as, melynek bullpup felépítése jelentősen csökkenti a hosszát. A 30 milliméteres gránátokból 5 darab fér el a szerkénytárban, mely minimálisan nyúlik csak túl a fegyver alsó síkján. Az 1600 méteres lőtávolságú fegyverből a fejlesztők elmondása szerint igen könnyen ki lehet fejleszteni további változatokat, melyek az alkalmazott gránátok űrméretében (20, 25, 30, vagy 40 milliméteres) térnének el egymástól.

Szeptember 30-án az utolsó tengeralattjárók elleni hadviselésre specializált FREMM-osztályú (Frégate Européenne Multi-Mission) fregatt került átadásra az olasz haditengerészet számára a muggianói hajógyárban. Az ALPINO nevet viselő 6700 tonnás egység, akárcsak három korábban elkészült testvérhajója a Thales Underwater Systems CAPTAS 4 alacsony frekvenciájú aktív/passzív változó mélységű szonárjával lett felszerelve. Róma számára további öt FREMM fregatt megépítése van tervbe véve, ezek közül a következő egység, mely a RIZZO nevet viseli már hamarosan befejezésre fog kerülni, átadása 2017 februárjában várható. A gyártó tervei szerint minden évben egy FREMM került majd átadásra, adott év áprilisáig befejeződően.

Október 6-án az első acéllemez ünnepélyes vágásával kezdetét vett Nagy-Britanniában a következő generációt alkotó rakétahordozó nukleáris meghajtású tengeralattjárók építési programja. A BAE Systems Barrow-in-Furness hajógyár készíti el a minden eddiginél nagyobb brit víz alatti egységek példányait, melyek hossza 152 méter lesz, míg vízkiszorításuk eléri a 17200 tonnát is. Személyzetüket 130 fő fogja alkotni, akik között a gyengébbik nem tagjai is megtalálhatók lesznek. Számukra egy külön körlet kerül kialakításra, de az oktatások lebonyolítására is egy elkülönített rész fog szolgálni. További érdekesség, hogy a hajó világításával az éjszakai-nappali fényviszonyokat próbálják majd előállítani a legénység számára. Ami talán nem ennyire jövőbemutatónak tekinthető a négy tengeralattjáró esetében, az az első időkben a Trident II D5 LE tengeralattjáróról indított ballisztikus rakéta lesz, ami a fő fegyverzetet fogja jelenteni.

Szintén ezen a napon érkeztek meg Észtországba az első CV9035 gyalogsági harcjárművel Hollandiából. A 2014 végén megszületett, 113 millió eurót felemésztő döntés értelmében 44 CV9035-ös és 6 Leopard 1-es harckocsin alapuló Dachs műszaki harckocsi beszerzéséről. Ez utóbbiakból egy példány szintén a lövészpáncélosok mellett foglalt helyet a szállítóhajó gyomrában. A fennmaradó páncélosok megérkezésére 2018 végéig sort kerítenek.

Első alkalommal próbálták ki repülés közben az új generációs TALIOS célmegjelölő konténert egy Rafale vadászbombázó alá függesztve. A Thales Optronique PDL NG (Pod de Désignation Laser de Nouvelle Génération) konténere 2014 nyarától hallgat a TALIOS névre a hivatalos közleményekben. Az infravörös és hagyományos képet egyaránt HD minőségben készítő TALIOS célmegjelölő szolgálatba 2018-tól állhat. Elsőként a Dassault Rafale vadászbombázók F3R modernizációs szintjét elért gépeken lesz majd megtalálható. Ez minden bizonnyal így is lesz, hiszen a légierő és a haditengerészet számára beszerzésre kerülő 45 célmegjelölő konténeréből 20-nak az árát már belekalkulálták a 2014 és 2019 közötti katonai költségvetésbe.

Új, megnövelt hatótávolságú rakétákkal tervezik felszerelni az orosz Pantsir légvédelmi komplexum továbbfejlesztett variánsát. A 20 helyett immáron 40 kilométerre is elrepülő rakéták elektronikai összetevőit kisebbre sikerült tervezni és ennek köszönhetően szabadult fel annyi hely, ami az igazán jelentős hatótávolság növekedést eredményezi. További elektronikai fejlesztése eredményeképpen a rakéta orrában már egy aktív radar kerül beépítésre. Az így létrejött Pantsir-SM légvédelmi rendszer termelése várhatólag két év múlva, a próbák sikeres befejeződése után veheti kezdetét. Az első prototípusok gyártása még akár ebben az évben is kezdetét veheti, amik egyaránt megjelennek majd lánctalpas páncélozott járműre és teherautó alvázára is felszerelve. Ez utóbbiról közölt rajzok alapján az eddig szállított és bevethető rakétamennyiséget is a duplájára, vagyis 24 darabosra növelnék.

Némileg előrébb tart az orosz légideszantcsapatok számára fejlesztett páncélautó programja. A 4x4-es kerékképletű, 11 tonnás tömegű, 6-8 fő szállítására képes K4386 Typhoon-VDV első példánya már el is készült. A 350 lóerős dízelmotor erejét automata sebességváltó továbbítja a futóművek felé, ezekkel elérhető legnagyobb sebesség 105 km/h, míg a maximális hatótávolság 1200 kilométer. Fegyverzetét egy a járműtest tetejére szerelt távirányítású toronyba helyezték el, amit egy 30 milliméteres gépágyú és egy vele párhuzamosított 7,62 milliméteres géppuska alkot.

Szíriából származó felvételek alapján szinte biztosra vehető, hogy a konfliktus dúlta közel-keleti ország légierejében megjelent a MiG-29-es Fulcrum SzMT változata. Arról már eddig is voltak információk, hogy a szír nagyvasakat Oroszországban korszerűsítették, de erről bizonyosságot most elsőször kaphatott a nagyvilág. A filmkockákon látható MiG-29-es szárnya alatti felfüggesztési ponton ugyanis az AKU-170E pilonon egy R-77 (AA-12 Adder) közepes hatótávolságú aktív radaros légiharc-rakéta volt látható. 2016-ból származó információk szerint Szíria összesen 30 darab egy-és kétüléses MiG-29-sel rendelkezett.

Banglades vált a következő országgá, mely megrendelte az Airbus Defence and Space C295W közepes taktikai szállítógépet. A szerződést október 11-én írták alá és mindössze egyetlen egy gépről szól, ami már a következő év második felében átadásra fog kerülni. A szerződés értékét nem hozták nyilvánosságra.

Dél-Korea légiereje az eddig megrendelt négy Boeing E-7 Peace Eye légtérfelderítő repülőgép mellé további kettőt vásárolna meg, az északi testvérállam jelentette fenyegetettségre hivatkozva. A kissé problémás fejlesztést maga mögött tudó típusból az első példány még 2011-ben érkezett meg az ázsiai országba, míg a negyedik következő év októberében kerül majd leszállításra.

Élettartam-hosszabbítással egybekötött korszerűsítési programot ajánlott a japán légierő vezetésének figyelmébe az amerikai Boeing az F-15/DJ vadászgépek tekintetében. A még mindig jelentős kirepülhető óraszámot tartogató sárkányszerkezeteket AESA antennájú Raytheon APG-63(V)3 rádiólokátorral, új számítógépekkel és elektronikus hadviselési rendszerek beszerelésével, valamint illeszkedő üzemanyag póttartályokkal és megerősített fegyverzettel (16, de akár 20 darab Raytheon AIM-120 AMRAAM levegő-levegő rakéta) tennék a 21. század eleji követelményeknek megfelelővé.

Az USAF alárendeltségében repülő Eagle vadászok sem kerülték el a Boeing figyelmét. A számukra ajánlott modernizációs csomag is tartalmazza Japán számára felajánlottakat, de egy további lehetőséget is tartogat, mégpedig a szárnyak lecserélését új gyártásúakra. Az F-15E Strike Eagle változat erősebb szárnyaival felszerelt 245 C és D variáns így 2045-ig maradhatna szolgálatban. Az első három új szárnyat a 2020-as pénzügyi évben adnák át, míg 2022-re már 10-et készítenének el belőlük és a továbbiakban év 40-et lennének képesek előállítani 2028-ig bezárólag.

Brazíliában hamarosan éleslövészeten is kipróbálják a brazil hadsereg és az EQUITRON Automacao Eletrônico Mecanica által modernizált ENGESA EE-9U Cascavel 6x6 páncélozott felderítő járművet. A program célja az, hogy bizonyítsa, a páncélos jármű kellő modernizáció után képes a kor követelményeinek megfelelni és továbbra is szolgálatba maradni. A kellő mozgékonyságról egy 320 lóerős MTU 6R926 motor, és egy ZF Friedrichshafen 6HP504C automata váltó gondoskodik az új felfüggesztéssel együttműködve. Továbbá nappali és éjszakai kamera, lézeres távmérő, Harris Falcon III taktikai rádiók, valamint a torony oldalán egy-egy Mectron MSS1.2 AC irányított rakéta alkotja korszerűsítési csomagot.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Mil Mi-24V.

McDonnell Douglas RF-4E Phantom II.

Panavia Tornado GR.4.

McDonnell Douglas F/A-18C Hornet.

Mil Mi-171SM.

CASA C-295M.

Fairchild A-10C Thunderbolt II.

Saab AJS37 Viggen.

Xian H-6K.

Grumman F-14A Tomcat.

NHI NH90TTH.

Transall C-160D.

Bell/Boeing MV-22B Osprey.

Aero L-159A ALCA.

CASA C-212-100 Aviocar.

Szólj hozzá

FREMM-osztály Raytheon APG-63(V)3 Airbus C295W RGS30 ALPINO CAPTAS 4 Trident II D5 LE CV9035 Dachs TALIOS Pantsir-SM K4386 Typhoon-VDV MiG-29 SzMT Fulcrum AKU-170E R-77 AA-12 Adder Boeing E-7 Peace Eye Boeing F-15/DJ ENGESA EE-9U Cascavel MTU 6R926