2016. okt 29.

2016.10.29

írta: Netarzenál
2016.10.29

Lengyelország két Gulfstream G550 üzleti repülőgépet szerez be a VIP szállítási feladatok ellátására. A két gép 2017. augusztus 17-ig kerül majd leszállításra, a két gépért Varsó 111 millió dollárt fog fizetni. Egy további, szintén kormányzati szállítási célokra szolgáló repülőgépet is be kívánnak szerezni, ez azonban nem 8 fős szállítási kapacitású lesz, hanem 65-100 utast tud majd a levegőbe emelni. Itt azonban nem fő szempont, hogy új gyártású legyen.

Oroszországban már elkészült a Szuhoj T-50 PAK-FA kilencedik prototípusa is. A tervek szerint ez a példány már a sorozatban gyártandó példányok fedélzeti elektronikájának és a fegyverzet próbáinak elvégzésére fog szolgálni. A típus új hajtóművéről is érkezetek hírek. Ezekből kiderül, hogy a 117-es gyártmány 2017 utolsó negyedévében fog első alkalommal a levegőbe emelkedni és várhatólag két évig fog tartani a tesztelés.

Az izraeli légierő átvette a negyedik Lockheed Martin C-130J Super Hercules katonai szállító repülőgépét. A helyi megnevezéssel Sámson-nak hívott típusból az év végéig még további két példányt fognak leszállítani számukra. Egy hetedik példány 2018 végére fog hadrendbe állni.

Most már nem titkos az a terv, melyet az izraeli haditengerészet szándékozott véghezvinni. Helyi lapértesülések szerint ugyanis az eddig megrendelt hat DOLPHIN-osztályú tengeralattjáró mellé további hármat kívántak megrendelni Németországtól. Meg kell jegyezni, hogy ebből a hatból az utolsót még csak a következő évben adják át számukra. Az újabb 1,3 milliárd dolláros beszerzés tényét a védelmi minisztérium eddig még nem erősítette meg.

Katarban már majdnem a megrendelt, 62 darab Leopard 2A7 + fele leszállításra került. A Krauss-Maffei Wegmann által készített harckocsi tornyának tetőpáncélzatára egy 12,7 milliméteres nehézgéppuskával ellátott FLW200-as távirányítású fegyverállvány került felszerelésre. Katar a modern páncélosokhoz megkapja a Rheinmetall Waffe Munition 120 milliméteres programozható DM11-es lövedékét is.

Iránban sikerrel tesztelték a helyi fejlesztésű aktív páncélzatot. A Zolfaqar harckocsira szerelt rendszer fázisvezérelt radar segítségével érzékeli a páncélos felé rapülő rakétákat és lövedékeket. A 360 fokos körben védelmet biztosító aktív páncélzat felépítése lehetővé teszi, hogy mindenféle járműre felszerelhető legyen.

Új-Mexikóban már augusztus óta folyik a tuniszi légi-és földi személyzet típusátképzése a Bell OH-58D Kiowa Warrior felderítő helikopterekre. A hat hónapos időszak alatt 24 pilóta és 50 műszaki mélyül a típus rejtelmeiben. A 24 Bell OH-58D Kiowa Warrior felderítő helikopter felszerelésekkel és fegyverzettel együtt 100 millió dollárba került az észak-afrikai országnak.

Nigéria október 21-én aláírta a szerződést Pakisztánnal 10 Pakistan Aeronautical Complex Super Mushshak alapfokú oktató repülőgépről. A Saab MPI-17 továbbfejlesztésével létrejött gépet 260 lóerős Lycoming dugattyús motorral látták el, amelyekből Szaúd-Arábia, Omán, Irán, Katar, és Törökország is rendelt már.

Ukrajna kész gázturbinákat szállítani India számára, amennyiben Új-Delhi megvásárolja Oroszországtól a fegyveres összetűzések miatt hajtóművek nélkül maradt a Project 22350 ADMIRAL GORSKOV-osztályú fregattokat. A közelmúltban megjelent hírek többségében csak az Sz-400-as légvédelmi komplexumok eladása szerepelt a két ország közötti megegyezés említésében, pedig a hányatott sorsú hajóosztály India számára történő eladásáról is folynak tárgyalások. Kormányközi megállapodás már megszületett négy egység beszerzéséről.

Két éve folyó tárgyalások után újra sínen van a japán ShinMaywa US-2 kétéltű repülőgépek India számára történő eladása. Az egyeztetések legutóbb az miatt akadtak meg, mert a vevő túlságosan magasnak találta a beszerzési árat. Most japán 133 millió dollárról, 113 millióra csökkentette az egyes példányok darabárát, ami már elfogadhatónak tűnik Új-Delhi számára. A 12 gép beszerzéséről folyó tárgyalások sok forrás szerint már a vége felé járnak.

A Fülöp-szigeteki Köztársaság a dél-koreai Hyundai Heavy Industries hajógyártól rendelte meg két új fregattját. A 2600 tonnás egységek az INCSÖN-osztályon alapulnak. A 107 méter hosszú egységek 4500 tengeri mérföld hatótávolsággal rendelkezik majd és fegyverzetükben egyaránt megtalálható lesz a légi, felszíni és felszín alatti célpontok ellen alkalmazhatók is.

A Cobham már szerződést kötött a Bell-Boeing párossal a tengerészgyalogság MV-22B Osprey billenőrotoros repülőgépek fedélzetére szánt légi utántöltő rendszer fejlesztéséről. A VARS (V-22 Aerial Refueling System) lehetővé teszi majd, hogy az Osprey támogassa a haditengerészet és a tengerészgyalogság repülőgépeit üzemanyag átadásával.

A VARS minél előbbi rendszerbe állítása jelentősen segítené a Lockheed Martin F-35B Lightning II harcászati alkalmazásának bővítését. A szállítótérbe könnyedén beszerelhető VARS alapját a Cobham FR300-as hajlékony csöves légi üzemanyag átadó rendszere fogja képezni, ami már használatban van a KC-130-as gépeken, de a légi utántöltésre bérelhető Omega KC-707 tankerein is ezt alkalmazzák. Az első VARS várhatólag a tesztek befejeződése után, 2018-ban kerül majd átadásra.

Ecuador vevőt keres három, már több mint egy éve használaton kívül helyezett HAL Dhruv helikopterére. Az indiai típust 2008-ban vásárolták meg hét példányban 45 millió dollárért. Ezek közül négy került veszteséglistára 2009 és 2015 között. A legutóbbi eset után szüntették be a típust repülését az ecuadori légierő (Fuerza Aérea Ecuatoriana) színeiben.

Végrehajtotta első repülését a brazil haditengerészet részére gyártott első H225M helikopter. A BRA-05 prototípust Telephonics APS-143 radarral, SAFIRE III elektrooptikai/infravörös kamerákat rejtő szenzortoronnyal, valamint két MBDA AM39 B2M2 Exocet hajók elleni rakétával is felszerelték. A haditengerészet 2018-ban fogja átvenni az új forgószárnyast.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Dassault Mirage 2000D.

General Dynamics F-111F Aardvark.

Westland WG-13 Lynx HAS.3S.

General Dynamics F-16CG Night Falcon.

Hongdu L-15 Falcon.

Fairchild A-10C Thunderbolt II.

PZL-Okecie PZL-130TC-2 Turbo Orlik.

McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle.

Panavia Tornado GR.4.

Grumman S-2F Tracker.

Mil Mi-2.

Rockwell B-1B Lancer.

Eurofighter Typhoon T.3.

Dassault Rafale M.

Szólj hozzá

Gulfstream G550 Lockheed Martin fregatt Bell ShinMaywa US-2 DOLPHIN-osztály Cobham VARS MV-22B Osprey HAL Dhruv Super Mushshak Project 22350 ADMIRAL GORSKOV-osztály Szuhoj T-50 PAK-FA C-130J Super Hercules Leopard 2A7 + DM11 Zolfaqar OH-58D Kiowa Warrior Bell-Boeing FR300 H225M BRA-05 Telephonics APS-143 SAFIRE III MBDA AM39 B2M2 Exocet