2017. sze 30.

2017.09.30

írta: Netarzenál
2017.09.30

Egy újabb 57 milliméteres gépágyút magába foglaló tornyot mutatott be a szlovén Valhalla cég. A Hildgard 57-es jelzést viselő eszközzel várhatólag a következő évtől kezdik majd meg a próbákat. A távirányítású toronyba a szovjet eredetű, eredetileg vonatott Sz-60-as gépágyú került beszerelésre egy vele párhuzamosított 14,5 milliméteres KPVT nehézgéppuskával együtt. A gépágyúhoz 33, míg a géppuskához 300 lövedék helyezhető el a toronyban. A gépágyú lőszerrel történő ellátásáról az eredeti töltőléces megoldás helyett egy láncos lőszertovábbító gondoskodik, így mind a 33 lőszer készen áll az egymás utáni közvetlen lövéskiváltásra. A lőszerkészlet töltése a hordozó páncélozott jármű belső teréből megoldott. A Hildgard 57távirányítású torony tömege 3950 kilogramm, magassága 80 centiméter, a beépített lőfegyvereket +60 és -12 fok között képes emelni, illetve süllyeszteni.

Lengyelország pályázatot írt ki 28 Bergepanzer 2-es műszaki harckocsi modernizálására. Ebből a mennyiségből első körben 2018 és 2022 között 8 kerülne átalakításra. Ezek során erősebb motorokat fognak beépíteni, hogy könnyebben mozgathatók legyenek a korszerűsítésen szintén átesett és immáron 65 tonnás tömeggel rendelkező Leopard 2PL/2A5 variánsok is. Szintén a műszaki mentést fogja elősegíteni a 20-ról 30 tonnára emelkedett emelőképességű daru és a megnövelt vonóerejű csörlő. A sérült harckocsi műszaki harckocsihoz történő csatlakoztatása a személyzet kiszállása nélkül is lehetővé fog válni, de megerősítik a test és a fenékpáncélzatot is. A fennmaradó 20 darabos mennyiség ugyanilyen képességeket biztosító átalakításához 2022-től szeretnének hozzáfogni a hadsereg vezetői.

A cseh hadsereg kérésére fejlesztette ki a 8x8-as kerékképletű General Dynamics-Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeug GmbH Pandur II CZ gyalogsági harcjármű új változatát a Tatra. A 120 milliméteres Soltam Cardom aknavetőt a deszanttérben helyezték el, melynek kétfelé nyitható tetőpáncélzata teszi lehetővé a teljes, körkörös tüzelést. Az első aknagránát kilövését a megállástól számított 30 másodpercen belül képes végrehajtani a 6800 méteres legnagyobb lőtávolságú aknavető. A percenkénti 18 lövés leadására képes, digitális tűzvezető rendszerrel is felszerelt Soltam Cardom aknavetőhöz a Pandur II CZ belső terében 50 darab aknagránátot helyeztek el. A cseh hadseregben a Pandur II CZ gyalogsági harcjármű hat variánsát (lövészpáncélos, parancsnoki, műszaki, egészségügyi és radarral, valamint radar nélküli felderítőt) rendszeresítették, összesen 199 darabos mennyiségben, 2007 és 2012 között.

Igencsak átfogó korszerűsítési csomaggal rukkolt elő a cseh Aero Vodochody Aerospace, az L-159 ALCA (Advanced Light Combat Aircraft) könnyű támadógépek számára. Az orrba beépített Grifo rádiólokátorhoz tartozó szoftverfrissítés mellett célzókonténer integráció, új elektronikai hadviselési rendszerek, üzemanyagtartályokkal és szárnyvégi rakétaindítókkal ellátott szárnyak, merev üzemanyag-felvevő csonk, éjjellátó szemüveggel kompatibilis kabinvilágítás és sisakkijelző képezi a modernizációs csomag részeit. A tervezők a fejlesztés irányvonalát megpróbálták összhangba hozni a cseh légierő igényeivel és az esetleges külföldi megrendelésekkel is.

Németország egy újabb Airbus A400M Atlas teherszállító/légi utántöltő repülőgéppel lett gazdagabb. Az MSN59-es az idén átadott 12. Atlas és a 13. amit Berlin számára gyártottak le a megrendelt 53-ból. Az Alsó-Szászországban található Wunstorfhoz légibázison állomásozó 62. Légiszállító-ezred kötelékébe kerülő MSN59-es mellesleg az 50. legyártott A400M.

Hamarosan elkezdi a második, spanyol megrendelésre épített Airbus A400M teherszállító/légi utántöltő repülőgép tesztjeit a gyártó. A decemberben átadott első példány ez utóbbi képességgel még nem rendelkezett. Az első felszállás időpontja még nincs meghatározva, hiszen ez még kitolódhat a földi próbák során jelentkező hibáknak köszönhetően. Mindenesetre az átadási ceremóniát még az év vége előtt szeretnék megejteni.

Nagy-Britanniában bejelentették a Type 26-os, vagy, ahogy még emlegetni szokták a CITY-osztályú fregattok második egységének a nevét. A HMS GLASGOW első testvérhajója a BELFAST nevet fogja viselni.

Megérkezett Angliába a harmadik Boeing RC-135W Airseeker rádióelektronikai felderítőgép is az Egyesült Államokból. A típus beszerzéséről még 2010-ben írták alá azt az 1 milliárd dolláros megállapodást, melynek értelmében az addig légi üzemanyag utántöltőként szolgáló KC-135R gépekből hármat alakít át az L3 Technologies rádióelektronikai felderítőgéppé. Az azonos feladatkört ellátó BAE Systems Nimrod R.1-ek pótlására megvásárolt, viszonylag alacsony repült óraszámmal rendelkező, utolsó szériába tartozó példányok közül az utolsó átadását 2017 végére tervezték be és ezt az időpontot sikerült is tartani, akárcsak a másik két példány esetében. Például a tervezett időponthoz képes hét hónappal korábban került átvételre a RAF második Airseeker gépe. A típust üzemeltető 51. repülőszázadnak otthont adó Lincolnshire-i repülőtérre utolsónak megérkező gép a ZZ666-os lajstromot viseli.

Iránban bemutatták a Heidar-41 névre hallgató önjáró tüzérségi eszközt. Ez nem más, mint egy orosz eredetű KrAZ 4x4-es kerékképletű katonai teherautó alvázára szerelt, szintén a szovjet időkből származó D-30-as tarack. A kicsit több mint 4,8 méter hosszú lövegcsővel ellátott tarackot automata töltővel látták el, célrairányzását hidraulikus rendszer végzi.

Dél-Koreában a Védelmi Minisztérium bejelentette, hogy további TA-50-es felfegyverezhető gyakorlógépek beszerzését fogják végrehajtani. A Korea Aerospace Industries (KAI) által gyártott, de amerikai segítséggel létrejött T-50-es Golden Eagle típus továbbfejlesztett, 4,5 tonnányi fegyverzet szállítására képes variánsát az öregedő Northrop F-5F Tiger II kétüléses repülőgépek pótlásaként fogják felhasználni a pilóták harckiképzési részében. Ezekből jelenleg 36 darab van szolgálatban, a hasonló feladatra használt 51 F-16D Fighting Falcon mellett. A 2019-től beszerzésre kerülő gépek mennyiségét most még nem hozták nyilvánosságra.

Szeptember 25-én az amerikai haditengerészet átvette a 11. LCS-osztályú fregattját. A USS FREEDOM tervei alapján ötödikként megépített USS LITTLE ROCK (LCS 9) testvérhajói közül a legmagasabb pontszámmal, vagyis a legkevesebb hibával teljesítette az átadás előtt próbákat. A USS LITTLE ROCK (LCS 9) várhatólag decemberben fog szolgálatba állni.

Nagy-Britanniában végrehajtotta első repülését az elsőnek modernizált brazil AH-11B Super Lynx helikopter. A brit jelölésrendszerben Super Lynx Mk.21B-ként emlegetett variáns egy 2014 júliusában megkötött, 160 millió dolláros (117 millió euró) értéket meghaladó szerződés keretében kerül modernizálásra az AH-11A Super Lynx (Super Lynx Mk.21A) változatból. Az Egyesült Királyságban található Yeovilban, egy átfogó korszerűsítési program során, mind a nyolc dél-amerikai Super Lynx LHTEC CTS 800-4N hajtóműveket kap (ezekkel lettek ellátva a Lynx Mk.9A, a Super Lynx 300 és az AW159 változatok is), új navigációs és elektronikus hadviselés támogató rendszerek kerülnek beépítésre, de színes kijelzők is megjelennek a pilótafülke műszerfalán és a pilóták már éjjellátó szemüveget is alkalmazhatnak majd feladataik lerepülése során. Az első három korszerűsítésen átesett forgószárnyas a következő évben került majd vissza Brazíliába.

A következő rövidhír is Brazíliából érkezett és szintén forgószárnyasról szól, ugyanis hat év alatt a Helibras/Airbus H225M (H-36) Caracal típus átlépte a 10000 repült órát. A Super Puma legfejlettebb leszármazottja hat évvel ezelőtt kavarta fel első alkalommal a levegőt a dél-amerikai kontinensen és napjainkra már egy több mint tucatnyi, egészen pontosan 18 példány került átadásra az ország hadereje számára a 2008-ban megrendelt 50-ből.

Lehetséges, hogy igen hamar két Lockheed Martin P-3C Orion tengerészeti járőrgép fog majd argentin szolgálatba állni. Ugyanis Argentínából egy szakemberekből álló küldöttség látogatta meg szeptember végén a Whidbey Island-i haditengerészeti repülőbázist. Ez a támaszpont a nyugati part fő tengeri járőrgép bázisa és itt szemrevételeztek két, hamarosan a Boeing P-8A Poseidon megjelenése miatt kivonásra kerülő Orion repülőgépet a dél-amerikai küldöttség tagjai.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Northrop F-5F Tiger II.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

Boeing AH-64DN Apache Longbow.

Agusta Westland Wildcat HMA.2.

Lockheed Martin F-22A Raptor.

Szuhoj Szu-22M4 Fitter-K.

McDonnell Douglas KC-10A Extender.

Dassault Mirage 2000D.

General Dynamics F-16AM Fighting Falcon.

Panavia Tornado ECR.

Boeing EA-18G Growler.

Alenia Aermacchi C-27J Spartan.

Boeing C-17A Globemaster III.

Szuhoj Szu-30M2.

McDonnell Douglas F-4E AUP Phantom II.

Dassault Mirage 2000-5Di.

Curtiss P-40E Warhawk.

Alenia Aermacchi C-27J Spartan.

Boeing E-7T Wedgetail.

Szólj hozzá

Valhalla Lockheed Martin Northrop fregatt Boeing D-30 BAE Systems Airbus L-159 ALCA KAI A400M Atlas Hildgard 57 Sz-60 KPVT Bergepanzer 2 General Dynamics Steyr Daimler Puch Pandur II CZ Tatra Soltam Cardom Aero Vodochody Aerospace MSN59 Type 26 CITY-osztály HMS GLASGOW HMS BELFAST RC-135W Airseeker Nimrod R.1 Heidar-41 KrAZ TA-50 Korea Aerospace Industries F-5F Tiger II LCS-osztály USS FREEDOM USS LITTLE ROCK (LCS 9)