2018. ápr 14.

2018.04.14

írta: Netarzenál
2018.04.14

Ukrajna szárazföldi hadereje számára a határon túlról szerzett be páncélos járműveket a közelmúltban. Kijev a lengyel Wtorplast cégtől vásárolt meg ismeretlen számú, talán 200 darab BMP-1AK (AK - Anti Kumulative) gyalogsági harcjárművet. A lengyeltől vásárolt páncélosokon több eltérés is megfigyelhető, így például korszerűbb rádiókkal és figyelőműszerekkel lettek ellátva, valamint egy nagyjavításon is átestek a megjelenésük alapján. A hírek szerint ezek a lövészpáncélosok a Cseh Köztársaságtól kerültek megvásárlásra a lengyel cég által és az ukrajnai Zsitomírban található üzemben folyt a kismérvű átalakításuk és nagyjavításuk. Ukrajna számos BMP-1-est veszített el javíthatatlanul az elmúlt évek harcai során, így a beszerzés végrehajtása indokolt.

Nagy-Britanniában elkezdték az SA80-as gépkarabély A3-as jelzésű változatának bevezetését a lövészalakulatoknál. Az új modifikáció "Flat Dark Earth" fantázianevet viselő festékkel lett lefestve, ami csökkenti a szabad szem általi, illetve az infravörös tartományban történő észlelhetőségét is. Mindezeken túl jobban ellenáll az időjárás viszontagságainak, valamint a mechanikai sérüléseknek és jobb a kopásállósága is. A kor kihívásainak a könnyedén eltávolítható előagy mind a négy oldalára felszerelhető Picatinny sínek jelentik a választ. Erre könnyedén felszerelhetők a szükséges kiegészítők és kialakítása olyan, hogy nem csatlakozik a fegyver csövéhez, csak a tokhoz, így nem rontja lövések pontosságát. A Heckler&Koch által végrehajtandó 5,4 millió fontos beruházást igénylő korszerűsítés lehetővé tette, hogy az SA-80A3-as tömege 100 grammal könnyebb legyen és még tovább javuljon az ergonómiája. Elsőnek 5000 darab SA-80A3 kerül átadásra a katonák számára, azonban a jövőben ez a mennyiség tovább növekedhet majd.

Egymásnak ellentmondó hírek érkeztek a Eurofighter Typhoon vadászbombázó Captor-E radarberendezésének fejlesztéséről a héten. A gyártóktól származó hírek szerint minden rendben van, azonban német védelmi minisztérium március végén arról számolt be, hogy a fejlesztés nagyjából 13 hónapos késést szenvedett. Ráadásul a radarfejlesztés költsége 585 millió euróval megemelkedett az eredeti becsléshez képest. A radar megnövekedett képességeit kihasználó számítógépes rendszerrel sincs minden rendben. Egyfelől magának a számítógépnek a légi alkalmassági vizsgálata is csúszásban van, de a hírek szerint a számítógépek gyártási üteme sem biztosított még a majdan kellő mértékben, így ezek beépítése sem valósulhat majd meg az előre eltervezett időben. Továbbá gondok adódtak a szoftverfejlesztés területén is, ami az utóbbi időben történő harcigép fejlesztés során nem újdonság. Az új Captor-E rádiólokátort a Kuvait által megrendelt példányokba szerelnék be, ezek átadásnak kezdetét ez év végére várták, de Kuvaitból származó információk szerint ezt 2020 végére elhalasztotta a Leonardo. Mindenesetre az első Captor-E radarberendezéssel március óta már folynak a légi próbák az IPA 8-as tesztpéldányba építve.

Gyakorlóbomba esett le egy francia Dassault Mirage 2000D vadászbombázóról április 10-én. A Nancy-i (Meurthe-et-Moselle) repülőtérről felszálló gépről levált eszköz 15:20 körül ért földet a Faurecia autóalkatrész gyár Nogent-sur-Vernisson melletti üzemében. A gyárban dolgozók közül két fő könnyebb sérüléseket szenvedett a fémből és műanyagból álló gyakorlóbomba becsapódása következtében. A francia légierő megkezdte az eset kivizsgálását.

A Horvátországban elért siker után Kolumbiában is megpróbálnak vevőt találni az izraeli légierő felesleges készletét alkotó F-16-okra. Az Elbit Systems és az Israel Aircraft Industries (IAI) egyaránt kínálja megvételre a régebbi F-16A/B Netz és az újabb F-16C/D Barak variánsokat a szintén Izraeltől beszerzett Kfir vadászbombázók pótlására. A General Dynamics, majd később már a Lockheed Martin által gyártott gépek egy korszerűsítéssel egybekötött üzemidő-hosszabbításon fognak átesni, amennyiben Kolumbiában a beszerzésük mellett döntenek. A modernizáció részleteiről jelenleg csak annyit tudni, hogy a Block 50-es változatok képességeihez mérhetőek lesznek. Bogota igényeinek kielégítésére 12-18 darabos F-16-os beszerzés valószínű.

Másutt is megpróbálnak piacot szerezni az izraeliek, mégpedig Dél-Afrikában. Itt a svéd Saab által gyártott JAS-39 Gripen C/D vadászbombázókhoz ajánlottak fel korszerűsítési csomagot a Rafael képviselői. Az eddig nem nagyon részletezett korszerűsítési csomag 4,5 generációs képességekkel ruházná fel a gépeket, amelyek fegyverzetébe megjelennének a Python 5 és az I-Derby ER légiharc-rakéták, valamint a Litening célzókonténer 4.1-es változata.

Katar jelentős összeget költ a Boeing AH-64E Apache Guardian harci helikoptereinek fegyverzetére. A héten Washingtonban jóváhagytak egy nagyjából 300 millió dolláros beszerzést. Ezért az összegért 5000 darab 70 milliméteres (2,75 hüvelykes) rakétát és az ezekhez felszerelhető, a BEA System által kifejlesztett APKWS II (Advanced Precise Kill Weapon Systems) irányítókészletet fog az arab állam megvásárolni.

Tajvan számára a Donald Trump vezette amerikai kormány engedélyezte a tengeralattjárók építésében gyakorlatot szerzett amerikai vállalatokkal való üzleti kapcsolatok kiépítését, vagyis Tajpej számára elérhető közelségbe kerültek az évek óta tiltott technológiák. Ezekkel még könnyebbé válhat a szigetállam számára a hazai gyártású tengeralattjárók előállítása, amire pár éve már lépéseket is tettek. Még 2001 áprilisában George W. Bush elnök jóváhagyta nyolc hagyományos meghajtású tengeralattjáró eladását, majd ennek a döntésnek a magvalósítása függőbe került. Tajvanon természetesen örülnek a legújabb döntésnek, míg Pekingben éppen ellenkezőleg. Ugyanis diplomácia csatornákon keresztül is kifejezték nemtetszésüket a döntés miatt, a médiavisszhang mellett.

Gyökeres fordulat állhat be az amerikai elnök és stábjának szállítására megvásárolandó Sikorsky VH-92A helikopterek ügyében. Az első két prototípusként szolgáló gép, az EDM-1 és az EDM-2 2017 júliusában és novemberében hajtotta végre első repülését és most a gyártót követő állami tesztekre várnak, amik ezen a nyáron kezdődnek majd el a Marylandben található Patuxent River-i bázison. Jelenleg a forgószárnyasok a New York államban lévő Owego-i Lockheed Martin létesítményben találhatók, ahol festési és belsőépítészeti munkákat végeznek el rajtuk. További négy példány pedig az építés különféle fázisában található meg jelenleg, ezek várhatólag 2019-ben kerülnek majd átadásra. A gépek beszerzését intéző haditengerészet vezetésében érlelődik az a gondolat, hogy az elkövetkező 3 év alatt, vagyis 2019 és 2021 között összesen 17 VH-92A helikoptert vásároljanak meg. A gépeket üzemeltető HMX-1 –es század állományába a 17 gép, valamint a két prototípus mellé, amiket további tesztekhez terveznek felhasználni még négy Sikorsky VH-92A kerülne, ez utóbbiak viszont csak a kiképzésben lennének használva.

A washingtoni Rentonban, márciusban vette kezdetét a 100. Boeing P-8A Poseidon tengeri járőrgép összeszerelése. A típusból a 2011-ben elkezdődött gyártás óta 82 darab készült el és jelenlegi rendelésállomány alapján a gyártósor 2022-ig termelni fog.  A P-8A-ra további megrendelések is várhatók, az egyik legközelebbi Dél-Koreából, ahol az év végéig dől el melyik gyártó termékének szavaznak bizalmat a döntéshozók. Az ázsiai országban a gyártó kapcsolatokat keres a repülőgépiparban járatos vállalatok között, éppen a P-8A bizonyos alkatrészeinek előállítása céljából. A Boeing folyamatosan dolgozik a továbbfejlesztésen, képességnövelésen. A legújabb Increment 3-as csomag magában foglal egy széles sávú műholdas kommunikációs kapcsolatot is, ami növeli a repülőgép által küldhető és fogadott adatok mennyiségét.

Még csak éppen szolgálatba állt az amerikai haditengerészetnél, máris a továbbfejlesztésen gondolkodnak a flotta vezetői az ATK Defense Electronics Systems AGM-88E AARGM Block 1 (Advanced Anti‑Radiation Guided Missile) radargyilkos rakétával kapcsolatban. Eddig a fegyverből több mint 600 darabot adott át a gyártó, azonban a következő év elejére várják a nagyobb hatótávolságú ER változat terveit a haditengerészet vezetői, akik az ezt követő negyedik évben már ezeket szeretnék látni a parancsnokságuk alá tartozó repülőgépeken. Az AARGM több példány nem teljesen újépítésű, hiszen a már régebben legyártott korai változatok rakétatestére is felszerelésre kerültek az új érzékelőegységek és fedélzeti elektronikák.

Ezen héten több hírben is megemlítésre került a Lockheed Martin F-35-ös típusa. Az egyikben egy távlati terv során került szóba a típus, ahol az amerikai rakétavédelmi ügynökség szeretné a ballisztikus rakéták felderítésére és megsemmisítésére is felhasználni a vadászbombázókat. A várhatólag hat-hét alatt megvalósítható képességre az bizakodó okot a 2014-es és 2016-os esetek adják, amikor is a Lightning II-es infravörös érzékelői sikeres követtek nyomon tesztindításban használt rakétákat. Sőt 2016-ban egy tengerészgyalogos F-35B továbbította is az adatokat egy AEGIS rendszerrel ellátott hadihajónak, ami a rakéta megsemmisítését végrehajtotta. A szinte mindenütt jelenlévő észlelőrendszer mellett a ballisztikus rakéták megsemmisítése is az elvárt feladatok közé tartozna, erre azonban az AIM-120-ok nem ideálisak, hiszen a találatot biztosító indítási ablak igencsak kicsike egy ballisztikus rakéta ellenében. Így erre a feladatra egy új rakétára lenne szükség.

A közeljövőt a hordozófedélzeti üzemre alkalmas F-35C variáns jelenti, amelyik 2019-ben lép majd szolgálatba. Ekkora a fedélzeti rendszereken már a Block 3F szoftvercsomag lesz majd megtalálható és az ebben az évben záródó tesztek eredményeképpen ez a változat már a hadrendbe állításától bevetheti a Raytheon AGM-154C Block III JSOW siklóbombát is. A maximálisan 130 kilométeres hatótávolságú, bunkerek megsemmisítésére tervezett siklóbomba irányítását műholdas navigációs rendszer, illetve a végfázisban képalkotó infravörös rendszer végzi. Az amerikai repülőgép-hordozókon már több mint 10 éve jelenlévő fegyver egy új, alacsony észlelhetőséggel rendelkező hordozóeszközzel kombinálna komoly fenyegetést fog jelenteni.

Jelenbe visszatérve pedig azt lehet leírni, hogy megtörtént az első teljesen brit üzemanyag-utántöltés is az F-35-ös történetében. A nagy-britanniai Brize Nortonból egy Airbus A330-as Voyager települt át az Egyesült Államokba, hogy az USA keleti partjainál végezhessék el az utántöltéseket.

Mexikó és Argentína között szándéknyilatkozat került aláírásra, melyben az áll, hogy a FAdeA (Fabrica Argentina de Aviones) IA-63 Pampa III felfegyverezhető kiképző repülőgép gyártása argentin segítséggel fog megvalósulni az Egyesült Államok dél szomszédjában. Hamarosan a mexikói tisztviselők meglátogatják meg a FAdeA gyárát Córdobában, és a két ország védelmi miniszterei is elkezdik majd a tárgyalásokat. Az izraeli Elbit jelentős részt vállalt az eddig igen hányatott sorsú és képességeik alapján szebb jövőre érdemes IA-63 Pampa sugárhajtású kiképzőgépek GT és III-as szériáinak létrehozásában.

Az IA-63 Pampa III sugárhajtású kiképzőgép első felszállására öt évvel ezelőtt még 2014-es dátumot mondat a dél-amerikai országban és az első példány átadását is arra az évre várták, azonban gazdasági nehézségek miatt ezek elmaradtak. A programokban további problémát okozott, hogy a 2013-as év közepén az egyre jobban elmérgesedő argentin-brit viszály miatt, egy kormányhatározat tiltotta meg a hazai megrendelésre készülő IA-63 Pampa III-as kiképző és Pampa GT könnyű támadógépek angol Martin-Baker Mk.10-es katapultülésekkel történő ellátását. Így ezeket az orosz Zvezda K-36LT katapultülésekkel tervezték ellátni, de természetesen külföldi megrendelők számára kész a gyártást végző FAdeA az angol gyártmányú katapultüléseket is beszerelni.

Három példány gyaníthatóan el fog készülni a FAdeA IA-63 Pampa III felfegyverezhető kiképző repülőgépből Argentína számára.  A tavaly alapításának 90. évfordulóját ünneplő Fábrica Argentina de Aviones repülőgépgyárban eddig csak egy, sorozatgyártásúnak tekinthető Pampa III-as készült el, azonban az EX-05-ös jelzésű (1028) repülőgép is csak az EX-04-es gépből származó alkatrészeknek köszönhetően vált teljessé és gördült ki a gyártócsarnok kapuján 2017. június 29-én. A prototípus mindezt még 2013. október 10-én megtette. Mindenesetre a kormány által a közelmúltban biztosított 30,3 millió dolláros összeg, illetve az átadások után teljessé váló vételár lehetővé fogja tenni további két IA-63 Pampa III elkészülését is. A Pampa III-as prototípusa 2015. augusztus 18-án szállt fel, a műszerfalra a már meglévő egy mellé két új Elbit gyártmányú színes folyadékkristályos kijelző került beépítésre, így a műszerezettség már a lehető legkorszerűbbé vált.

Az IA-63 Pampa III-as iránt eddig Paraguay és Bolívia érdeklődött a leginkább, eddig konkrét megrendelés nem érkezett. Az Argentin Légierő részére átadásra kerülő Pampa III-as darabszámokról még folynak a tárgyalások, jelenleg 18-20 darab körüli mennyiség megvásárlása tűnik a legvalószínűbbnek, de természetesen ez nagyban fog függni az anyagi lehetőségektől. Tavaly még nagy erőkkel folyt a gépek előállításába besegítő külföldi partner keresése. Akkor még a nemzetközi piacon való megjelenésben az argentinok szerették volna fenntartani a minél nagyobb mérvű befolyásukat, ezért az esetleges partnereknek igencsak kompromisszum késznek kellett mutatkozniuk. Tavaly év végén a német Grob repülőgépgyár mellett a dél-afrikai Paramount Group mutatkozott késznek a programba való beszállásra.

A harciasabb, szerkezetileg is megerősített GT (Generation Tactics) könnyű támadógép változat prototípusának építésének kezdete még nem ismert, de az eddig megrendelt 22 GT-t várhatólag 2014 és 2017 között tudják majd legyártani. Ennek a változatnak a szárnyai alatt két további felfüggesztési pontot alakítanak ki, így számuk összesen hétre fog növekedni, megerősítik a futóművét és a Pampa III-nál is alkalmazott erősebb, 21%-al nagyobb tolóerőt biztosító Honeywell TFE731-40-N2 sugárhajtóművel szerelik fel a régebbi példányokba épített TFE731-2C sugárhajtóművek helyett, mivel üres tömege 3000 kg felett lesz, míg a legnagyobb felszálló súly 5000 kg körül fog alakulni. Igény szerint mód nyílhat egy fix csőcsonk kialakítására is az orr-részen, így megvalósulhatna légi üzemanyag-utántöltés.

Önvédelméről 360 fokos lefedettséget biztosító radar-besugárzásjelző és infra, valamint radarzavaró dipólkötegek gondoskodnak. Az orrba a lézeres távolságmérő és célmegjelölő mellé egy képalkotó infravörös kamera is kerül, mely a földi célpontok felderítésén túl a légi célok ellen is használható lesz. Ezt egészíti majd ki az adatátviteli rendszerrel megvalósuló virtuális radar. A Pampa GT pilótája számára a sisakkijelző is nagy előnyt fog jelenteni a feladatok végrehajtása során a három kijelzővel ellátott műszerfal mellett. A szárnyak alatti három-három és a törzs alatti egy függesztési pont közül a szárnyak alatti legszélsők a légiharc-rakéták (Python IV, Python V, A-Darter) elhelyezésére szolgálnak, míg a másik négyre akár négy 317 literes póttartály is felszerelhető lenne. A törzs alattira a 30 mm-es DEFA gépágyút rejtő konténer kerülne.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

MiG-29A

Lockheed KC-130H Hercules

Panavia Tornado IDS

LTV A-7E Corsair II

Westland SH-14D Lynx

General Dynamics F-16CM Fighting Falcon

Kawasaki P-1

McDonnell Douglas F-4D Phantom II

Dassault Mirage 2000-9

Sikorsky CH-53G

CASA C-295M

McDonnell Douglas F-15D Eagle

Mitsubishi F-2A

Grumman F8F-1 Bearcat

Agusta Westland Merlin HC.3

McDonnell Douglas C-15 Hornet

Kawasaki C-2

Boeing MH-47G Chinook

Fouga CM-170R Magister

Lockheed F-104G Starfighter

Szólj hozzá

Lockheed Martin Elbit Systems Boeing AH-64E Sikorsky Captor-E Mirage 2000D Python 5 Litening Raytheon Dassault Airbus P-8A Poseidon I-Derby ER JAS-39 Gripen APKWS II VH-92A Israel Aircraft Industries F-16A/B Netz F-35 IA-63 Pampa III JSOW Eurofighter Typhoon BMP-1AK Heckler&Koch SA-80A3 F-16C/D Barak Apache Guardian BEA System ATK Defense Electronics Systems AGM-88E AARGM AGM-154C A330 Voyager FAdeA Fabrica Argentina de Aviones