2018. máj 12.

2018. 05. 12

írta: Netarzenál
2018. 05. 12

Szíria körüli légtérben tűnt fel a Svéd Légierő elektronikai felderítő repülőgépe április 30. és május 7. közötti nyolcnapos időszakban. Az S102B Korpen, mely egy nagymértékben módosított Gulfstream IVSP üzleti gép, a Földközi-tenger felett repülve gyűjtött adatokat. A típus két példánya 1992-től repül svéd felségjelzéssel, az ugyancsak ELINT feladatokra használt, 20 éves szolgálat után kivonásra került, szintén két darabos mennyiségben alkalmazott TP85 Caravelle utódjaként. A Korpen-ek leginkább a Balti-tenger felett jelennek meg és a Kalinyingrád környékén települt orosz rendszerek rádióhullámaira vadásznak, nagy magasságban repülve a nemzetközi légtérből. Gyaníthatóan a dél megjelenésnek is a már meglévő adatbázis frissítése volt a célja, hiszen számos orosz légvédelmi rendszer és hadihajó található meg a térségen.

Már 10 darab MiG-31BM Foxhound vadászgépet módosítottak a csapásmérő feladatkör ellátására Oroszországban. A vadászgépet tulajdonképpen első fokozatként használó légi indításúvá vált, a légvédelmi rendszerek számára eddig is komoly kihívást jelentő Kindzsal (Tőr) típusú hiperszonikus rakétával felszerelt MiG-31K variáns a hírek szerint akár már éles bevetéseket is végezhet.

Új lövészpáncélossal gyarapodhat az orosz tengerészgyalogosok eszköztára a közeljövőben. A BMMP számos összetevőjét az újgenerációs orosz páncélosoktól tervezik átvenni, így az Armata, a Kurganyec és Bumeráng páncélosoknál már bevált alkatrészek felhasználása igen valószínűnek tűnik. A BMMP a vízsugaras hajtómű alkalmazásával és a páncéltest kialakítása miatt igen nagy sebességre elérésére lesz képes a vízfelszínen is.

Május 10-én hajtotta végre első repülést a Törökország számára gyártott első Lockheed Martin F-35A Lightning II-es vadászbombázó. Az AT-01-es jelzést viselő gépet, valamint az azt követő 13 példányt a szerződés értelében 2022-ig kell majd átadni a török fél részére. A török pilóták első csoportja már ismerkedik az új típus rejtelemivel és több hazai bázison is folyna munkálatok az új gépek üzemeltetési körülményeinek megteremtése céljából.

Az afgán légierő Sikorsky UH-60 Black Hawk helikopterei május 7-én hajtották végre első bevetésüket. A 80 darab Mil Mi-17-es leváltására 2020-ig 160 darab Black Hawk kerül majd Afganisztánba, ahová eddig nyolc példány érkezett meg.

Malajziai megrendelésre számít a dél-koreai Hanwha Defense Systems a 6x6-os kerékképletű Tigon páncélozott szállító harcjármű esetében. A rendszeresítést segítendő, a dél-koreaiak a malajziai AVP Engineering céggel léptek kapcsolatban. A háromfős személyzet mellett még nyolc lövész szállítására képes Tigon várhatólag még ebben az évben bemutathatja képességeit a maláj hadsereg szakértőinek. Az új fejlesztésű Tigon meghajtásáról egy Caterpillar turbófeltöltéses, 6 hengeres, 525 lőerős dízelmotor gondoskodik egy Allison 4500SP elektronikus vezérlésű, hat előre és egy hátrameneti fokozattal rendelkező sebességváltóval együtt gondoskodik. A központi gumiabroncsnyomással rendelkező Tigon legnagyobb sebessége 100 kilométer per óra, hatótávolsága 1000 kilométer, úszás közben 8,5 kilométer per órás sebesség elérésére képes.

A tajvani Taitung légibázison állomásozó Northrop F-5-ös Tiger II-es vadászbombázók számára repülési tilalmat rendelt el a szigetország Védelmi Minisztériuma. Kormányzati körökből származó hivatalos bejelentés szerint a felszállási korlátozás a közeli középiskolákban történő vizsgaidőszak miatt került bevezetésre. A helyi média viszont megpróbálta leiskolázni a kormány irányított információját azzal, hogy közölte az F-5-ök valójában repülésbiztonságra kiható tényező miatt kényszerültek a földre. Értesülésük szerint a típusra Dél-Koreából beszerzett alkatrészek nem megfelelősége okán kellett repülési tilalmat elrendelni.

Május 3-án elkészültek az első, további 4000 repült órát garantáló élettartam-hosszabbításon átesett Lockheed Martin F-16C vadászbombázóval az 573. légijármű-karbantartó egységnél, a Utah államban található Hill légitámaszponton. A munkálatok során megerősítésre került a szárnyszerkezet, a pilótafülke nyomásálló válaszfalai, valamint a kabintető is. A strukturális megerősítések megfelelőségéről az első körben elkészített négy Fighting Falcon segítségével fognak megerősítést nyerni az amerikai légierő szakemberei. Az elsőnek ezeken a munkálatokon átesett F-16-os éppen a légierő Thunderbirds bemutatócsapatának gépe volt. Amennyiben további módosítások nem válnak majd szükségessé, úgy várhatólag az élettartam-hosszabbítás gépenként 2,4 millió dollárba fog kerülni és 9 hónapos időtartam alatt lesz végrehajtható, ezzel lehetővé fog válni az F-16-ok 2050-ig történő hadrendbe tartása.

Április végétől folynak a munkálatok az első amerikai haditengerészet által használt Boeing F/A-18F Super Hornet Block 3-as szintű átalakítására. A VFA-106 Gladiators század kétüléses gépe a Boeing St Louis-i gyárában kerül modernizációra. Ez a példány egyébként az elsők közé tartozott azok közül is, melyeket a flotta 2004-ben szolgálatba állított. A Service-Life Modification (SLM) néven futó korszerűsítés az hadrendbe álló 573 Super Hornet közül az első körben 300 darabot fog érinteni. A nagyobb tolóerővel rendelkező General Electric F-414-400-as hajtóművek, nagyobb számítókapacitással és memóriával rendelkező számítógépek beszerelése mellett az Elbit Systems által gyártott nagyméretű kijelzők is megjelennek a pilótafülke műszerfalán, valamint az illeszkedő üzemanyagtartályok és a továbbfejlesztett Raytheon AN/APG-79 rádiólokátorok is fel-illetve beszerelésre kerülnek az SLM keretén belül. Az élettartam-hosszabbítás eredményeként a Block 3-as Super Hornet-ek repült ideje elegendő lesz 2040-ig.

További amerikai flottafejlesztéssel kapcsolatos hír is érkezett még a héten, ugyanis elkezdték a 74. ARLEIGH BURKE-osztályú romboló építését. A majdani USS JACK H. LUCAS (DDG 125) az első Flight III-as tervek szerint elkészülő egység lesz. Ez pedig azt jelenti, hogy képességeiben is jelentősen fog különbözni elődjeitől. A 2024-ben hadrendbe álló rombolón a testvérhajókon alkalmazott AN/SPY-1D rádiólokátor helyett a 30-szor érzékenyebb Raytheon AN/SPY-6(V) AMDR (Air and Missile Defense Radar) kerül majd felszerelésre. A nagyobb energiaigény okán is egy Flight III-as egység 45%-ban áttervezett, módosított hajó lesz, mint elődei. További forradalmi előrelépést jelent majd a nagykapacitású adatátviteli rendszer, amely segítségével akár az F-35 Lightning II-es vadászbombázókkal is történhet majd adatcsere.

Immáron szárazdokkban van az egykori HMS OCEAN (L12) deszant helikopterhordozó, mely új hazája Brazíliában lesz. Az ATLANTICO (A140) nevet hamarosan viselő egységről kerültek fel fotók a világhálóra, amik alapján megállapítható, a hajótest kiváló állapotban van a pár éve, egészen pontosan 2013-ban felvitt Intersleek néven ismert speciális festékréteg dacol a tengerrel. A következő év június 29-én hadrendbe álló ATLANTICO fedélzetéről üzemeltetni szeretnék a Sikorsky SH-16 Seahawk (az S-70B helyi megjelölése) tengeralattjáró-vadász helikoptereket is. A hat példányban beszerzett, jelenleg a HS-1-es századnál, a Sao Pedro da Aldeia tengerészeti bázison állomásozó forgószárnyasok majdani alkalmazására már elkezdték a felkészülést Brazíliában, ahol egyébként nemrégiben jelentették be, hogy az SH-16 helikopterek túl vannak az összesített 5000 repült órán.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

McDonnell Douglas AV-8B Harrier II

Atlas TP-1 Oryx M2

General Dynamics F-16AM Fighting Falcon

IAI Kfir C2

PZL-Mielec Lim-5P

Boeing RC-135V Rivet Joint

Sepecat Jaguar T.2A

Lockheed Martin F-22A Raptor

Hongdu JL-10

McDonnell Douglas KC-10A Extender

Eurocopter EC665 Tiger

Hawker Hunter T.68

Lockheed Martin F-35A Lightning II

Panavia Tornado ECR

McDonnell Douglas F/A-18A+ Hornet

Antonov An-12BK

Westland WAH-64D

Boeing C-17A Globemaster III

Iljusin Il-78MP

Grumman C-2A Greyhound

Embraer A-29A Super Tucano

Szólj hozzá

Lockheed Martin Northrop Sikorsky F-35A Bumeráng ELINT Raytheon UH-60 Black Hawk Fighting Falcon HMS OCEAN (L12) F-5 Tiger II Armata Lightning II Hanwha Defense Systems romboló S102B Korpen Gulfstream IVSP TP85 Caravelle MiG-31BM Foxhound Kindzsal MiG-31K BMMP Kurganyec AT-01 Tigon F-16C Thunderbirds F/A-18F Super Hornet Block 3 VFA-106 Gladiators ARLEIGH BURKE-osztályú USS JACK H. LUCAS (DDG 125) AN/SPY-6(V) AMDR ATLANTICO (A140)