2018. jún 02.

2018.06.02

írta: Netarzenál
2018.06.02

Új gyalogsági harcjárművön dolgozik a Harkovi Morozov Gépgyár tervezőgárdája. A BMP-U nevű lövészpáncélos eléggé hasonlít az orosz Kurganyec-25-ös gyalogsági harcjárműre. A tervezők szerint a BMP-1-es és BMP-2-es felváltására készülő BMP-U első prototípusa 2019-ben készülhet el. A 735 lóerős dízelmotor erejét egy automatikus sebességváltó továbbítja majd a láncmeghajtó kerék felé és ezeket a lövészpáncélos orr-részében fogják elhelyezni a védettség növelése érdekben. A védettségben nem lesz hiány, hiszen a BMP-U 10-12% múlja majd felül ezen mutató tekintetében a 8x8-as kerékképletű BTR-4-et. Éppen ezért tömege 25-27 tonna körül fog alakulni, de a BMP-U nem veszíti el elődjei úszóképességét. Következésképpen a teljesítmény-súly aránya várhatóan 27-29 lóerő lesz tonnánként.

Az ukránok szerint a tömegnövekedés ellenére mozgékonysága sokkal jobb lesz, mint a BMP-1 és a BMP-2 esetében (21-23 lóerő/tonna). A 3 fős személyzetű BMP-U 7 lövész szállítására lesz képes, fegyverzetét a BM-8-as torony fogja alkotni. Így a ZTM-2-es 30 milliméteres gépágyún, a párhuzamosított PKT 7,62 milliméteres géppuskán kívül még két Barrier irányított rakétával is el lesz látva a torony jobb oldalán, míg átellenben egy szintén 30 milliméteres AGS-30-as gránátvető kerül felszerelésre. A BMP-U alvázának felhasználásával egy egész járműcsaládot szeretnének létrehozni az ukrán tervezők, aminek a tagjai a parancsnoki vezetési pont, az egészségügyi, a műszaki, valamint a felderítő feladatok ellátására lennének képesek.  A BMP-U sorozatgyártásáról igencsak optimista időpont, vagyis 2020 került be a hírekbe.

Románia déli szomszédjánál, Bulgáriában próbál meg újabb megrendelőt találni a Piranha lövészpáncélos legújabb variánsára a General Dynamics European Land Systems (GDELS). A 8x8-as kerékképletű Piranha V-ös gyalogsági harcjármű fegyverzetét az izraeli Elbit UT30 Mk.2-es távirányítású torony rejti. Ebben egy 30 milliméteres Orbital ATK Armament Systems MK44-es gépágyú mellett megtalálható egy párhuzamosított 7,62 milliméteres géppuska, valamint két irányított páncéltörő rakéta is.

Túl van második lövészetén a francia-brit együttműködésben fejlesztett MBDA Sea Venom/ANL (Anti-Navire Léger) hajók elleni rakéta. Egy dél-franciaországi lőtéren végzett próba során majdnem a legnagyobb indítható távolságról került sor a Sea Venom/ANL útjára bocsátására. A nagyobb valósághűség kedvéért az indítást egy AS365 Panther helikopterről végezték, továbbá a célpontot a kétutas adatkapcsolatnak és a fegyver orrába épített képalkotó infravörös érzékelőnek köszönhetően jóval az indítás után fogták be. A Sea Skua és AS15TT hajók elleni rakéták leváltására tervezett Sea Venom/ANL a Royal Navy AW159 Wildcat helikopterei mellett franciák NH90 NFH forgószárnyasain kerül majd alkalmazásra.

Véglegessé vált a Mil Mi-8/17-es helikoptercsalád egyik legújabb tagjának kialakítása. Az orosz helikoptergyártókat tömörítő Russian Helicopters beszámolója szerint az elkövetkező években a Mi-171S-VN típusjelöléssel 2017-ben bemutatott variáns kerülhet majd nagyobb mennyiségben rendszeresítésre az orosz haderőben. A szíriai tapasztalatokat is magába foglaló fejlesztés eredménye a digitális robotpilótával, kijelzős pilótafülkével, szenzortoronnyal, Prezident-Sz önvédelmi rendszerekkel felszerelt forgószárnyas. A különleges műveletek támogatására is alkalmas Mi-171S-VN fegyverzetét a mindkét oldalán kialakított ajtókban elhelyezett 12,7 milliméteres Kord nehézgéppuskák mellett Ataka (AT-9 Spiral-2) irányított rakéták, UPK-23-250 gépágyúkonténerek, B-8V20A rakétakonténerek, és OFAB-250-es bombák alkothatják. A 2019-től akár már átadásra is kerülő gép üzemanyagtartályait alulról teljes mértékben kevlárpáncélzat védi a kézi lőfegyverek lövedékeitől.

A nagyobb mérvű megrendelés elől nem zárkózik el a Russian Helicopters, mivel az előrejelzések alapján az elkövetkező években több 10%-os (az export várhatólag 40%-al fog csökkenni) visszaesés várható a cég eladásaiban, így a nagy darabszámúra várt hazai megrendeléseket ki tudják majd elégíteni. Számszerűsítve, csak ebben az évben 220 forgószárnyas kerül majd átadásra különféle megrendelők részére. Tavaly ez a mennyiség 217 darab volt, ezekből 70 kerül az orosz haderőkhöz, míg 2016-ban 189 helikoptert szállítottak le összesen. Távlati célként a jelenlegi 13%-os világpiaci részesedésüket 2025-re szeretnék feltornázni 20%-ra.

Gyártótól származó értesülések arról adtak tájékoztatást, hogy az előzetes terveknek megfelelően idén teljessé fog válni a kínai légierő Szuhoj Szu-35-ös Flanker-E állománya. A 2015 novemberében kötött megállapodás értelmében 2016-ban négy, 2017-ben tíz Szu-35-ös vadászbombázó került át a Nagy Fal túloldalára. A fennmaradó tíz példány még ebben az évben leszállításra fog kerülni.

A Raytheon-nak került odaítélésre egy 14,8 millió dolláros szerződés, így eldőlt, hogy az amerikai haditengerészet LCS-osztályú fregattjainak felszíni célpontok elleni fegyverzetét a Kongsberg által kifejlesztett NSM (Naval Strike Missile) csapásmérő robotrepülőgépek fogják alkotni. A 3,96 m hosszú NSM súlya 407 kilogramm, hatótávolsága 180 kilométer. Az LCS fregattokat említve arról is szólni kell, hogy egy újabb, a FREEDOM-osztályba tartozó hajó, az LCS 11-es SIOUX CITY átvételi próbája fejeződött be a Michigan-tó vizein. A Lockheed Martin által hatodiknak megépített egység várhatólag a nyár vége előtt átadásra kerül a flotta számára. A SIOUX CITY építését 2014. február 19-én kezdték el, míg vízre 2016. január 30-án bocsátották.

Továbbra is érkeznek hírek arról, hogy Brazília élénken érdeklődik az amerikai tengerészgyalogságnál feleslegessé váló Bell AH-1W Super Cobra harci helikopterek iránt. Függetlenül attól, hogy évekkel ezelőtt eldőlt, a légierő, a haditengerészet és a szárazföldi haderő számára Airbus forgószárnyasok beszerzése, modernizációja fog megvalósulni. Minderre a szükséges anyagi fedezet elő is lett teremtve, így többek számára is kérdéses az újabb program finanszírozása. Mindenesetre tény, a tárgyalások folynak a felek között, sőt a legújabb információk már 26 darabos beszerzendő mennyiségről tesznek említést. Ezek a szárazföldiek mellett a haditengerészet/tengerészgyalogság kötelékében is rendszeresítésre kerülnének. Így a Nagy-Britanniától megvásárolt egykori HMS OCEAN (L12) deszant helikopterhordozó - mely új hazájában az ATLANTICO (A140) nevet viseli majd - fedélzetéről is felszállhatnak, hiszen a nagyobb méretű AH-64D Apache harci helikopter üzemeltetésére a hajó képes. A nagyjavítással egybekötött korszerűsítés után új fegyverzetet is szóba hoztak az Bell AH-1W Plus Super Cobra esetében, ez pedig a félaktív lézeres irányításúvá tett 70 milliméteres GATR-L (Guided Advanced Tactical Rocket) rakéta, amelyet az Elbit Systems fejlesztett ki.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

MiG-29UB

Aerospatiale AS-532AL Cougar

Lockheed Martin KC-130J Hercules

Saab 105OE

MiG-29SzMT

Lockheed Martin F-35A Lightning II

Eurofighter EF-2000 Typhoon

Panavia Tornado ECR

Lockheed Martin F-16CJ Fighting Falcon

Dassault Mirage F1CT

MiG-35

Bell-Boeing MV-22B Osprey

Dassault/Dornier Alpha Jet 1B+

Lockheed S-3B Viking

PZL-Mielec TS-11 Iskra bis DF

Lockheed Martin F-22A Raptor

Szuhoj Szu-30SM

McDonnell Douglas F-15C Eagle

Dassault Mirage 2000C

British Aerospace Hawk T.1A

McDonnell Douglas EAV-8B+ Harrier II

Eurocopter EC665 Tiger UHT

Dassault Rafale B

Szólj hozzá

AW159 Wildcat fregatt Bell BMP-1 BTR-4 Elbit Szuhoj Mil ZTM-2 Raytheon Sea Skua MBDA BMP-2 Mi-171S-VN LCS-osztály Sea Venom BMP-U General Dynamics European Land Systems GDELS Piranha V UT30 Mk.2 ANL Anti-Navire Léger AS365 Panther AS15TT Szu-35 Flanker-E Mi-8 Mi-17 Prezident-Sz Ataka AT-9 Spiral-2 UPK-23-250 B-8V20A Kongsberg NSM Naval Strike Missile LCS 11 SIOUX CITY AH-1W Plus Super Cobra