2021. máj 27.

Még ebben az évben megérkeznek az első harci helikopterek a Fülöp-szigetekre

írta: Netarzenál
Még ebben az évben megérkeznek az első harci helikopterek a Fülöp-szigetekre

Mindezt Dolphin Lorenzana, a Fülöp-szigetek védelmi minisztere jelentette be 2021. május 24-én. Washington csak nemrégiben járult hozzá a Turkish Aerospace Industries (TAI) által gyártott hat T129B ATAK harci helikopterbe kerülő LHTEC (Light Helicopter Turbine Engine Company) T800-4A gázturbinák eladáshoz, így igen meglepő, hogy az első két T129B ATAK már szeptemberben meg fog érkezni az ázsiai államba.

 Május vége és augusztus vége között pedig a fülöp-szigeteki légi-és a földi személyzet típus átképzése is kezdetét veszi Törökországban. A fegyveres erejét az utóbbi években újra felépítő állam terveiben hat helikopter beszerzése szerepelt.  A további négy T129-es tervezett érkezéséről is napvilágot láttak információk. Ezekből kiderült, hogy két helikoptert szállítanak 2022 februárjában, míg az utolsó kettőt pedig 2023-ban adják át. A 286,6 millió dollárosra becsült beszerzésről az amerikai hozzájárulásig csak szándéknyilatkozat került aláírásra, mivel a tengerentúlról származó erőforrás miatt a végkifejlet kétséges volt. Hiszen a török gyártású harci forgószárnyasok több összetevőjét is USA béli székhellyel rendelkező cégek állítják elő.

(Fotó: Wikipedia)

Ugyanis az amerikai törvények szerint egy harmadik országba történő kivitelhez amerikai engedélyre van szükség, ha az amerikai összetevők mennyisége meghaladja a 10% -ot. Ilyen ebben az esetben például a forgószárnyasok levegőbe emelkedéséhez szükséges LHTEC T800-4A gázturbina is, melyekből kettő kell egy ATAK-ba. Ezek előállítását a LHTEC közös vállalat végzi, mely az amerikai Honeywell és a brit Rolls-Royce közös gyermeke. Éppen ezért az igencsak elmérgesedő amerikai-török viszony az F-35-ök el(nem)adása mellett a T129-es helikopterek előállítására is rányomta a bélyegét. Meg kell jegyezni, hogy már 2017 februárjától Törökországban megkezdték a hasonló paraméterekkel rendelkező TS1400 jelzéssel ellátott hazai gázturbina kifejlesztését is. Ezt az erőforrást szeretnék felhasználni a Turkish Aerospace Industries T625 közepes méretű, több célra is felhasználható helikopteren is. A megjelenésében igencsak Agusta jegyeket mutató szerkezet fejlesztése 2010-ben kezdődött.

Szólj hozzá

TAI LHTEC Turkish Aerospace Industries T129B ATAK Light Helicopter Turbine Engine Company T800-4A Fülöp-szigetek