2021. máj 27.

Brazíliában csökkenhet a hadrendbe állítható KC-390-ek darabszáma

írta: Netarzenál
Brazíliában csökkenhet a hadrendbe állítható KC-390-ek darabszáma

A hazánk által 2 példányban megrendelt Embraer KC-390 teherszállító és légi utántöltő repülőgépből a Brazil Légierő (Forca Aerea Brasileira) 28 példányt rendelt meg 2014-ben.

Jelenleg 4 KC-390-es van szolgálatban a dél-amerikai ország légierejénél, mindegyik az Anapolis légibázison települő Zeusz századnál található meg. A jelenlegi ütemterv további három repülőgép szállítását irányozta elő 2021-ben, hármat 2022-ben, négyet 2023-ban, hármat 2024-ben, négyet 2025-ben, négyet 2026-ban és végül hármat 2027-ben.

Az Embraer KC-390-es teherszállító és légi utántöltő repülőgépe (Fotó: Wikipedia)

Május 26-tól viszont tárgyalások kezdődtek a légierő és a gyártó részvételével a megrendelt mennyiség lehetséges csökkentéséről. Az ok, a koronavírus okozta járvány, mely kihatással van a brazil hadi költségvetésre is. Ennek következtében a védelmi ágazat számára elkülönített források olyan korlátozások alá estek, amelyek közvetlen hatásokat okoznak a fegyveres erők stratégiai projektjeiben is. Ilyen lett a KC-390-ek beszerzése is, amit most felülvizsgálnak, de a kérdés összetettsége miatt figyelembe kell venni azokat a különféle szempontokat is, amelyek közvetlenül befolyásolták ezt a döntéshozatalt. Mindezeken felül olybá tűnik, a gépekkel eddig megszerzett pozitív tapasztalatok is alátámasztják a darabszám csökkentésének lehetőségét. Ugyanis a 2020-as és a 2021-es hadrafoghatósági mutatókat elemezve úgy tűnik, a KC-390-es igazán megbízható, így nem okozott fennakadást a tervezett repülési feladatokban a hosszan elhúzódó hibajavítás, karbantartás, vagy váratlanul felbukkanó meghibásodás sem.

Négy KC-390 már hadrendben, de mennyi jöhet még? (Fotó: Bianca Viol őrmester, Brazil Légierő )

Vagyis az eddigi tapasztalatok alapján a jövőben szükséges feladatokat kevesebb géppel is meg lehet majd oldani és így nem kell attól sem tartani, hogy az így túl nagynak bizonyuló 28 gépes flotta anyagilag fenntarthatatlan lesz. Ez egyértelműen rossz hír az Embraer repülőgépgyár számára, amely a hazai megrendelés elnyerése után bízott a külföldi sikerekben is. A megkezdett egyeztetések során kiderült, a légierő célja a leszállítandó repülőgépek számának csökkentése. Elképzelésük szerint ez évente 2 repülőgép átvételét jelentené a most érvényben lévő darabszámokkal szemben. Ennek köszönhetően a megrendelés nagy valószínűséggel 20 repülőgépre csökkenhet. A KC-390-ből Magyarország mellett eddig csak Portugália rendelt, ott öt példányt sikerült értékesíteni. Mindkét ország részére az Embraer repülőgépgyár 2023-tól kezdi majd átadni a KC-390-eket.

Szólj hozzá

Embraer KC-390 Brazil Légierő