2021. máj 27.

Egy VCBR Guarani érkezett Argentínába

írta: Netarzenál
Egy VCBR Guarani érkezett Argentínába

Mégpedig abból a célból, hogy Brazília déli szomszédjában is megismerkedhessenek a páncélos képességeivel.

 A típus iránt már évek óta egyre nagyobb érdeklődést mutatott a szomszédos Argentína. Még 2011 októberben egy katonai delegáció már el is látogatott a Guarani gyártását végző Sete Lagoas-i gyárba.  A május 25-én közúti szállítással megérkezett VBTP-MR (Viatura Blindada Transporte de Pessoal - Média de Rodas) Guarani 6x6 páncélozott szállító harcjárművet – mely egyébként a 5. Gépesített Ezrednél van szolgálatban - egy brazil küldöttség is elkísérte a 30 napos útra. Ennek során az ország különböző területein és földrajzi környezeteiben vizsgálják majd meg képességeit és teljesítményét.

A VBTP-MR Guarani hossza 6,9 méter szélessége 2,7 méter magassága 2,3 méter tömege 18 tonna. Legénysége 2 fő, szállítható személyek száma 9 fő, hatótávolsága 600 kilométer, legnagyobb sebessége 90 kilométer per óra. Az olasz Iveco Defense által tervezett páncélosokból Brazília már több száz darabot állított hadrendbe. A típus gyártását a Sete Lagoas-i gyárban meg is szervezték. Itt egyébként 2013-tól kezdődően évente körül belül 100 darab Guarani-t terveztek elkészíteni 20 éven át, ugyanis Brazília 2044 darabot rendelt belőlük. Az első elkészült példány még 2012. december 6-án került átadásra, míg a 100.-at 2014. szeptember 26-án adták át.

VBTP-MR Guarani 6x6 páncélozott szállító harcjármű közúti szállítása Argentínába (Fotó: Tecnología & Defesa de Brasil)

 

Eddig több száz darab UT30-as távirányítású tornyot rendeltek meg az Elbit Systems brazil leányvállalatától, az Aeroeletrônicatól 260 millió dollár értékben a páncélosok részére. A 30 milliméteres gépágyúval és 7,62 milliméteres géppuskával ellátott UT30-as torony lehetőséget biztosít két Spike irányított páncéltörő rakéta indítására is, így a 6x6-os kerékképletű járművek komoly tűzerővel rendelkeznek. Még 2015 márciusában Brazíliába a sikeres lőpróbák után rendszeresítésre került a hazai CBC (Companhia Brasiliera de Cartuchos) lőszergyár 30x173 milliméteres gépágyúlőszere. Az ATK MK44 Bushmaster gépágyújához gyártott lőszer különféle változataiból – gyakorló és fényjelzős, repesz-romboló–gyújtó – több mint 30000 darabot használtak fel a próbák során. A fegyvert és a hazai lőszert a VBTP-MR Guarani gyalogsági harcjárműveken alkalmazzák.

De nem mindegyik Guarani rendelkezik ilyen erős fegyverzettel. Például az Argentínába szállított példányon is a SARC-REMAX távirányított fegyverállvány van felszerelve. Így fegyverzetét 12,7 milliméteres nehéz géppuska, vagy 7,62 milliméteres géppuska alkothatják. Brazília darabonként hozzávetőlegesen 2740000 dollárt fizet a licencben gyártott páncélosokért. A brazilok reményei szerint a Guarani kelendő lehet még Chile, Kolumbia és Ecuador számára is. Nem csak az exportesélyek, de hazai igények minél jobb kielégítése végett akár tíz különböző változata is elkészülhet a 6x6-os páncélosnak, köztük egy speciálisan a tengerészgyalogság számára módosított, a tengeri körülmények között jobb úszóképességgel rendelkezőé is. Az argentinok megrendelésért az olasz-brazil járműnek jobbnak kell majd bizonyulnia az amerikai M1126 Stryker, a kínai Norinco VN-1 és az orosz BTR-80/82 vetélytársaknál.

Szólj hozzá

VBTP-MR Guarani Viatura Blindada Transporte de Pessoal - Média de Rodas Argentína SARC-REMAX