2021. jún 01.

Thaiföldre megérkeztek az új páncélosok

írta: Netarzenál
Thaiföldre megérkeztek az új páncélosok

Minderről a thaiföldi online közösségi médiában 2021. május 28-án közzétett képek tanúskodnak.

Ezeken a Norinco által gyártott VN16 kétéltű könnyű harckocsik kirakodása látható egy kikötőben. A páncélosokat a Thaiföldi Királyi Tengerészgyalogság rejtőszínei borítják. Thaiföld három úszó harckocsival erősíti meg tengerészgyalogságát, amiket 2020 szeptemberében rendeltek meg. Várhatólag a 2022-es évben további három VN16 kétéltű könnyű harckocsit fog megrendelni Thaiföld.

VN16 kétéltű könnyű harckocsik a Thaiföldi Királyi Tengerészgyalogság rejtőszíneiben a kikötői kirakodás közben (Fotó: AAGTH)

A Kínában tervezett és gyártott VN16-okról volt szó, ez a ZTD-05 könnyű harckocsi exportváltozata, amelyek fő fegyverzetét egy 105 milliméteres löveg képezi. Ezzel párhuzamosítva van egy 7,62 milliméteres géppuska, valamint légvédelmi célokra rendelkezik egy 12,7 milliméteres QJC-88 nehézgéppuskával is. A négyfős legénységű páncélos (vezető, parancsnok, irányzó, töltő) a páncéltörő és repesz lőszereken felül képes az orosz 9M117-esekből származó kínai 105 milliméteres, csőből indítható páncéltörő rakétákat is alkalmazni. A ZBD-05 egy kétéltű jármű, amelyet a törzs hátsó részén két nagy vízsugár hajtóművel van ellátva. Ezek segítségével vízben legfeljebb 28 kilométer per óra sebességgel haladhat. A páncélosok vízi otthona már Thaiföldön is a China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) által megépített 071E típusú partraszállító hajó lesz. Ebből egyet még 2019 szeptemberében rendelt meg Bangkok.

Type 071 típusú partraszállító hajó (Fotó: Wikipedia)

Kína először exportálhat ilyen 20000 tonnás vízkiszorítású, 210 méter hosszú, és 28 méter széles egységet, melyből hazai célokra eddig már hat darabot meg is építettek Type 071 jelzéssel (NATO-kód YUZHAO-osztály). A Thaiföld részére készülők esetében az E betűjelzés valószínűleg az Export-ot jelöli, és a hírek szerint több továbbfejlesztés is megtalálható lesz rajtuk, kínai társaikkal összehasonlítva. Thaiföld még több kínai fegyvert vásárolhat majd a közeljövőben, például légpárnás partraszállító járműveket és helikoptereket is, amik feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy a jelenleg még nem tudni mennyiért megrendelt Type 071E típusú partraszállító hajó képességét teljes körűen ki tudják használni.

Szólj hozzá

Norinco Type 071 YUZHAO-osztály VN16 Thaiföld ZTD-05