2021. jún 02.

Új rakétát mutatott be a Saab és a Raytheon

írta: Netarzenál
Új rakétát mutatott be a Saab és a Raytheon

A Saab az amerikai hadsereggel és a Raytheon Missiles & Defense-szel együttműködve hozta létre a GMM (Guided Multipurpose Munition) irányított rakétáját.

A GMM fejlesztési időszakát egy sikeres éleslövészettel zárták le még 2020 novemberében. A GMM-el kapcsolatos munka 2017-ben vette kezdetét, az amerikai hadsereg felkérésére. Ennek eredményeként elkészült az irányított Carl Gustaf lőszer koncepciója. Ennél fontos követelmény volt az is, hogy tömege ne legyen nagyobb, mint a hátrasiklás nélküli lövegből kilőhető lőszereké. Ezzel lehetővé téve azt, hogy járművek nélkül, kézi erővel is lehessen szállítani.

A GMM (Guided Multipurpose Munition) irányított rakéta (Fotó: Saab)Járművek mellett bunkerek ellen is hatásos a GMM (Fotó: Saab)

A megalkotott GMM-et 2019 szeptemberében mutatták be, majd 2020. november 5-én, az arizonai Yuma tesztlőtéren lett végrehajtva a sikeres lövészet. Ennek során a 84 milliméteres átmérővel rendelkező GMM-et útjára indították mind a Carl Gustaf hátrasiklás nélküli lövegből (ez rendszeresítésre került a Magyar Honvédségnél is), illetve az ugyanilyen űrméretű AT4-es kézi rakétaindítóból is. Az akár 2500 méterre is elrepülő GMM számára az irányítást a már jól ismert félaktív lézeres rendszer végzi. Indítása végrehajtható zárt térből is, ami a beépített területeken történő alkalmazását segíti elő. A GMM a kis tömegének köszönhetően a jövőben megjelenhet majd különféle légi-és földi távolról irányított járművekre szerelt fegyverzetként is

Szólj hozzá

Saab AT4 Raytheon Missiles & Defense GMM Guided Multipurpose Munition Carl Gustaf